Dünya ABD'den İsrail'e Homeş tepkisi

ABD'den İsrail'e Homeş tepkisi

22.05.2023 - 13:48 | Son Güncellenme:

Tel Aviv yönteminin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yerleşime yeni inşaatların önünün açılıp 'kalıcı varlık' izni vermesi, Washington'la iplerin gerilmesine yol açtı.

ABDden İsraile Homeş tepkisi

İsrail'in işgal altında tuttuğu Batı Şeria'daki yerleşim birimi Homeş'le ilgili kararına ABD'den tepki geldi. Vatandaşlarının Homeş'te 'kalıcı varlık' göstermesine izin veren İsrail'in bu kararından son derece rahatsız olduklarını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, söz konusu yerleşim biriminin İsrail yasalarına da aykırı şekilde özel Filistin topraklarına inşa edildiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Miller, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, söz konusu kararnamenin hem 2004'te Bush yönetimine hem de mevcut İsrail hükümetinin Biden yönetimine verdiği taahhütlere de ters düştüğünü belirterek "Batı Şeria'da İsrail yerleşim birimlerinin artırılması, iki devletli çözümün önünde engel oluşturmaktadır" dedi.

İsrail hükümeti geçen Mart ayında, Batı Şeria'da Homeş dâhil dört bölgedeki Yahudi yerleşimlerinin tahliyesini sağlayan 2005 Çekilme Yasası'nın ilgili maddelerini iptal etmişti. İsrail ordusunun geçen Perşembe günkü kararnamesinde de İsraillilerin tekrar Homeş'e girmesine izin verilirken bu bölgede yeniden Yahudi yerleşimleri inşa edilmesinin önü açıldı.

BEN-GVIR'E DE TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Müslümanların kutsal mabedi Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği baskını da eleştirdi.

Haberin Devamı

Açıklamasında Ben-Gvir'in düzenlediği 'provokatif ziyaret' ve 'kışkırtıcı retorikten' de endişe duyduklarını belirten Miller, "Bu kutsal alan siyasi amaçlar için kullanılmamalı, tüm taraflara buranın kutsallığına saygı gösterme çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı. Açıklamada, ABD'nin 'Kudüs'teki kutsal alanların tarihi statükosuna desteği' de teyit edildi.

Türkiye'nin de sert tepkisiyle karşılaşan aşırı sağcı bakan Ben-Gvir, provokasyon sırasında "Kudüs'ün ve tüm İsrail toprağının sahibi biziz" demişti.