Dünya ABD: Kovid-19 kanıtı bulduk

ABD: Kovid-19 kanıtı bulduk

04.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi üyeleri, Kovid’in Ağustos 2019 sonunda Vuhan Viroloji Enstitüsü Laboratuvarı’ndan sızdığına dair kanıt bulduklarını iddia etti

ABD: Kovid-19 kanıtı bulduk

Yeni tip koronavirüsün kökenine ilişkin tartışmalar ve araştırmalar sürüyor. ABD’de Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyeleri, yeni tip koronavirüs ile ilgili yeni iddialarda bulundu. ABD’de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, yayımladığı ek raporda, Kovid-19 Çin’de ilk vakaların görüldüğü Vuhan kentindeki Viroloji Enstitüsü Laboratuvarı’nda geliştirildiği ve salgının buradaki çalışmalardan kaynaklandığına dair kanıtların bulunduğu ileri sürüldü. Komitenin Cumhuriyetçi üyesi Michael McCaul öncülüğünde hazırlanan raporda, enstitüde görev yapan araştırmacılarının yakın geçmişte yayımladıkları bilimsel çalışmaların, kurumda virüslerin genetik müdahaleyle değiştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü kanıtladığı, araştırmacıların 2016 gibi erken bir tarihte bu müdahaleleri iz bırakmadan yapabilecek kabiliyete sahip oldukları iddia edildi. Enstitüde virüslere “işlev kazandırma” adı verilen genetik müdahaleler yapıldığını ve bunun yetersiz güvenlik koşullarında yürütüldüğünü ileri süren Temsilciler Meclisi üyesi McCaul, rapora ilişkin açıklamasında şunları ifade  etti:

Haberin Devamı

Pazardan değil

Kovid-19’un kökenlerini soruşturma sürecinde artık virüsün kökeninin gıda ürünleri pazarı olduğu tezini tamamen terk etmenin vakti geldi. Bu rapor, tüm yolların Vuhan Viroloji Enstitüsü’ne çıktığına dair çok sayıda kanıt ortaya koyuyor. Virüsün 2019’da ağustos ayı sonu ya da eylül ayı başında Wuhan Viroloji Enstitüsü Laboratuvarı’ndan sızdığına inanıyoruz. Bununla ilgili kanıt var. Ne olduğunu fark ettiklerinde Çin Komunist Partisi yetkilileri ve laboratuvardaki bilim insanları sızıntının üstünü kapatmaya başladı. Gece yarısı virüsle ilgili veritabanını silmek ve güvenlik gerekçesiyle ek 1 milyon dolar istemek de buna dahil.”

Bulaştırıcı etkinlik

Uydu görüntülerinin bir ay içinde enstitüsü çevresindeki hastanelerde Kovid-19 semptomlarına benzer şikayetlerle başvuran hastaların sayısındaki artışı açıkça gösterdiğine dikkat çeken McCaul, “Aynı zamanda o tarihlerde Vuhan’da düzenlenen Dünya Askeri Olimpiyat Oyunları’na katılan sporcularda da Kovid-19’a benzer hastalık belirtileri görüldü. Sporculardan bazıları hastalığı ülkelerine taşıdılar, oyunlar dünyadaki ilk süper bulaştırıcı etkinlik oldu. Bu da neden oyunlara katılan ülkelerde Kasım 2019 gibi erken tarihte vakaların görüldüğünü açıklıyor” dedi.

Haberin Devamı

Ekim 2019 tarihlerinde Askeri Yaz Olimpiyat Oyunları Vuhan’da gerçekleşmiş ve İsveçli 100 asker de iki haftalığına bu şehre gitmişti. Aralarından bazıları daha sonra hastalanmıştı. Ancak o dönem Kovid-19 benzeri bir virüs tespit edilmemişti.

Dünya Kovid-19 salgınından ilk kez Çin’in 31 Aralık 2019’da Hubey Eyaleti’ne bağlı Vuhan kentinde “kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının” ortaya çıktığını Dünya Sağlık Örgütü’nün bildirmesiyle haberdar olmuştu. Hastalık, ilk kez Vuhan’da deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan “solunum rahatsızlığı” şikâyetiyle 17 Kasım’da ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

11 milyona test yapılacak

Kovid-19 salgınının merkez üssü sayılan Çin’in Vuhan kentinde Delta varyantı kaynaklı vakaların tespit edilmesinin ardından, 11 milyonun tamamına Kovid-19 testi yapılacağı duyuruldu. Geçen yıl mayıs ayından bu yana yerel bulaşın görülmediği Vuhan’da, 3 yeni Delta vakası kaydedildi. Li Qiang isimli yetkili, “Şehirdeki herkesin güvende olduğundan emin olmak için, nükleik asit testi kampanyası hızla başlatılacak” dedi. Hubei Eyaleti’nde bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin müdür yardımcısı Li Yang ise Vuhan ve çevre bölgelerdeki yeni vakaların Jiangsu Eyaleti’nin Huaian kentiyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Aldığı tedbirlerle hayatı büyük ölçüde normale döndüren Çin’de Delta varyantı nedeniyle temmuz ortasından bu yana 400’den fazla yurt dışı bağlantısı olmayan vaka kayıtlara geçti. Vuhan’da ise 7 göçmen işçide virüs tespit edildiği bildirildi. Başkent Pekin’de de ulaşım kısıtlandı. Delta varyantının Pekin’de yayılımını durdurmak amacıyla şehre giden bazı uçuşlar ile tren ve otobüs seferleri durduruldu.

Çin’de şu ana kadar 1.69 milyar doz yeni tip koronavirüs aşısı uygulandı. 223 milyon kişiye aşının iki dozu, 398 milyon kişiye ise aşının bir dozu uygulandı.

Haberin Devamı

Japonya ifşa ederek ‘utandıracak’

Japonya’da hükümet, yurt dışından dönen, 14 gün süren karantina gibi kuralları ihlal eden kişilerin isimlerini ifşa etme kararı aldı. Sağlık Bakanlığı, bu kapsamda yurt dışından dönen 3 Japon vatandaşının isimlerini kamuoyu ile paylaştı. İsimler dıyında bu kişilerin ne iş yaptıkları ve nerede çalıştıkları da ifşa edilecek. Uygulama ile bu kişilerin toplum nezdinde “utandırılması” hedefleniyor.