Dünya Donald Trump’ın ‘Rusya zaafı’ şüphe yaratıyor

Donald Trump’ın ‘Rusya zaafı’ şüphe yaratıyor

15.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de, göreve gelmeden defalarca Rusya ile irtibata geçen Trump yönetimi hakkında şüpheler mevcut. Rusya, Astana’da safdışı bıraktığı Obama yönetimi yerine Trump’ın görüşmelere katılmasını istiyor

Donald Trump’ın ‘Rusya zaafı’ şüphe yaratıyor

ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın “Rusya bağlantıları” başkanlık görevinin başlayacağı 20 Ocak yaklaştıkça belirginleşmeye başlıyor. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Michael Flynn’in, ABD’nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığı 29 Aralık’ta Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdiği öne sürüldü. 28 Aralık’ta gerçekleşen bir telefon görüşmesinde ise Trump’ın Obama yönetiminin safdışı bırakıldığı Astana’daki Suriye görüşmelerine davet edildiği aktarıldı.
Kritik günde görüşme
ABD basınına konuşan iki üst düzey diplomat, Trump ekibinin, henüz başkanlık süresi başlamadan Rusya ile sık sık kurduğu “üst düzey” temasları aktardı. 29 Aralık’ta gerçekleşen telefon görüşmelerinin içeriği açıklanmadı. Buna karşın, Trump’ın sözcülerinden Sean Spicer büyükelçi ile yaşanan telefon görüşmesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Trump’ın 20 Ocak’ta yapacağı telefon görüşmesiyle alakalı olduğunu, iki ülke meselelerine ilişkin bir konuşmanın gerçekleşmediğini açıkladı.
Flynn ve Kislyak’ın telefonla görüştüğü belirtilen gün, Obama yönetimi, “başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları” kapsamında, Washington ve San Francisco’da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istemişti. Associated Press haber ajansı, göreve başlamak üzere olan başkanların yabancı devlet adamlarıyla görüşmesinin olağandışı bir durum olmadığını belirtirken, Obama’nın yaptırım uyguladığı bir devletle bu kadar sık iletişime geçilmesinin şüphe yarattığı vurgulandı.
Astana daveti
Washington Post’un haberine göre ise Rusya, Trump yönetimini Kazakistan’ın başkenti Astana’da bu ay düzenlenmesi beklenen Suriye görüşmelerine davet etti. Haberde, Trump’ın geçiş ekibinden bir yetkili kaynak gösterilirken, Obama yönetiminin safdışı bırakıldığı Astana görüşmelerine, başkanlık görevine henüz başlamayan Trump’ın davet edildiği belirtildi. Haberde, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya’nın Washington Büyükelçisi Kislyak ve Flynn arasında bir telefon görüşmesi yapıldığı yönündeki iddialar hakkında konuşmaktan kaçındı. Türkiye ve Rusya’nın ev sahipliği yaptığı Astana görüşmeleri hakkında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, kendi taraflarına herhangi bir davetin iletilmediğini açıkladı.
Büyük endişe yaşadı
İngiltere’de yayımlanan “The Independent” gazetesinin haberine göre ise Trump’ın Rusya ile olan “ilişkisini” ortaya çıkaran eski İngiliz ajanı Christopher Steele’nin bulduğu belgeler sonrasında FBI gerekli adımları atmamasının ardından büyük bir endişe yaşadığı belirtildi. Steele’nin ortaya çıkardığı ve FBI’a ilettiği iddia edilen belgelerde, Rusya’nın Trump’a ait müstehcen bir videoya sahip olduğu öne sürülüyor. Habere göre, Önce Cumhuriyetçi rakipleri sonra da Demokratlar tarafından finanse edilen ve Trump’la ilgili bilgi sağlamakla görevlendirilen Steele, bulduğu ilişkiler sonrası bunu FBI’la da paylaştı. Paylaşımlarına rağmen FBI’ın Trump yerine Clinton’ın e-postalarıyla ilgilenmesi Steele’i kurum içerisindeki ilişkiler konusunda endişelendirdi.

‘YAPTIRIMLAR KALKABİLİR’

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Wall Street Journal (WSJ) gazetesine Rusya ile iyi ilişkiler kurulduğu takdirde Moskova’ya yönelik yaptırımların kaldırılabileceğini söyledi. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta Barack Obama’dan devraldıktan sonra ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları “en azından belirli bir süre” devam ettireceğini belirten Trump, Moskova ile iyi ilişkiler geliştirilirse ve Rusya’nın terörizm konusunda kendilerine yardımcı olması durumunda yaptırımların kaldırılabileceğini dile getirdi. Trump, “İyi geçinirseniz ve Rusya bize gerçekten yardımcı olursa neden iyi şeyler yapan birisine yaptırım uygulayasınız?” dedi.
Tayvan’ı Çin’in bir parçası olarak kabul eden ABD’nin “Tek Çin” politikasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Trump, Çin ile her şeyi müzakere edebileceklerini bildirdi. Donald Trump, Çin’in ticari uygulamalarında bir değişiklik olmazsa “Tek Çin” politikasına bağlı kalmayabileceğini sözlerine ekledi.

‘Rusya krizine’ yeni soruşturma

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, Rusya’nın 8 Kasım 2016’daki ABD başkanlık seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale ettiği iddialarıyla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.
Komitenin başkanı Kuzey Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Richard Burr ile başkan yardımcısı Virginia Senatörü Demokrat Mark Warner, soruşturmayla ilgili ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, iddialar kapsamında konuyla ilgili kişilerin de soruşturmaya dahil edileceği bildirildi. Bu durumda, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın kampanya ekibinden bazı görevlilerin Moskova’daki bazı kişilerle “siber saldırı” konusunda görüşüp görüşmediğinin de araştırılacağı değerlendirmesi yapıldı.

‘İsyankâr’ kabine

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın, yeni ABD kabinesi için seçtiği birçok isim Trump’la kritik konularda ayrışmalar yaşıyor. ABD’nin yeni savunma bakanı olacağı açıklanan emekli general James Mattis, Trump’ın yumuşak karnı Rusya konusunda, “Rusya, birçok cephede önemli sorunlar yaratıyor. Putin’le işbirliği yapılacak alanlar konusunda çok düşük beklentilerim var” şeklinde konuşmuştu. Trump’ın seçim kampanyası sırasında söylediği ‘ABD’nin NATO müttefiklerini savunma zorunluluğu yok’ sözüne karşın, dışişleri bakanı olacağı açıklanan Rex Tillerson, Rusya ya da diğer dış tehditlerin saldırması durumunda NATO müttefiklerinin korunması gerektiğini açıklamıştı.