Diğer Dopingden kaçış yok

Dopingden kaçış yok

01.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bütün ülkelerin sorunu olan dopingle mücadeleye devam edeceklerini belirten Bakan Kılıç, 2008’de yapılan bir yanlış 2016’da ortaya çıkıyorsa bundan kaçışın olmadığını söyledi, “Sporcu ceza alıyorsa, antrenörü ya da buna kim göz yumuyorsa o da ceza almalıdır” dedi

Dopingden kaçış yok

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, spor medyasının temsilcileri ile iftarda buluştu. Başbakanlık İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen organizasyona gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri, spor müdürleri ve spor yazarları katıldı.

Haberin Devamı

Bakan Kılıç, konuşmasına İstanbul’da yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Saldırıyı lanetleyen Kılıç, “Bu saldırı karşısında ülkemizin ve milletimizin duruşu bellidir. Nasıl daha önce Dünya’nın farklı şehirlerinde terör saldırıları olduğunda bunlara karşı Türkiye birlik ve beraberlik içerisinde yer aldı ise bizler de şu anda müttefiklerimizden, dostlarımızdan aynısını beklemekteyiz. Beklemek de hakkımızdır” diye konuştu.

Türk sporunun masaya yatırıldığı yemekte Bakan Kılıç dopingde sıfır tolerans politikasının devam edeceğinin altını çizdi, “Doping olmayacak diyemeyiz. Ama mücadelemizi vereceğiz. Yakalanma durumunda ki yakalanırsınız bakın 2008’de olan bir olay 2016’da ortaya çıkıyorsa bu demektir ki artık ne yaparsanız yapın temiz spor yapmazsanız bu gelip sizi bulacak” dedi.

Haberin Devamı

Bir sporcunun dopingli çıkması durumunda antrenörünün de ceza alması gerektiğini vurgulayan Bakan Kılıç şöyle devam etti: “2012 Olimpiyatlarında bir yarışta iki sporcumuz sıkıntılı bir durumla karşılaştı. Şu anda olan tespitler doğrultusunda o yarışı bitiren 12 sporcunun 6’sında sıkıntı var. Bu dünyanın irdelemesi gereken bir sorun. Sıkıntılı sporcularımız kendilerini temiz hissettikten sonra aramıza katılacaklardır. Ancak biz kimseye müsamaha etmeyeceğiz. Sporcu ceza alıyorsa, antrenörde, buna kim göz yumuyorsa o da ceza almalıdır.”

‘Antrenör de yetişmeli’

Sporcunun yanında antrenör de yetiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Bakan Kılıç, “Antrenör, doktor, fizyoterapist, psikiyatrist, diyetisyen ve farklı alanlarda sporcuların gelişimine katkı sağlayacak uzmanların yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu yapının içerisinde en önemlisi antrenördür. Sporcu yetiştirmemiz gerektiği kadar o sporcuyu yetiştirecek antrenörü de yetiştirmemiz gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

En kalabalık kafile!

Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç bu yıl Rio Olimpiyatları’na 99 sporcunun katılacağını da spor camiası ile paylaşırken, “Olimpiyatlara branşlar kısmında en üst katılımla gidiyoruz. Bugüne kadar katıldığımız branş sayısını en üst seviyeye taşımış durumdayız. Sporcularımızın sayısı 99. İnşallah daha önümüzdeki hafta içerisinde beklediğimiz bazı eklemeler olacak dolayısıyla yüzü aşmış olacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Sadece tesis yapmak yetmez’

Türkiye’de son yıllarda sportif tesislerin sayılarındaki artışa dikkat çeken Bakan Çağatay Kılıç, Sporcularımızın, antrenörlerimizin, spor yöneticilerimizin ve alt yapılarımızın durumu son 14 yıl içerisinde ciddi bir sıçrama yaşamıştır” dedi.
Alt yapıya çok ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Bakan Kılıç, “Cumhuriyetin kuruluşundan 2002 yılına kadar yapılmış olan spor tesisi sayısını son 14 yılda inşa etmiş durumdayız. 3000’in üzerinde spor tesisimiz var. Tabii ki sadece tesis yapmak yetmez. Ama sporcuyu hazırlayacağınız pistiniz, salonunuz, havuzunuz olmaz ise bu sefer de sporcu yetiştiremezsiniz. Bu aslında birbirini tamamlayan iki farklı unsurdur. Biz bunları beraberce yapmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz” diye konuştu.
Dopingden kaçış yok
‘Prim konusu dinlenmeye alınsın’
Bakan Kılıç, EURO 2016’da Türkiye’nin eleştirildiği konuların başında gelen ‘prim’ sorununu da değerlendirdi. Kılıç, “Milli Takım’daki prim ödemelerinin yarattığı gündem nedeniyle sorulan bir soruya, “Sırtında Ay-Yıldız olan herkesin bu arma için oynadığını umuyorum. Bence bu bahis dinlenmeye alınsın” dedi.
‘Statları değerlendireceğiz’
Futbol statlarının en görünür tesisler olduğunu belirten ve bu konuda da çalışmalara devam edeceklerinin altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, “Anadolu’da şu an inşa ettiğimiz 29 stadyum çalışmamız var. Bazılarının önüne yerel yönetimler engel olmaya devam etseler de biz bunların yapılması için çaba harcamaya devam ediyoruz” dedi.
Statların 365 gün kullanılmasını sağlayacaklarını belirten Kılıç, “İnşası devam eden stadyumlarımız, Antalya’da hizmete giren, İzmir’de yakın zamanda önümüz yerel yönetimler tarafından açıldıktan sonra inşa edeceğimiz stadyumlarımızın hepsinde tribün altı olarak tabir ettiğimiz mekanları spor ve antrenman salonları olarak yapacağız. Sporcularımız bu alanları değerlendirecekler” diye konuştu.
‘Çocuklar yetenek sınavına girecek’
Özel sporcuların gelişiminde ‘mahalle arası’ diye adlandırılan küçük tesislerin önemli olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Kılıç, şu anda 1000 özel sporcuyu 2020 Olimpiyatlarına hazırladıklarını söyledi. Yeni sporcuların çıkması için de hazırlıkların devam ettiğini belirten Bakan Kılıç şu ifadeleri kullandı: “Artık 4’üncü sınıftan sonra çocuklarımız yetenek sınavından geçecek. Burada başarılı olanlar spor yaşamlarını kökten büyüterek geliştirecekler. Avrupa ve ABD’deki gelişim böyle.”