Dünya 20 günde öldüler! Resmen doğrulandı, 15 bin dolar ödenecek

20 günde öldüler! Resmen doğrulandı, 15 bin dolar ödenecek

13.10.2022 - 14:19 | Son Güncellenme:

NATO'nun nükleer jetleri Rusya sınırının 1000 kilometre uzağından geçecek, köprünün havaya uçurulduğu Kırım'da ise Rus uçağı göründü. 'Kısmi seferberlik'le askere alınanların hemen cepheye sürüldüğü, ölüm haberleriyle ortaya çıktı.

20 günde öldüler Resmen doğrulandı, 15 bin dolar ödenecek

Rus lider Vladimir Putin'in askerlerine Ukrayna'ya saldırı emri vermesinin üstünden 231 gün geçti, Kiev yönetiminin arkasında duran NATO son füze yağmurunun ardından 'nükleer' kartını 1000 kilometreyi aşan bir mesafeden açıyor.

Haberin Devamı

Uluslararası ittifakın savunma bakanları, Belçika'nın başkenti Brüksel'de olağanüstü gündemle toplandı. Toplantının başladığı gün Ukrayna aylardır talep ettiği hava savunma sistemine kavuştuğunu duyurdu. Kızılötesi güdüm dizgesine sahip Alman IRIS-T hava savunma sisteminin ardından ABD'nin NASAMS'ı da çok yakında Ukrayna'da olacak. İngiltere, Amerikan hava savunma sistemi NASAMS'da kullanılmak üzere Ukrayna'ya AMRAAM füzeleri gönderiyor. AIM-120 orta menzilli füzeler, önümüzdeki haftalarda Ukrayna'ya ulaşacak. Füzelerin kritik altyapı tesislerini koruyacağını belirten Londra yönetimi, ayrıca Ukrayna gizli servisi için yüzlerce drone sevk edecek.

Fransa lideri Emmanuel Macron da, ülkesinin Ukrayna'ya radar ve hava savunma sistemi göndereceğini ilan etti. Fransa'nın yanı sıra Hollanda ve Kanada'da Rus işgalcilere karşı yeni silahları Ukrayna'ya sevk edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Ukrayna yönetimi, NATO'nun hamlesini 'tarihi' olarak nitelendiriyor.

20 günde öldüler Resmen doğrulandı, 15 bin dolar ödenecek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın bir numaralı önceliğinin Ukrayna'nın hava savunma kapasitesinin artırılması olduğunu söyledi. Zirvede ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile görüşen Stoltenberg, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki oylamanın sonucuna vurgu yaparak Washington ve NATO'nun uluslararası düzenin korunmasına yardım edeceğini aktardı.

Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya, Herson, Donetsk ve Luhansk bölgeleri için ilan ettiği 'ilhak' kararını kınayan BM kararı, 143 'evet' oyuyla kabul edildi. Moskova'nın yanı sıra sıkı müttefikleri Belarus, Suriye, Kuzey Kore ve Nikaragua 'hayır' oyu verirken, Çin ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 33 ülke çekimser kaldı.

ABD lideri Joe Biden ise, Birleşmiş Milletler'deki oylamanın Moskova'ya açık bir sinyal gönderdiğini söyledi. Biden, "Bu çatışmanın riskleri herkes için çok açık ve dünya açık bir mesajla yanıt gönderdi: Rusya, egemen bir devleti haritadan silemez" dedi.

20 günde öldüler Resmen doğrulandı, 15 bin dolar ödenecek

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy de BM'den çıkan sonucu selamladı, tarihi sonuca imza atan 143 ülkeye teşekkür edip "Ukrayna tüm topraklarını geri alacak" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ADI 'STEADFAST NOON'

NATO, sonbaharla birlikte Harkov ve Herson'da işgal ettiği toprakları kaybeden Rusya'nın dile getirdiği 'nükleer tehdit'lere karşı ise hazırlık yapıyor. İttifak Rus liderliğinin hareketlerini yakından izilyor ancak şimdiye kadar nükleer cephane kullanmaya yönelik açık bir hazırlığa rastlanılmadı.

Bir yandan da Putin'in nükleer tatbikat planlamasından endişe duyan NATO, Moskova'dan yükselen tehdide karşı kendi nükleer tatbikatına başlıyor. Her yıl Ekim ayının ortasında icra edilen Steadfast Noon adı verilen göde gösterisinde, nükleer başlık taşıyabilen savaş uçakları yer alacak.

Amerikan Associated Press, bu yılki Steadfast Noon'a 14 ülkenin katılacağını ve jetlerin Rusya sınırına 1000 kilometreden daha uzak bir mesafeden geçeceğini bildiriyor.

