Siyaset Dostluk gösterisi

Dostluk gösterisi

12.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sırbistan ziyareti tam bir dostluk gösterisine dönüştü. Erdoğan’ı gece yarısı havaalanında başbakan ve bakanlarla karşılayan Cumhurbaşkanı Vucic gezi boyunca bütün programlara katıldı. Erdoğan, Vucic’e her fırsatta teşekkür etti

Dostluk gösterisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sırbistan ziyaretiyle iki ülke arasındaki dostluk pekişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Belgrad’a gelişinde gece yarısı başbakan ve bakanlarla birlikte alanda karşılayan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic önceki gün olduğu gibi dünkü ziyaretleri sırasında da biran olsun yalnız bırakmadı. Erdoğan da Vucic’e tavrından dolayı sürekli teşekkür etti, yakın ilgisi için, “Bizi evimizde hissettirdi” yorumunu yaptı.
Erdoğan dün Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile birlikte Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Novi Pazar’a (Yeni Pazar) gitti. Erdoğan’ın gelişi nedeniyle birçok eve, sokaklara ve arabalara Türk Bayrakları asıldı. Çevre yerleşimlerden birçok Boşnak da Erdoğan’ı görmek için Novi Pazar’a geldi. Erdoğan büyük sevgi gösterisiyle karşılanırken birçok Boşnak da evlerinin pencerelerinden selamladı. “Novi Pazar’a hoş geldiniz” pankartlarının dışında ayrıca Ak Parti’nin referandumda kullandığı “Evet, söz de karar da milletin” pankartları da açıldı. Meydanı dolduranlar Sırbistan ve Türk bayraklarının yanı sıra Ak Parti bayrakları da taşıdı.

Dostluk gösterisi


‘Hoşgeldin Reis’
Belediyenin önündeki meydana Türk bayrağını simgeleyen kırmızı-beyaz balonlar ile Sırbistan bayrağını simgeleyen kırmızı-beyaz-mavi balonlar asıldı. Belediye binasına Türkçe-Sırpça ve Boşnakça “Yeni Pazar’a Hoş geldiniz” pankartları asıldı. Ayrıca Türk ve Sırbistan bayrakları arasında Vucic-Erdoğan’ın isimleri yazıldı. “Welcome Erdoğan”, “Türkiye”, “Bayrampaşalı Boşnaklar Senin İçin Burada, Hoş geldin Reis” yazılı afişler de dikkati çekti.
Sultan sloganları
Erdoğan, Vucic’in katılımıyla Sancak bölgesi belediye başkanlarıyla da görüştü. Erdoğan daha sonra anlaşmaların imza törenine katıldı. Ardından Novi Pazar Belediyesi önünde, Sancaklılara hitap edeceği alana Vucic ile gelen Erdoğan’a halk, bir süre “Sultan Erdoğan” diye tezahüratta bulundu. Bazı Boşnaklar üzerinde Türk bayrağı ve Erdoğan’ın resmi olan tişörtler giydi. Bir kişinin de ‘Hoşgeldin Padişah, Osmanlı torunu’ pankartı açtığı görüldü. Erdoğan ve Vucic konuşmaların ardından Novi Pazar ana caddesinde yürüyüş yaptı, vatandaşlarla sohbet etti.
‘Evimizde gibi’
Cumhurbaşkanı Erdoğan gördüğü misafirperverlikten dolayı Vucic’e teşekkür etti. Erdoğan, konuşmasının bu bölümünde şunları söyledi: “Değerli dostum Vucic ile birlikte dün (önceki gün) Belgrad’da sabahtan akşama kadar yaptığımız çalışmaları bugün de (dün) Novi Pazar’daki toplantılarımızla adeta taçlandırıyoruz. Gerek alt yapı çalışmaları gerek üst yapı çalışmalarıyla inanıyorum ki Türkiye ile Sırbistan arasında yeni bir dönemi başlatıyoruz. Balkan coğrafyasının neresine gidersek gidelim bu yakınlığı, bu sıcaklığı görmenin bahtiyarlığı içindeyiz. Değerli dostum Cumhurbaşkanı Sayın Vucic’e bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Sırbistan ziyaretimizde bizi adeta evimizde hissettirdi, gerçekten samimi bir misafirperverlik gösterdi.”

‘Elimden geleni yapacağım’

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise “Sayın Erdoğan’ı bu şekilde karşıladığınız için teşekkür etmek istiyorum. Biz bu günlerde çok önemli konuları konuştuk anlaşma yaptık. Türkiye-Sırbistan işbirliği için elimden geleni yapacağım ve sizin iyiliğin içinden çalışacağım” dedi.

