Bayburt Dünya Çiftçiler Günü kutlandı

Dünya Çiftçiler Günü kutlandı

15.05.2014 - 17:34 | Son Güncellenme:

Tüm Dünyada “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kabul edilen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Dünya Çiftçiler Günü kutlandı

Tüm Dünyada “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kabul edilen 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Düzenlenen etkinlikler çerçevesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulkadir Karabulut, Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube müdürleri ile birlikte Vali Mükerrem Ünlüer’i ziyaret ederek çiçek ve plaket takdim ettiler.
Dünya çiftçiler günü nedeniyle düzenlenen program çerçevesinde, İlimiz merkeze bağlı Sancaktepe köyünde 35 yıldır meyve yetiştiriciliği yaparak, Bayburt’ta yetişmez denilen meyveleri yetiştirerek ürün elde eden ve İlimizde yılın çiftçisi seçilen 85 yaşındaki Kemal İlhan’ı ziyaret eden Vali Mükerrem Ünlüer bir süre yaşlı çiftçimizle sohbet etti.
Beraberinde Garnizon Komutanı Piyade Kurmay Albay M.Nail Yiğit, Cumhuriyet Başsavcısı Erkan Kalkan, Vali Yardımcısı Abdulhamit Karaca, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Ferhat Özbaş, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ziyaeddin Babacan, bazı daire amirleri ile birlikte Sancaktepe köyüne giden Vali Mükerrem Ünlüer, havanın yağışlı olması nedeniyle meyve bahçesine çıkılamaması nedeniyle, köy odasında Yılın çiftçisi ve köylülerle bir süre sohbet etti.
Yetiştirdiği meyve çeşitleri ile ilgili Vali Ünlüer’e bilgi veren yılın çiftçisi Kemal İlhan, erik ve kirazın tüm çeşitlerinin yanı sıra elma armut kayısı ve vişne ağaçları diktiğini ve meyve aldığını belirten kemal İlhan Çoruh Nehri kenarında veya başka bir alanda uygun bir yer tahsis edilmesi halinde beş bin adet ücretsiz meyve fidanı hibe edeceğini belirtti.
85 yaşında olmasına rağmen çalışma azmini yitirmeyerek çeşit çeşit meyve fidanı dikip meyve elde eden ve gösterdiği bu özverili davranışından dolayı yılın çiftçisi seçilen Kemal İlhan’a plaketi Vali Mükerrem Ünlüer tarafından verildi.
Daha sonra yine Sancaktepe köyünde bulunan Salim Arslanhan’a ait Kardelen büyükbaş hayvan çiftliğini ziyaret eden Vali Ünlüer ve beraberindekiler işletme sahibi Salim Arslanhan’dan işletle hakkında bilgi aldı.
İşletme sahibi tarafından verilen öğlen yemeğine katılan vali Ünlüer ve beraberindekiler, daha sonra Oruçbeyli köyünde Selami Battal’a ait serayı gezerek bilgi aldıktan sonra, Oruçbeyli köyünde bulunan Saffet Ulusoy’a ait büyükbaş hayvan çiftliğini ziyaret etti ve çiftlik sahibinden işletme hakkında bilgi aldı.
Çayıryolu köyü, köy kahvesinde çiftçilerle bir araya gelen ve çiftçilerin sorunlarını dinleyen Vali Ünlüer, Akoyunlu Kutlubey tarafından 1538 yılında yaptırılan camiyi ve Akkoyunlu Kutlubeyin türbesini ziyaret etti. Daha sonra Bayırtepe köyünde bulunan 50 büyükbaşlık kardeşler hayvan çiftliğinde incelemelerde bulunduktan sonra Danişment köyü, köy odasında çiftçilerle bir süre sohbet eden Vali Ünlüer, çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini dinledikten sonra dünya çiftçiler günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Vali Mükerrem Ünlüer Mesajında; “Tarım; her ülke için stratejik önceliğe sahip sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde son yıllarda tarım alanında çok başarılı çalışmalar yürütülmüş olup, tarım sektörümüz son 10 yılın 9’unda büyüme göstermiştir. Ülkemiz tarımı 2013 yılında Dünyada 7’inci sıraya, Avrupa’da ise 1’inci sıraya kadar yükselmiştir.
Bayburt ekonomisinde de öncelikli yere sahip olan tarıma birinci derecede önem verilmiştir. 1996 yılında yapımına başlanılan Demirözü sulama barajı tamamlanarak faaliyete geçirilmiş, bunun yanında sadece bu yıl içerisinde 13 adet sulama göleti projelendirilerek yapım çalışmalarına başlanmıştır. Demirözü barajı sulama sahasında toplam 147.986 dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları başlamış ve devam etmektedir. Tarıma yönelik bu büyük altyapı projelerinin yanında, bakanlık ve yerel kaynaklar ile çiftçilerimize yönelik birçok proje ve destekleme çalışmalarımız devam etmektedir.
İlimizde tarıma ve çiftçiye yönelik destek çalışmalarımız artarak devam edecek olup, bu vesile ile en önemli yaşamsal ihtiyacımızın kaynağı olan tarımsal üretimin her kademesinde emeği ve alın teri bulunan çiftçilerimizin, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutluyor, bereketli bir sezon geçirmelerini diliyorum.” Dedi.