Dünya ABD'li amiral kendi ülkesini suçladı! Washington Post'a itiraf

ABD'li amiral kendi ülkesini suçladı! Washington Post'a itiraf

04.09.2023 - 17:13 | Son Güncellenme:

Ukrayna'nın karşı saldırısının istenildiği gibi gittiği şu günlerde, ABD'li Tuğamiral Mark Arnold savaşın gidişatına yönelik yaptığı açıklamalarda kendi ülkesini suçladı. Arnold'un söz konusu ifadeleri kısa sürede hem yerel hem de ulusal basında ses getirdi.

ABDli amiral kendi ülkesini suçladı Washington Posta itiraf

Rusya'nın özel bir askeri operasyonla Kiev'i ele geçirip, kısa sürede yönetime kukla isimleri geçirme planı işgalin daha başlarında son buldu. Askeri uzmanların başlangıcından itibaren her an bitebileceğini vurguladığı savaşta bugün 558. güne girildi. Ukrayna’nın Haziran’da başlattığı karşı saldırısında bugüne kadar kazanımları küçük oldu. Bunun nedeni de Rusya’nın siper ve savunma hatlarının direnciydi. İlk hattın aşılmasından sonra, arkasındaki hatların aynı dirence sahip olmama ihtimali bulunuyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı Danışmanı Yuriy Sak, “Yavaş yavaş ivmemiz artıyor” derken İngiltere’deki Ovserver gazetesine konuşan General Oleksandr Tarnavskiy de “Ordumuz şu an ilk hat ile ikinci hat arasında” ifadelerini kullandı. Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby de Cuma günü “Ukrayna ordusu ikinci savunma hattında bazı başarılar elde etti” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

SAVUNMA BAKANI GÖREVDEN ALINDI

Ukrayna ordusunun karşı saldırısında kritik bir dönem yaşanırken Savunma Bakanı Oleksii Reznikov dün akşam görevden alındı. Kararı bir video mesajla duyuran Ukrayna lideri Volodymyr Zelenskiy “Bakanlığın hem orduyla hem de toplumla etkileşiminde yeni formatlar ve yeni yaklaşımlara ihtiyaç var” dedi. Ukrayna basınında Reznikov’un son dönemde İngiltere’de kıdemli politikacılarla iyi ilişkiler kurduğu ve bu nedenle bu ülkeye büyükelçi olarak görevlendirilebileceği yer aldı.

ABDli amiral kendi ülkesini suçladı Washington Posta itiraf

ABD'Lİ AMİRALDAN WASHINGTON POST'A İTİRAF

Dünya bu görevden almayı konuşurken karşı saldırının yavaş ilerliyi hakkında eski ABD'li Tuğamiral General Mark Arnold Washington Post'a konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yavaş ilerlemenin nedenin Kiev olmadığını vurgulayan Mark, kendi ülkesini suçladı. Daha önce Irak ve Afganistan'da görev yapmış ve gönüllü olarak bir süre Ukraynalılara danışmanlık veren Mark, Mayıs ayında Ukrayna ordusundan önemli isimlerin kendisine bu sene yaptıkları taarruzdan aslında çok da bir beklentileri olmadığını söylediğini öne sürdü. Gelecek yılki kritik operasyonlar için ön adımların atıldığını vurgulayan Mark, batı desteğinin gelecek yıla kadar sürmesiyle birlikte asıl kazanımların geleceğini ifade etti.

Haberin Devamı

'İYİ SONUÇLAR ELDE EDEMEYECEK'

Ukraynalıların mayın tarlalarını aşmak için ekipman eksikliği çektiğini belirten Mark, batılı ülkelerin gönderdiği Bradley, Leopard 2 ve Challenger 2 tanklarının sadece bir tugayı donatabileceğini aktardı. Ukrayna ordusundan edindiği bilgileri de paylaşan Mark, Ukrayna ordusundan bir kaynağın kendisine 'Kiev, ABD ordusunun hava hakimiyeti (F-16 uçakları) ve uzun menzilli topçu sistemleri olmadan iyi sonuçlar elde edemeyecek' dediğini bildirdi.

ABDli amiral kendi ülkesini suçladı Washington Posta itiraf

UKRAYNA NASIL BİR SONUÇ BEKLİYOR?

Ukraynalı yetkililer, Kırım ve Rusya destekli ayrılıkçıların ele geçirdiği bölgeler de dahil olmak üzere toprakları geri almak istediklerini söylüyor, analistler ise bunun zor olacağını söylüyor. İki kritik bölgeden birinin el değiştirmesi ise Rus ordusunun sahadaki moralinin ciddi anlamda düşmesine neden olacak.

KIŞ AYLARINDA NE OLACAK?

Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber Rus savunmasının daha da güçleneceğini belirten Mark, savaşın güney kesimlere yani Kırım tarafına kaymasını beklediğini ifade etti. HIMARS füzeleri nedeniyle Rusların istedikleri hızda ikmal yapamadıklarını öne süren Mark, Ukrayna ordusunun Rusya'ya göre sahada eğitim olarak daha donanımsız olduğunu ve birçok subayın neredeyse hiçbir saha çalışması almadığını söyledi.