Dünya ABD'ye 'Tarihli' mesaj! Putin, Rusya'da Xi ile görüşecek

ABD'ye 'Tarihli' mesaj! Putin, Rusya'da Xi ile görüşecek

17.03.2023 - 12:23 | Son Güncellenme:

Bir süredir kulislerde konuşulan 'Xi Jinping Rusya'da Putin'le görüşecek' iddiaları kesinlik kazandı. Devlet Başkanı Xi, Pazartesi günü Rusya'da olacak. Ziyaret, ABD Başkanı Biden'ın Kiev'e gelişinden tam 1 ay sonra gerçekleşecek.

ABDye Tarihli mesaj Putin, Rusyada Xi ile görüşecek

Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana Rusya'ya en önemli ziyaretlerden biri önümüzdeki hafta gerçekleşecek. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, stratejik müttefiki Vladimir Putin ile Moskova'da görüşecek.

Haberin Devamı

Kremlin'den yapılan açıklamada Xi'nin Pazartesi'den Çarşamba'ya ( ayın 20'sinden 22'sine kadar) kadar Rusya'da kalacağı belirtildi. Önemli bir üçüncü dönem için yeniden atanan Xi, son olarak 2019'da Rusya'yı ziyaret etti.

Putin geçen yıl Beijing'deki Kış Olimpiyatları açılış törenine katıldı ve iki lider ayrıca Eylül ayında Özbekistan'daki bir bölgesel güvenlik toplantısında bir araya geldi.

Geçtiğimiz haftalarda Putin'i Moskova'da ziyaret eden Çinli diplomat Wang ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

'İki ülke arasındaki stratejik koordinasyonu ve pratik işbirliğini teşvik edecek ve ikili ilişkilerin gelişimine yeni bir ivme kazandıracak. Şu anda, yüz yılda bir görülen değişiklikler hızla gelişiyor ve dünya yeni bir dönemde kararsızlık yaşıyor.

ABDye Tarihli mesaj Putin, Rusyada Xi ile görüşecek

ÇİN'İN DİPLOMASİ ÇAĞRISI KINANDI

Geçen ay savaşla ilgili 12 maddelik bir konum belirten Çin, tüm ülkelerin toprak egemenliğine saygı ve diyalog çağrısında bulundu. Ancak Batılı liderler, Çin'i işgali kınamamakla suçlayarak Moskova'ya diplomatik kılıf sağlamakla suçladılar.

Haberin Devamı

GEÇEN AY BİDEN UKRAYNA'YA GELDİ

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, 20 Şubat tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Burada Zelenskiy ile görüşen Biden burada Ukrayna'ya yönelik yeni yardım paketlerini açıkladı. Öte yandan Biden'ın Kiev'e gelmeden önce Rusya'nın bilgilendirildiği belirtildi ve ABD Başkanının bölgeye 10 saat süren bir tren yolculuğu sonrası geldiği aktarıldı.

ABDye Tarihli mesaj Putin, Rusyada Xi ile görüşecek