Dünya ABD’de nitrojen gazıyla idam edildi, son sözü: İnsanlık bir adım geriye gitti

ABD’de nitrojen gazıyla idam edildi, son sözü: İnsanlık bir adım geriye gitti

27.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cinayetten ölüm cezasına çarptırılan Eugene Smith, ABD’de daha önce test edilmemiş yöntemle, nitrojen gazıyla zehirlenerek idam edildi. Smith’in son sözleri ‘İnsanlık bir adım geriye gitti’ oldu.

ABD’de nitrojen gazıyla idam edildi, son sözü: İnsanlık bir  adım geriye gitti

ABD’de 1989’da bir vaizin eşi Elizabeth Sennett’i kiralık katil olarak öldürmekten suçlu bulunan ve idam cezasına çarptırılan 58 yaşındaki Kenneth Eugene Smith adlı mahkûmun infazı dün daha önce test edilmemiş bir yöntem olan nitrojen gazıyla gerçekleştirildi. Alabama Eyaleti’ndeki bir ceza infaz merkezinde kalan Smith’in infaz yöntemi tartışmaları da beraberinde getirdi. Smith’in avukatları, müvekkillerinin “zalim ve alışılmadık” yöntemle idam edilmesine itirazı reddedilmişti. 

Haberin Devamı

İlkinde başaramadılar 

1000 dolar karşılığında cinayeti işleyen Smith’e verilen idam cezası 2022’de zehirli iğne ile infaz edilmeye çalışılmıştı. Smith’in damar yolunun bulunamaması nedeniyle infaz ertelenmişti. Dün bu karar uygulandı ve başarıya ulaşıldı. Smith’e hava sızdırmaz bir maske takıldı, dakikalarca saf nitrojen gazı verildi. Bu gaz, vücudundaki oksijeni tüketti. Smith, yerel saatle perşembe günü, Türkiye saatiyle dün idam edildi. Smith, 2 kez idama götürülen tek, nitrojen gazı ile infaz edilen ilk kişi oldu. 

ABD’de nitrojen gazıyla idam edildi, son sözü: İnsanlık bir  adım geriye gitti

‘Hepinizi seviyorum’ 

Tanıklara göre infaz öncesinde son sözleri sorulan Smith “Bu gece Alabama insanlığın bir adım geriye gitmesine neden oldu. Beni desteklediğiniz için teşekkürler. Hepinizi seviyorum” dedi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, infaz yöntemini işkence, aşağılayıcı, insanlık dışı uygulama anlamına gelebileceğini belirtmiş, infazın durdurulmasını istemişti. 

Haberin Devamı

‘Acımasız ve korkunç’

Tıbbi uzmanlar ve bu yönteme karşı olanlar, sinir sistemini etkileyecek şiddetli kasılmadan bitkisel hayatta kalacak şekilde sağ kalmasına, hatta maskede sızıntı olup odadaki diğer kişileri de öldürme olasılığına kadar, karşılaşılabilecek felaketlere karşı uyarmıştı. Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden anesteziyoloji Prof. Dr. Joel Zivot Alabama yetkililerini, “acımasız” infazlar konusunda “korkunç” bir kaydı olmakla suçladı. Nitrojen gazıyla ilgili sağlıklı gönüllülerle yapılan erken bir çalışmada, hemen hemen herkes yaklaşık 15-20 saniyelik nefes alma sırasında bir nöbet geçirdi. Bu senaryoya göre, Smith şiddeti spazmlar yaşamaya başlamadan önce bilincini kaybetti.

165 kişi ölüm sırasında

Alabama, ABD’de en çok idam cezası verilen eyaletlerden biri. Şu anda 165 kişi ölüm sırasında.
2018’den beri, eyalette hüküm giymiş mahkûmların hayatta kaldığı 3 başarısız ölümcül enjeksiyon girişimi oldu.