Dünya 3. Charles resmen İngiltere’nin yeni kralı!

3. Charles resmen İngiltere’nin yeni kralı!

11.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de modern zamanlara çok uzak ve Orta Çağ dönemini andıran bir dizi törenle yeni kral ilan edildi. Tarihe damga vuran görüntülere sahne olan seremonilerin ardından, yeni kral 3. Charles “Hayatının geri kalanını yeni görevine adadığını” söyledi.

3. Charles resmen İngiltere’nin yeni kralı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in 96 yaşında hayatını kaybetmesiyle, tahtın varisi oğlu Charles, dün St. James Sarayı’nda yapılan törenle 3. Charles adıyla resmen kral ilan edildi. Ülkede gerçekleştirilen bir dizi seremoninin ardından, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü resmen açıklandı ve 73 yaşında tahta çıkan 3. Charles’ın kral olduğu resmen duyuruldu.

Haberin Devamı

İlk kez naklen

Önce St. James Sarayı’ndaki katılım konseyinde düzenlenen seremonide, Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümü resmen açıklanarak, 3. Charles’ın kral olduğu ilan edildi ve seremoniye katılan kalabalık “Tanrı kralı korusun” diye bağırdı. Aralarında birçok eski başbakanın da bulunduğu seremonide daha sonra “Kralın ilanı” Başbakan Liz Truss, yeni kralın eşi Konsort Kraliçe Camilla ve Galler Prensi William’ın da aralarında bulunduğu kişiler tarafından imzalandı. Seremoninin ilk bölümünün tamamlanmasından sonra, Konsey, Kral 3. Charles’ın konuşmasını yaptığı taht odasına geçti. Bu noktada İngiltere tarihinde ilk defa yeni kralın ilan seremonisi televizyonda canlı olarak yayınlandı.

Duygulu konuşma

Haberin Devamı

Taht odasında kral olarak ilk konuşmasını yapan 3. Charles, dokunaklı konuşmasının büyük bölümünde annesi Kraliçe 2. Elizabeth’i andı. Annesinin bıraktığı mirastan bahseden Kral 3. Charles, görevleri ve hükümdarlığın ağır sorumluluklarının farkında olduğunu vurguladı. Annesinin kaybının ardından, tüm ulusun ve tüm dünyanın “bu telafisi olmayan kayıpta” acısını paylaştığını bildiğini ve bunu bilmenin kendisi için en büyük teselli olduğunu söyledi. Kral 3. Charles, annesinin, bir aile olarak her birine, krallığa ve onun parçası olduğu daha geniş uluslara, ömür boyu sevgi ve özveri dolu hizmetin bir örneğini gösterdiğini belirtti. Kral 3. Charles konuşmasında “Annemin hükümdarlığı, süresi ve adanmışlığı eşsizdi. Bugün yas tutarken, bu inançla dolu ömre de teşekkürlerimizi sunuyoruz” derken, sözlerinin devamında “Bana kalan bu büyük mirasın ve hükümdarlıkla gelecek ağır sorumluluklarının derinden bilincindeyim” ifadelerini kullandı. Daha sonra Charles hükümdarlık duyurusunu yaptığı taahhüdü imzaladı.

Çığlıklar arasında

St. James’s Sarayı’ndaki seremoni 3. Charles’ın hükümdarlık ilanının sarayın balkonundan okunmasıyla tamamlandı. Kökleri Anglo-Sakson zamanına dayanan tarihi bir törenle Charles’ın hükümranlığı ilan edilirken, İngiltere Ulusal Marşı’nın ardından “Tanrı kralı korusun” çığlıkları dikkat çekti. Burada kral muhafızlarının trompetler ve top ateşiyle yaptığı kutlama tezahüratı çok sayıda izleyici tarafından büyük ilgi gördü. Balkondaki bu seremoni de tarihte ilk defa canlı yayınlanarak tüm dünya tarafından yakından takip edildi. Kralın ilk resmi görevleri arasında kraliçenin cenaze töreninin tarihini ve resmi tatil gününü belirlemek bulunuyor.

