Gündem Dünya terör ve mültecileri konuştu

Dünya terör ve mültecileri konuştu

31.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akdeniz kaçak göçmen mezarlığına dönüştü. Avrupa’ya ayak basan yüz binlerce göçmen tüm kıtada krize neden oldu. Türkiye gibi dünyada da en çok terör saldırıları gündemi meşgul etti

Dünya terör ve mültecileri konuştu

Mülteci krizi: Avrupa’ya bu yıl çoğunluğu Suriye’den gelen yaklaşık 1.5 milyon mülteci ayak bastı. Bu mültecilerin 700 bini Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçti. Almanya, 1 milyondan fazla mülteciyi ülkeye aldı.

Haberin Devamı

Paris’te Charlie Hebdo saldırısı (7 Ocak): Said ve Cherif Kouachi kardeşler, Fransızca yayın yapan hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun Paris’teki ofisinde 11 kişiyi öldürdü. Amedy Coulibaly isimli diğer saldırgan ise, Yahudilere yönelik bir markette 5 kişiyi öldürdü.

Radikal solcu Başbakan (24 Ocak): Lideri olduğu radikal sol koalisyon SYRIZA, Yunanistan’da iktidara gelirken, Aleksis Çipras Başbakan oldu.

Suudi Arabistan, Yemen’de cephe açtı (21 Mart): Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Yemen’de Devlet Başkanı Abdur Rabu Mansur Hadi’ye karşı isyan başlatan İran destekli Şii Husilere yönelik askeri operasyon başlattı. Çok sayıda sivil hayatını kaybetti.

Nepal yerle bir oldu (24 Nisan): Nepal’de 7,8 büyüklüğündeki deprem sonucunda en az 6 bin kişi öldü, 12 bin kişi yaralandı.

Haberin Devamı

İran’la nükleer anlaşmasına varıldı (14 Temmuz): İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’yle nükleer anlaşma imzaladı. Anlaşmayla, İran, 10 yıl boyunca zenginleştirilmiş uranyum biriktirmeme şartıyla, uranyum konusunda araştırma yapma hakkına sahip olurken, malvarlıklarının serbest bırakılmasıyla 100 milyar dolardan fazla değerdeki varlığa erişim imkânına sahip oldu.

Volkswagen emisyon skandalı (18 Eylül): ABD Çevre Koruma Ajansı, Alman otomobil üreticisi Volkswagen’in TDI modeli araçlarındaki nitrojen oksit salımını 40 kat daha düşük gösterdiğini açıkladı. Olayın 2009 ile 2015 arasında piyasaya sürülen 11 milyon aracı kapsadığı ortaya çıktı.

Mekke’de İzdiham (24 Eylül):Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde şeytan taşlamaya giden 2 bin 236 hacı adayı, izdiham nedeniyle hayatını kaybetti. Tarihin en kanlı Hac kazasının, Suudi yetkililerin hacı adaylarının önüne bariyer çekip arkadan gelen binlerce kişiyi uyarmaması nedniyle gerçekleştiği öne sürüldü.

Mars’ta su bulundu (28 Eylül):Nasa’nın Marsı Keşif Uydusu (MRO), Mars’ta sıvı halde bulunan suya dair güçlü bir kanıt buldu. MRO’nun çektiği fotoğrafta, mineralli bir suyun hızlı bir akıntı yarattığı gözüküyor.

Moskova, Suriye savaşına dahil oldu (30 Eylül): Rusya, Suriye’de hava saldırılarına başladı. Lazkiye’den havalanan Rus uçakları ilk kez Humus yakınlarındaki bir adrese saldırı düzenledi.

Haberin Devamı

Rus yolcu uçağı Mısır’da düştü (30 Ekim): Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinden havalanan Rus Metrojet Havayolları’na ait Airbus A-321 tipi yolcu uçağı, 224 yolcusuyla Sina Yarımadası’na çakıldı. IŞİD’in Mısır kolu, içine yerleştirilen bombayla uçağı düşürdüğünü iddia etti.

Paris’te katliam (13 Kasım):Fransa’nın başkenti Paris’te 6 ayrı noktada eşzamanlı silahlı ve bombalı saldırılar düzenlendi. Saldırılarda 130 kişi hayatını kaybederken, 3 günlük milli yas ilan edildi. IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırı, tüm dünyada yankı buldu.

Dünya terör ve mültecileri konuştu
En çok konuşulan kişiler

- Aylan Kurdi: Bodrum kıyılarına vuran cansız bedeniyle tüm dünyayı ayağa kaldıran 3 yaşındaki Suriye vatandaşı Aylan Kürdi mülteci krizinin simgesi haline geldi. Aylan Kurdi’nin fotoğrafı Avrupa ülkelerinin mültecilere bakışında önemli değişikliklere yol açtı.

-Angela Merkel: ‘Dünyanın en güçlü kadını’ olarak anılmayı sürdüren Almanya Şansölyesi Angela Merkel, mülteci politikasıyla The Economist dergisinin deyimi ile ‘parıldayan bir istisna’ oldu.

-Vladimir Putin:

Rus lider Vladimir Putin, başlattığı operasyonla Suriye iç savaşın seyrini değiştirdi. Rusya’nın Beşar Esad’a askeri desteğini artırması, diplomasi sürecini de hızlandırdı. Rusya uçağının düşürülmesinin ardından Putin, Türkiye’de de en çok konuşulan yabancı lider oldu.

-Hillary Clinton: ABD’nin eski dışişleri bakanı Hillary Clinton, 2016 başkanlık seçimlerine resmen aday oldu. Karşısında güçlü bir rakibi bulunmayan Clinton, ABD’nin ilk kadın başkanı olabilir.

-Hasan Ruhani ve Cevad Zarif: İran’da 2013 yılında iktidara gelen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve müzakereleri yürütmele görevlendirdiği Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, nükleer anlaşmaya varan süreçte tarih yazdı. Batı ile ilişkilerde yeni bir sayfa açılırken, Zarif anlaşma sonrasında ülkede kahraman gibi karşılandı.

- Taylor Swift: Dünyaca ünlü ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in adı bu yıl Forbes’un en çok kazananlar listesinde yer aldı. Yardıma muhtaç hayranlarına yaptığı bağışlarla da adından sıkça söz ettiren Swift, telif hakkı ücretlerinin düşük olması nedeniyle müzik platformalarına açtığı savaşla da sık sık gündeme geldi.

- Jennifer Lawrence: Oscar ödüllü yıldız Jennifer Lawrence 52 milyon dolarlık kazancıyla 2015’in en çok kazanan kadın oyuncusu oldu. Lawrence, erkek rol arkadaşlarından daha düşük ücret almayı kabul etmeyerek Hollywood’da cinsiyet eşitliği tartışmalarını alevlendirdi.

- Caitlyn Jenner: 2015 yılının en çok konuşulan isimleri arasında geçirdiği cinsiyet değiştirme ameliyatıyla kadın olan reality şov yoldızı Kim Kardashian’ın üvey babası ve eski altın madalyalı olimpiyat atleti Bruce Jenner yer aldı. Ameliyat sonrası Vanity Fair dergisi için verdiği fotoğlarla gündem olan Jenner, transeksüelleri cesaretlendirici tavrıyla da övgüleri topladı.