Cephe hattında hezimet üstüne hezimet yaşayan Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e bu kez İran üretimi kamikaze insansız hava araçlarıyla saldırdı. İran kamikaze drone'unun kritik bir altyapı tesisini hedef aldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Ruslar, güneydeki Mykolaiv'i ise gece saatlerinde ağır top atışına tuttu. Yerel yetkililer, beş katlı bir apartamının vurulduğunu ve iki can kaybı olduğunu söylüyor.

20 günde öldüler Resmen doğrulandı, 15 bin dolar ödenecek

İRANLILAR KIRIM VE HERSON'DA

Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), yaz mevsiminin sonundan itibaren kullanılmaya başlanan insansız hava araçları için İranlıların Kırım ve Herson'a gelerek Ruslara eğitim verdiğini aktarıyor. ISW'ye göre, hafta başında sivil hedefleri vuran füze yağmuruna eşlik eden kamikaze drone saldırılarını doğrudan İranlılar kontrol etti.

20 günde öldüler Resmen doğrulandı, 15 bin dolar ödenecek

RUSLAR TAHLİYEYE HAZIRLANIYOR

Güneydeki Herson'da istikrarlı bir şekilde ilerleyen Ukrayna birlikleri ile Ruslar arasında şiddetli çatışmalar var. Rus işgalciler, Milovo köyünün batısında kurduğu yeni cephe hattını sağlamlaştırmayı deniyor. Ukraynalılar, Ekim ayı başından bu yana Herson'un kuzeyindeki 20 kilometrelik hattı Rus işgalcilerden temizledi.

İngiliz istihbaratı, Rusların Kırım'ın hemen güneyinde yer alan Herson'dan tahliye hazırlıklarına başladığını ve Moskova'nın savaşın şehir merkezine ulaşmasını bekliyor gibi göründüğünü kaydediyor.

Haberin Devamı

ASKERLER GÜNEY URALLI

Rusya lideri Putin yedi ay direndiği seferberlik ilanını 21 Eylül Çarşamba günü 'kısmi' olarak duyurdu, 300 bin yedek asker orduya katıldı. Moskova, yedek askerlerin eğitimden geçirileceğini ve ardından Ukrayna'ya gönderileceğini açıklasa da, seferberlik ilanının üstünden üç hafta geçmeden cepheden ilk ölüm haberleri geldi.

Rusya'nın ortagüney kesiminde yer alan Chelyabinsk bölgesinin valiliği, Ukrayna'ya yollanan yedek askerlerden beşinin öldürüldüğünü doğruladı. Söz konusu bilgi, Ukrayna'daki yedek askerlerin öldüğünü doğrulayan ilk resmi açıklama oldu. Valilik açıklamasında, Güney Urallı askerlerin ailelerine 1 milyon rublelik (Yaklaşık 15 bin dolar) ödeme yapılacağı da kaydedildi.

Moskova'nın paylaştığı son resmi rakama göre, Ukrayna'da 6 bin Rus askeri öldürüldü. Ancak Batılı istihbarat örgütleri, en az 70 bin Rus askerinin öldüğünü ya da yaralandığını ve bir daha cepheye dönemeyeceğini söylüyor.

Zira, Putin sınıra yığdığı 190 bin askerle Ukrayna işgaline başladı. Aradan geçen yedi ayın sonunda 300 bin askeri daha cepheye süreceğini ilan etti.

Ukrayna'da verilen kayıplar, henüz birkaç ay dolmadan 10 yıl süren Afganistan işgalinde öldürülen Rus askerlerinin sayısını geçti.

20 günde öldüler Resmen doğrulandı, 15 bin dolar ödenecek

KÖPRÜDEN YENİ FOTOĞRAFLAR

24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana en sarsıcı saldırının gerçekleştiği Kırım'daki Kerç Köprüsü'nde tamirat sürüyor. Uydu şirketi Maxar, 8 Eylül sabah saatlerinde havaya uçan köprünün yeni fotoğraflarını servis etti.

20 günde öldüler Resmen doğrulandı, 15 bin dolar ödenecek

Bugün ise Kırım semalarında Rusya'ya ait askeri istihbarat uçağı Beriev A-50 görüntülendi. NATO kayıtlarındaki adı Mainstay olan araç, bir Rus havadan erken uyarı ve kontrol uçağı.

 

İlkbaharda başkent Kiev çevresinden püskürtülen Rus ordusu, doğudaki Luhansk ve güneydeki Mariupol gibi bölgeleri tamamen ele geçirse de yaz başında Ukraynalılar işgalcileri durdurmayı başardı. Rusların önü, ABD'nin gönderdiği uzun menzilli HIMARS füzelerinin devreye girmesiyle kesildi. Yaz sonunda ise, Ukraynalılar karşı taarruza geçti. Ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresi birkaç günde Ruslardan geri alındı, güney cephesindeki Herson'da ise Ekim ayı başında önemli ilerleme kaydedildi.