Dünya 5 gıda aynı gün tüketilmeli

5 gıda aynı gün tüketilmeli

07.12.2023 - 06:51 | Son Güncellenme:

Gıda güvenliği uzmanları, şu beş yiyeceği, sağlık açısından pişirdiğimiz-aldığımız gün yememiz gerektiğine dair uyarıda bulundu.

5 gıda aynı gün tüketilmeli

Söz konusu beş yiyecek şunlar: Haşlanmış yumurta, kıyma, kavun, tavuk, pişmiş pirinç. Uzmanlar, bu gıdaları uzun süre tutmanın koli basili, salmonella, toksoplazma, listeria ve diğer bakterileri insana geçirebileceği uyarısı yaptı. Bunlar da bakteriyel, parazitik ve viral enfeksiyonlara neden oluyor. 

Haberin Devamı

1- HAŞLANMIŞ YUMURTA: 24 saatten sonra yemeyi düşünüyorsanız kabuklarını soymayın. Çünkü yumurta kabukları, listeria bakterisini uzaklaştıran bir koruyucudur. Yumurtanın kabuğunu yiyeceğiniz zaman soyun.  

2-KIYMA: Çiğ kıymanın bakteri toplayabileceği, eti çekme sırasında bakterilerin karışabileceği, bakterileri öldürmek için kıymanın iyi pişirilmesi gerektiği bildirildi. Kıyma salmonellanın yanı sıra koli basili barındırabiliyor.

3- KAVUN: ABD’deki Northeastern Üniversitesi’nde gıda güvenliği uzmanı olan Dr. Darin Detwiler, “Kavun asla buzdolabında bir günden fazla saklanmamalı, kesilir kesilmez yenilmeli, çünkü salmonella ve listeria gibi patojenler hızla çoğalır” dedi.

4-ÇİĞ TAVUK: Aldığınız tavuğu birkaç gün unuttuysanız, muhtemelen bozulmuştur. Çiğ tavuk, sadece birkaç gün buzdolabında saklanmalı. Pişirilmesinin üstünden dört gün geçtiyse de onu çöpe atın. 

Haberin Devamı

5- PİŞMİŞ PİRİNÇ: Rafta aylarca dayanmasına rağmen pişmiş pirincin buzdolabında sadece bir günü vardır. Bunun nedeni, genellikle ham gıdalarda bulunan “Bacillus cereus” bakterisine uygun olmasıdır.