Dünya 22 yıl sonra ilk ziyaret!

22 yıl sonra ilk ziyaret!

25.01.2014 - 12:03 | Son Güncellenme:

Fransa’dan Cumhurbaşkanlığı düzeyinde tam 22 yıl sonra ilk ziyaret pazartesi günü yapılacak. Son günlerde yasak aşk skandalı nedeniyle gündemden adı düşmeyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Türkiye’ye tek başına gelecek.

22 yıl sonra ilk ziyaret

Aktris Julie Gayet ile aşk ilişkisi ortaya çıkan Hollande'nin, Türkiye ziyaretinde gazeteci sevgilisi Valérie Trierweiler bulunmayacak. Resmi ziyaretin ilk planlamalarında, Trierweiler'ın Çankaya Köşkü'nde First Lady olarak ağırlanması yer almıştı

Haberin Devamı

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler Nicolas Sarkozy döneminde gerilmişti. Türkiye'ye Fransa'dan en son ziyaret 1992 yılında François Mitterand'ın cumhurbaşkanlığı döneminde yapılmıştı. Sarkozy ise Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmaktan kaçınmıştı. Sarkozy, Ankara'ya yarım günlük bir çalışma ziyaretinde bulunmuş ve görüşmeler de soğuk bir havada geçmişti.

Hollande'nin pazartesi günü Ankara'ya yapacağı resmi ziyaret Türkiye - Fransa ilişkileri ve AB müzakere süreci çerçevesinde önem taşıyor. Pazartesi günü Ankara'ya gelecek olan Hollande, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde görüşecek. Gül ve konuğu, daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Hollande, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. Hollande, salı günü ise İstanbul'da olacak. Türk - Fransız İş Forumu toplantısına katılacak olan Hollande, Galatasaray Üniversitesi'ni de ziyaret edecek. Fransa Cumhurbaşkanı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve katledilen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile de görüşecek. Hollande, Candan Erçetin'e Fransız kültürüne katkılarından dolayı devlet nişanı verecek.

Gezinin ilk planlamalarında, Fransa Cumhurbaşkanı'nın birlikte yaşadığı sevgilisi Trierweiler ile Ankara'ya gelmesi üzerinde durulmuştu. Buna göre, gazeteci sevgili Çankaya Köşkü'nde First Lady olarak ağırlanacaktı. Ancak daha sonra Fransa, ziyaretin eşsiz yapılacağını Ankara'la iletmişti.