Dünya Adaya bayrak dikildi! Savaşta dönüm noktası

Adaya bayrak dikildi! Savaşta dönüm noktası

04.07.2022 - 14:54 | Son Güncellenme:

Putin'in kutlama mesajına gölge düşüren fotoğraf yayınlandı, Rus askerlerin çekilmek zorunda kaldığı küçük adada artık Ukrayna bayrağı var.

Adaya bayrak dikildi Savaşta dönüm noktası

Rusya lideri Vladimir Putin'in 24 Şubat sabahı verdiği emirle başlayan savaşta bir dönem kapanırken, Rus birliklerinin çekildiği adada yeniden Ukrayna bayrağı dalgalanıyor.

Haberin Devamı

Dünyayı temellerinden sarsan Ukrayna işgalinde dördüncü ayın dolduğu Haziran ayı sonunda Donetsk bölgesindeki kilit şehir düştü. Rus işalciler Kiev hezimetinin ardından ana hedef olarak belirledikleri Donbas'ta yer alan Severodonetsk şehrini haftalarca bombardımana tuttuktan sonra ele geçirdi.

Ukrayna ordusu Severodonetsk'ten çekilirken, Rus birlikleri nehrin diğer tarafındaki Lysychansk'a saldırıya girişti. Kardeş şehirler Severodonetsk ve Lysychansk arasında yalnızca Siverskyi Donetsk Nehri vardı.

Lysychansk'a taşınan muharebe bir hafta sürdü, Ukrayna ordusu bir kez daha geri çekilmek zorunda kaldı. Pazar günü hem Kiev hem de Moskova şehrin el değiştirdiğini açıkladı.

Ruslar, Lysychansk'ı işgal ederek Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Lugansk'ta tamamen kontrolü sağlamayı amaçlıyordu.

Haberin Devamı

Rus lider Putin, bugün yaptığı açıklamada Lysychansk'ı işgal ederek Lugansk'ın tamamını ele geçiren ordu birliklerini kutladı. Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya Lugansk'taki saldırıların durmasını ancak diğer bölgelerdeki taarruzun devam etmesi emrini verdi.

Adaya bayrak dikildi Savaşta dönüm noktası

Batılı müttefiklerinin göndereceği yeni silahları bekleyen Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ise, askerlerinin taktikleri ve 'modern silah tedarikindeki artışla' Lysychansk'ı geri döneceğini vadetti.

Ukrayna'da doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgeleri Donbas adlı alanı oluşturuyor. Putin, işgalden iki gün önce kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanımıştı.

YENİ SAVUNMA HATTI

Lugansk Valisi Sergey Hayday, bu sabah yaptığı açıklamada henüz savaşta yenilmediklerini ve yalnızca bir muharebe kaybettiklerini söyledi. Lugansk'ın tamamen yitirilmesinin acı verici olduğunu vurgulayan vali Hayday, Rus işgalcilerin yeni hedefinin Donetsk olacağı bilgisini paylaştı.

Valinin verdiği bilgilerde en dikkat çekici detaylardan biri, Ukrayna ordusunun kayıpların önüne geçmek için Lysychansk'tan çekilme kararı aldığı ve çekilme sırasında herhangi bir kaybın yaşanmadığıydı.

Donbas'ta bulunan BBC muhabiri Jonathan Bale de Lysychansk'ın düşmesinin savaşın bittiği anlamına gelmediğini aktarıyor. Bale, Ukrayna ordusunun halihazırda Bakhmut ve Slovyansk arasında yeni bir savunma hattına hazırlık yaptığını kaydediyor.

Haberin Devamı

Adaya bayrak dikildi Savaşta dönüm noktası

İngiliz The Times gazetesi ise, bugünkü sayısında iki ayrı cephede birden savaşan Ukrayna'nın hafta sonu Lysychansk'ta hayal kırıklığına yol açan bir yenilgi yaşadığını, işgalcilerin zaferini sağlayan en önemli etkenin topçu atışları olduğunu yazdı.

Gazetenin başyazısında Ukrayna'ya gönderilen silah sevkiyatının çok yavaş olduğu vurgulanırken, Rusların ise kendi fabrikalarında ürettikleri mühimmatlarla Donbas'ta ilerlediği aktarıldı.

'Ukrayna'nın silaha ihtiyacı var, beyaz bayrağa değil' diyen The Times, Ukrayna birliklerinin gerektiği gibi desteklendiğinde Rus işgalcileri geri püskürtme ve ilerleyişi terse çevirme yeteneğinin olağanüstü olduğunu belirtti.

Adaya bayrak dikildi Savaşta dönüm noktası

BAYRAK ÇEKİLDİ

Güney cephesinde ise haftalarca devam eden muharebelerin sonucunda Rus işgalcilerin çekildiği Yılan Adası'na bugün bir kez daha Ukrayna bayrağı dikildi.

Ukrayna işgalinin başladığı ilk günlerden bu yana Yılan Adası, sembolik anlamı ve coğrafi önemi ile savaşın önemli başlıklarından biriydi. Rusya tarafından ele geçirilen bu küçük kayalık ada, Karadeniz'deki stratejik konumu nedeniyle savaşın bir cephesi haline geldi.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı çekilmenin tahıl koridoru için açıldığını duyurmuştu ancak Rus ordusunun Telegram hesabı ise, Ukrayna tarafından ateşlenen Fransız Ceasar toplarının adayı vurduğunu ve söz konusu şartlar altında Yılan Adası'nı kontrol etmenin bir intihar görevi olduğunu kaydetmişti.

Adaya bayrak dikildi Savaşta dönüm noktası

SEMBOLİK BİR ZAFER

Ukrayna'nın yayınladığı görüntülerde ise adadan dumanların yükseldiği görülmüştü. Kiev, patlama seslerinin ardından adada hiçbir Rus askerinin kalmadığını bildirmişti.

Yalnızca yarım kilometrekare büyüklüğündeki Yılan Adası'nın, Karadeniz'in batı bölümünün kontrolü açısından önemi hayli büyük.

The Times'ın başyazısında Yılan Adası'nın geri alınmasına da değinildi. Gazeteye göre, Karadeniz'deki adanın geri alınması önemli sembolik bir zafer.