Haberin Devamı

Binlerce katılım

Yeni kralın ilanının halkla buluştuğu ikinci tören ise, Londra’nın ticari kalbi olan, İngiltere Merkez Bankası’nın karşısındaki Royal Exchange’de yapıldı. Bu noktanın önemi ise Londra’nın etrafında geliştiği antik bir lokasyon olmasının yanında, Roma döneminden beri ticaret ve tören merkezi olması. 3. Charles’ın resmen kral olduğu duyurusu burada da okunurken, Londra’daki bu tarihi ana tanıklık etmek isteyen binlerce kişi katıldı. Ardından bayraklar 24 saat boyunca yeniden göndere çekilirken, Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze törenine kadar sürecek ulusal yas dönemi boyunca tekrar yeniden yarıya indirilecek. Bu arada Birleşik Krallık’ı oluşturan İskoçya, Galler, İrlanda ve İngiltere’de Kral 3. Charles’ın hükümranlığı sebebiyle 21 pare top atışı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Görebilme yarışı

İngiliz halkı yeni kralları 3. Charles’ı görmek için adeta birbiriyle yarıştı, Buckingham Sarayı’nın çevresindeki yürüyüş yollarına akın etti. Buckingam Sarayı’nın kapılarının açıldığı sabah saatlerinde muhafızlar marşlarla Victoria Anıtı’nın etrafında tur atarken, heyecanlı izleyiciler cep telefonlarıyla bu tarihi anı yakalamaya çalıştı. Halk, Buckingham Sarayı’ndan arabayla çıkarken Kral 3. Charles’ı görebilmek ve fotoğrafını çekebilmek için birbiriyle yarıştı. Yeni kral ve Konsort Kraliçe Camilla, Buckingham Sarayı’nın dışında halkla buluştuğunda ise dikkat çekici görüntüler ortaya çıktı. Törenin parlamento kısmında ise İngiliz vekiller hayatını kaybeden Kraliçe’yi anmak için bir araya geldi ve Kral 3. Charles’a bağlılık yemini etti.

3. Charles resmen İngiltere’nin yeni kralı

Londra’daki St. James Sarayı’nda yapılan törene kraliçenin diğer çocukları ve torunları da katıldı.

Haberin Devamı

3. Charles resmen İngiltere’nin yeni kralı

 

“Kralın ilanı”, oğlu Prens William, eşi Konsort Kraliçe Camilla ve Başbakan Liz Truss’ın aralarında bulunduğu kişiler tarafından imzalandı. 

3. Charles resmen İngiltere’nin yeni kralı

Tony Blair, Gordon Brown ve Boris Johnson’ın da aralarında bulunduğu eski başbakanlar da törendeydi.

Kökleri bin yıl öncesine dayanan gelenek

Charles’ı kral ilan eden katılım konseyinin köklerinin, 1000 yıldan daha uzun bir süre önce, yeni hükümdarı kraliyet erkekleri arasından seçen Anglo-Sakson konseylerine dayandığı belirtiliyor. Ancak Kral 3. Charles için gerçekleştirilen tören, Anglo-Sakson geleneklerinin daha modernize edilmiş versiyonu. Dün İngiltere’de düzenlenen modern tören şekli, 1603’te Kral I. James’in tahta geçtiği tarihe dayanıyor. I. Elizabeth’in ölümünün ardından İngiliz tahtına gelen James, İskoçya krallığını yönettiği için, kendisi Londra’da yokken krallığı ilan edildi. Bu geleneğe uygun olarak, Kral 3. Charles, St. James Sarayı’nda katılım konseyinin yürüttüğü seremoninin ilk bölümünde yer almadı. Yine tarihi geleneklere uygun olarak, konsey katibi, “Mutlu anıların hükümdarı leydimizin ölümüyle, Prens Charles Philip Arthur George artık kralımız III. Charles oldu. Tanrı kralı korusun!” ifadelerini kullandıktan sonra Charles seremoninin ikinci bölümüne katıldı.

3. Charles resmen İngiltere’nin yeni kralı

3. Charles’ın hükümdarlık ilanı sarayın balkonundan okunmasıyla tamamlandı.

Cenaze günü resmi tatil ilan edildi 

Yeni Kral 3. Charles, annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreninin yapılacağı günü Birleşik Krallığı oluşturan dört ülkenin tamamında resmi tatil ilan etti. Bu karar, Charles’ın kral olarak ilan edildiği seremonide duyuruldu. 8 Eylül’de hayatını kaybeden 2. Elizabeth’in cenaze töreninin 19 Eylül’de İngiltere saatiyle 11.00’da Westminster Kilisesi’nde yapılacağı, kraliçenin naaşının 14 Eylül’den itibaren 4 gün Westminster Sarayı’nda halkın ziyaretine açık olacağı bildirildi. Kilisenin özelliği, 96 yaşında ölen kraliçenin aynı kilisede taç giymiş olması. Birçok ülkeden liderlerin yanı sıra milyonlarca kişinin, İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı 2. Elizabeth’in “devlet cenazesi” için Londra’ya akın etmesi bekleniyor.