Dünya AB’nin gizli hapishaneleri

AB’nin gizli hapishaneleri

10.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarında, sığınmacıların tutulduğu ve kötü muameleye maruz bırakıldığı gizli hapishaneler bulunduğu iddia edildi.

AB’nin gizli hapishaneleri

Alman kamu yayıncılık kuruluşu ARD ve Spiegel dergisinin, yayın kuruluşları Lighthouse Reports, Sky News, Le Monde, Domani, SRF ve RFE/RL Bulgaria ile birlikte yaptığı araştırmalara dayanan haberde, buralarda tutulan kişilerin yasa dışı “geri itme” uygulamalarıyla sınır dışı edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Araştırmaya göre bu hapishanelerden biri, Bulgaristan’da, sınır karakolunun arazisinde bulunuyor. Demir parmaklıklarla çevrili derme çatma bir baraka görünümündeki yapının gizli kameralarla görüntülendiği, kayıtlarda sığınmacıların çöpler arasında yere yatırılmış vaziyette tutuldukları, ardından otomobillerle başka bir yere götürüldüklerinin görüldüğü belirtiliyor. Haberde, sığınmacıların ifadelerine de yer verilerek, bu barakalarda günlerce aç ve susuz tutuldukları, ardından polisçe sınıra götürülerek Türkiye’ye dönmeye zorlandıkları kaydediliyor.

Söz konusu araştırmada, yasa dışı alıkoymaların, AB sınır ajansı Frontex’in gözlerinin önünde gerçekleştiği de ortaya çıktı. Bulgaristan’daki söz konusu sınır karakolunda Frontex’e bağlı 10 memurun görev yaptığı bildirildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Almanya bölümü direktörü Wenzel Michalski, Frontex’in “sorunun bir parçası” olduğunu belirterek bu tür uygulamaları engellemeyen memurların suça ortak olacaklarını vurguladı. Frontex ise, memurlarının, bölgedeki Bulgar sınır polisini gözlem faaliyetlerinde desteklediğini, bahsedilen koşulların kendilerince tespit edilmediğini savundu.

Yazarlar