‘FETÖ çetesini Balkanlar’dan da söküp atacağız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Novi Pazar Belediyesi önünde yaptığı konuşmada şu mesajları verdi:
BİZİ SIRBİSTAN BİRLEŞTİRMELİ: Çok güçlü ve derin ilişkilerimiz olan Sancak bölgesindeki kardeşlerimizin sevinçleri sevincimiz, üzüntüleri üzüntümüzdür. Bugün burada, Sancak’ta, Novi Pazar’da yaşadığımız şu birliktelik ülkeler ve halklar olarak barış, huzur ve refah içinde bir geleceğe ne kadar hasret olduğumuzu gösteriyor. İnanıyorum ki bizi etnik milliyetçilik ayırmamalı, tam aksine bizi Sırbistan birleştirmeli. Ülkemizdeki Sancak kökenli vatandaşlarımız ile Sırbistan’daki Boşnak azınlık, iki ülke arasında en önemli köprülerden biridir.
15 TEMMUZ TEŞEKKÜRÜ: Buradaki kardeşlerimizin gönlündeki özel yerimizin öyle sadece sözde olmadığını 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Sayın Vucic’in de işin başını geçtiği o geceyi unutmam mümkün değil. Sizler duanızı bizden esirgemediniz. Türkiye’ye destek olan Sancak halkı bizim hakiki kardeşimiz olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Sancak halkının Türk halkıyla terörle mücadele konusunda dayanışma içinde olmaya devam edeceğine inanıyorum. İnşallah elbirliğiyle değerli dostum Vucic’in FETÖ’ye karşı nasıl bir mücadele verdiğini biliyorum. FETÖ denilen bu ihanet çetesini ülkemizden olduğu gibi Balkanlar’dan da söküp atacağız. Bu hususta Sayın Vucic’e de özellikle güvenimiz, itimadımız tam. 15 Temmuz gecesi bize ilk destek veren liderlerden biri de Sayın Vucic olmuştur.
ACILAR SON BULSUN: Balkan coğrafyasındaki Sırp, Hırvat, Boşnak, Arnavut ve diğer tüm kesimleri asırlarca birlikte yaşadığımız, gelecekte de yine her alanda işbirliği içinde olacağımız dostlarımız olarak görüyoruz. Geçmişte yaşanan acılar artık son bulsun istiyoruz. Bu acıları artık yaşamayalım istiyoruz. Biz nerede olursan olsun hiçbir topluma yapılan haksızlığı mazur karşılamadık, tasvip etmedik, böyle bir yanlışa da destek vermedik. Balkanlar’da dışarıdaki güçlerin kışkırtmasıyla ortaya çıkan her kaosun, her çatışmanın bedelinin sadece ve sadece buradaki insanlar ödüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Boşnakların yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük şehri
Novi Pazar’ı gezdi.

‘Uç çevrelerin ekmeğine yağ sürmeyelim’

Dostluk gösterisi


Erdoğan, dün Novi Pazar’da Boşnak Ulusal Azınlık Konseyi özel oturumuna da katıldı. Erdoğan konuşmasında şu mesajları verdi: “Biz Sancak sakinlerini ve Sırbistan’daki Boşnak azınlığı sadece yakın akrabalarımız olarak görmüyoruz. Boşnak azınlığın haklarını Avrupa ülkeleri arasında en gelişmiş mevzuatlardan birine sahip olan Sırbistan’ın yasaları ve Anayasası çerçevesinde arayabileceğini düşünüyorum. Bu hakların aranması sırasında yapıcı, birleştirici bir dil kullanmak hepimizin yararınadır. Aksi taktirde uç çevrelerin ekmeğine yağ sürmüş oluruz. Bulunduğunuz ülkelerde toplumsal hayata katılım sağlamanız, siyasi ve ekonomik bakımdan güçlü olmanız en büyük temennimizdir. Benim sizden tek ricam, tek isteğim, tek arzum var. O da şu: Novi Pazar bir olsun, iri olsun, diri olsun, kardeş olsun hep birlikte Novi Pazar olsun. Çünkü ayrılıkta zafiyet var. Birlikte kuvvet var. İnşallah bu ayrılıkları bir kenara koyacağız, bir, beraber olacağız ve Allah’ın izniyle ondan sonra gücün, kuvvetin burada olduğunu göreceğiz.”

5 bin ton et ithal edilecek

Dostluk gösterisi


İKİ GÜNDE 16 ANLAŞMA: Aramızdaki güçlü gönül bağının ikili ilişkilerimiz üzerindeki olumlu etkilerini hep birlikte görüyoruz. Önümüzdeki dönemde bu bağları daha da güçlendireceğiz. Dün 12 anlaşmaya imzamızı koyduk. Bugün de 4 anlaşmayı burada imzaladık. İki günde 16 imza attık. Hayırlı olsun.
HER ALANDA İŞBİRLİĞİ: Batı Trakya’da, Rodoplar’da, Belgrad’da, Sancak’ta, Balkanlar’ın neresinde olursa olsun bu coğrafyanın tüm halkları bizim kardeşlerimizdir. Biz diğer ülkeler gibi Sırbistan’ın da birlik, beraberlik, dirlik içinde olmasını, müreffeh bir hale gelmesini istiyoruz. Bunun için her alanda ve her yerde Sırbistan ile işbirliği yapmaya hazırız.
5 BİN ET İTHALATI: İşadamlarımızı Sırbistan ve elbette bu bölgeye yatırım yapması konusunda teşvik ediyoruz. Halkbank’ın ülke genelinde ve burada açtığı şubeler bu doğrultuda atılmış çok önemli bir adım olmuştur. Dün (önceki gün) 5 bin ton buradan et ithalatıyla ilgili imzalar atıldı.
YOLLAR YAPILACAK: Bölgemizin Sırbistan ile ve komşu ülkelerle ticaret entegrasyonunda büyük öneme sahip olduğunu bildiğimiz kara yolu ve hava yolu projelerinin süratle hayata geçirilmesi için her türlü gayreti gösteriyoruz ve göstereceğiz. Biz şuna inanıyoruz, yol medeniyettir. Bu zor topoğrafik yapının olduğu bölgede de inanıyorum bu yollar da inşallah yapılacaktır. Bu vesileyle Belgrad-Saraybosna yoluyla ilgili müjdeyi de inşallah değerli dostum Sayın Vucic’in çalışmalarıyla hayata geçireceğiz. Novi Pazar’ı yakından ilgilendiren ve çok yakında fiilen hayata geçeceğine inandığım bu yol bölge ülkeleri arasındaki bir barış ve kardeşlik köprüsü olacaktır.



Yazarlar