Dünya ABD’nin esrarengiz tesisi: 52. Bölge!

ABD’nin esrarengiz tesisi: 52. Bölge!

17.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin uzaylılara yönelik araştırmalar yaptığı iddia edilen “51. Bölge” dünya çapında üne sahip olsa da, ülkenin Nevada eyaletinde bulunan ve “52. Bölge” olarak bilinen bir diğer gizli üste dikkat çekici askeri deneylerin gerçekleştirildiği belirtiliyor

ABD’nin esrarengiz tesisi: 52. Bölge

DIŞ HABERLER - ABD’de gizlilik statüsünde olan “51. Bölge”deki hava üssü, bugüne kadar uzaylılara merak salanların ve UFO araştırmacılarının da arasında olduğu bir dizi komplo teorisinin merkezinde yer almıştı. Ancak ona yakın ve daha az bilinen “52. Bölge”deki üssün de, kendine özgü karanlık sırları olduğu belirtiliyor. 52. Bölge veya diğer adıyla “Tonopah Deney Alanı” (TTR) ABD’nin Nevada eyaletinin Tonopah kentinde bulunuyor ve 51. Bölge’deki tesise 113 km uzaklıkta. 52. Bölge’deki askeri tesis, 1957’de ABD Enerji Bakanlığı’nın silah programları için bir deney alanı olarak açıldı. 1400 kilometrekarelik alana sahip tesiste son 60 yıldır füzeler test ediliyor, bombalar patlatılıyor ve teknoloji harikası hava araçları denenerek kullanılıyor.

Haberin Devamı

Çok gizli deneyler

Üste, 1977 ve 1988 yılları arasında, kod adı “Constant Peg” olan bir muharebe eğitimi gerçekleştirilerek, Rus Mikoyan MiG hava aracının ABD uçak mürettebatına, radarlara ve insansız hava araçlarına karşı dayanıklılığı test edildi. Bu test kapsamında binlerce kez görev amaçlı uçuş yapılmasına rağmen, söz konusu operasyon 2006 yılı Kasım ayına kadar tamamen gizli bir şekilde yürütüldü. Savunma dünyasının ünlü çift motorlu gizli saldırı uçağı Lockheed F-117 Nighthawk’ın da 1982 - 1989 yılları arasında, F-117 savaş uçağı programı henüz açıklanmamışken, yine gizli bir şekilde bu tesiste denendiği de biliniyor. 52. Bölge’deki askeri üs hâlâ aktif bir şekilde faaliyette olup, 4 yıl önce tesiste, ABD’nin nükleer silahlarının modernizasyonu gibi programlara destek olmak amacıyla bir dizi gelişmiş teknolojik güncellemeler yapıldı. Nitekim ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in, bu yıl Asya ziyareti öncesinde 52. Bölge’ye yaptığı ziyaret Amerikan basınına yansımış ve ziyaretin sebebi merak konusu olmuştu. Tesiste bu günlerde B61-12 taktik nükleer silahların test edildiği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Çalışanlar uçakla geliyor

51. Bölge’deki askeri tesise uydu görüntülerinden ulaşılamazken, 52. Bölge’nin bir kısmı uydudan görülebiliyor. 52. Bölge’deki üssün en önemli tesisleri arasında çok sayıda hangarın bulunduğu büyük bir uçak pisti ve binlerce çalışanı barındırabilecek kapasitede yatakhane dikkat çekiyor. Yerel medyaya yansıyan haberlere göre, uçakla tesise gelen çalışanlar özel bir terminale iniyor ve hükümet araçları onlara eşlik ediyor. Bu arada üste son dönemde gerçekleştirilen deneylerden bazılarının yayınlandığı belirtilirken, bunlar arasında simülasyonlu silahlar, havadan atılan roketler ve patlayıcılar yer alıyor. Üssün büyük bölümünün ise on yıllarca gerçekleştirilen silah testleri sonucunda oluşan radyoaktif atıklardan dolayı “girilmez” yani “yasak bölge” olduğu belirtiliyor. ABD Enerji Bakanlığı, bölgeyi temizlemek için çalışmalara başladığını belirtmekle birlikte radyasyonun özellikle 1963 yılında gerçekleştirilen nükleer silah testlerinden kaynaklandığı kaydediliyor. 1963’teki söz konusu nükleer silah testinin, ABD ve İngiltere’nin birlikte gerçekleştirdiği “Hız Treni Operasyonu” olduğu ve test sırasında “kirli bomba” içinde bulunan radyoaktif parçacıkların dağıldığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD’nin esrarengiz tesisi: 52. Bölge

Komplo teorileri de var

Pek çok kez gizli “kara projelerin” 51. Bölge’den 52. Bölge’ye kaydırıldığı ve burada tamamlandığı belirtilirken, bunlar arasında F-117 programı da sayılıyor. Öte yandan gizemli 52. Bölge’ye yönelik de pek çok komplo teorisi var. Emekli CIA pilotu John Lear, 2007’deki bir röportajında 52. Bölge’de geliştirilen bir nükleer cihaz için, tesisin yer altında 25 bin kişinin barınabileceği gizli ve dev bir sığınak oluşturulduğunu öne sürdü. Lear, aynı zamanda yüksek hızlı bir yeraltı treninin 52. Bölge’den Las Vegas’a gidebildiğini, tesisteki pilotların kendisine üste tıpkı bir fermuar gibi açılıp kapanabilen gizli geçitler bulunduğunu söylediğini de iddia etti. Askeri gözlemci kuruluşlar, daha önce

Haberin Devamı

52.Bölge’de büyük bir yeraltı operasyonu olduğuna inanmadıklarını belirtmişti.