Dünya 30 milyar dolarlık kadın geri döndü! ABD'de dengeler değişecek

30 milyar dolarlık kadın geri döndü! ABD'de dengeler değişecek

08.11.2021 - 17:41 | Son Güncellenme:

Kumarhane kralı ve Cumhuriyetçi Parti'nin (GOP) uzun zaman en ileri gelen kişisi olan Sheldon Adelson'ın dul eşi Cumhuriyetçi Miriam Adelson, 2022 ve sonrasında kendini yeni bir güç olarak konumlandırarak siyasete geri dönüyor. Bir aile dostu Miriam'ı 'tahtın arkasındaki güç' olarak tanımlıyor.

30 milyar dolarlık kadın geri döndü ABDde dengeler değişecek

Politico'nun haberine göre, kocasıyla birlikte son 10 yılda Cumhuriyetçi Parti'nin en güçlü bağışçı çiftini oluşturan Adelson, son birkaç gün içinde seçilmiş bir grup GOP lideri ve potansiyel 2024 başkan adayı ile Las Vegas'taki evinde sessizce toplantılar yaptı.

Haberin Devamı

Bu, eşinin Ocak ayındaki ölümünden bu yana siyasi profili düşük tutan, adaylarla görüşme taleplerini geri çeviren ve milyarlarca dolarlık çek defterini kapalı tutan  ve Forbes'a göre 30 milyar doların üstünde bir servete sahip 75 yaşındaki Adelson için bir çıkış yapma anlamına geliyor.

Sheldon Adelson tarafından inşa edilen Venedik otelde düzenlenen konferansla aynı zamana denk gelen bu söylentilere aşina olanlar, bunların basit bir mesajı iletmek için tasarlandığını söyledi.

SON 10 YILDA YARIM MİLYAR DOLARDAN FAZLA

Kocasının ölümüne rağmen Adelson, büyük şeyler yapmayı ve son 10 yılda ailenin servetinden yarım milyar dolardan fazla gelir elde eden partinin geleceğini şekillendiren, etkili bir oyuncu olmayı planlıyor.

Haberin Devamı

30 milyar dolarlık kadın geri döndü ABDde dengeler değişecek

Konuya yakın bir kaynağa göre, Adelson'ın bu hafta görüştüğü isimler arasında, Meclis Azınlık Lideri Kevin McCarthy ve partinin ara dönem çabalarına rehberlik etmeye yardımcı olan Ulusal Cumhuriyetçi Senatör Komitesi Başkanı Rick Scott da yer alıyor. Adelson ayrıca, 2024'te potansiyel başkan adayları olarak kabul edilen bir grup Cumhuriyetçi ile de bir araya geldi. Bu isimler, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eski BM Büyükelçisi Nikki Haley, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Teksas Senatörü Ted Cruz ve Florida Valisi Ron DeSantis.

Adelson'ın mega bağışçı çevrelerinde eşsiz bir etkisi olduğu belirtiliyor. Son 20 yılda Adelson ve kocası, Cumhuriyetçi adayların kaderini belirleyen sahip yedi ve sekiz haneli çekleri düzenli olarak kesti. Siyasi bağışları izleyen tarafsız bir araştırma grubu olan Duyarlı Politikalar Merkezi'ne göre, Adelson'lar son beş seçimin üçünde federal adayların en büyük bağışçılarıydı.

TRUMP'IN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİYDİ

Geçen yılki kampanya sırasında çift, eski Başkan Donald Trump'ın yeniden seçilme çabalarını desteklemek için verdikleri 91 milyon dolarla Trump'ın en büyük finansal destekçisi oldu.

Ancak Sheldon Adelson'ın kanser ile iki yıllık bir mücadelenin ardından vefatından sonra, Miriam Adelson siyasi bağışını durdurmaya karar verdi. İsrail doğumlu Adelson'a yakın olanlar, kararın kısmen onun Yahudi inancına bağlılığını yansıttığını, bunun da sevdiklerini kaybettikten sonra bir yıl yas tutmaları anlamına geldiğini anlattı. Ocak ayında kocası Kudüs'te toprağa verildi.

Haberin Devamı

30 milyar dolarlık kadın geri döndü ABDde dengeler değişecek

Miriam, perde arkasında, diğer büyük Cumhuriyetçi oyuncularla temas halinde kaldı. Bu yıl Senato Azınlık Lideri Mitch McConnell ile birkaç kez konuştu ve kısa süre önce Trump'tan bir telefon aldı.

Trump yaptığı bir açıklamada, “Miriam, kocasının çok sevdiği ve aynı zamanda olağanüstü zekasına saygı duyduğu harika bir kadın. Sheldon onunla çok gurur duyuyordu" dedi.

'TAHTIN ARKASINDAKİ GÜÇ'

RJC konferansına katılan ve uzun zamandır Adelsonların aile dostu olan Houston merkezli Cumhuriyetçi bağışçı Fred Zeidman “Tahtın arkasındaki güç oydu. Sheldon, Miriam olmadan hiçbir şey yapmadı. Her zaman onun yanındaydı. Onlar ayrılmazdı" dedi.

Miriam Adelson, Cumartesi akşamı kocası için düzenlenen bir anma törenine katılması dışında, büyük ölçüde toplantılara katılmadı.

Konferanstan önceki haftalarda, Adelson'ın temsilcileri, çoğu geri çevrilmiş olsa da onunla yüz yüze görüşmek için can atan adayların çağrılarına boğuldu. Adelson ailesinin uzun süredir politik bekçisi olan Andy Abboud, hac ziyaretini Las Vegas'a yapmış olan diğer üst düzey Cumhuriyetçilerle ayrı ayrı toplantılar yaptı.

Haberin Devamı

Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'nun hafta sonu toplantısı, Adelsonların parti üzerindeki süregelen etkisini hatırlattı. Bir dizi 2024 adayı, sözlerinde, öldüğü sırada 87 yaşında olan Sheldon Adelson'ı andı. Trump toplantıya şahsen katılmazken, çifti övdüğü bir video yayınlattı.

Sahneye çıktıktan sonra Cruz, şaka yollu bir şekilde Sheldon Adelson'ı Cher, Madonna ve Prince gibi yıldızlarla karşılaştırdı.