Dünya Afrika’da endişeli bekleyiş başladı

Afrika’da endişeli bekleyiş başladı

08.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Batı Afrika Devleti Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS), Nijer’in devrik Devlet Başkanı Mohamed Bazoum’un serbest bırakılması için cunta yönetimine verdiği sürenin dolmasının gözler bu bölgeye çevrildi.

Afrika’da endişeli bekleyiş başladı

Batı Afrika’da belirsizlik sürerken, darbe karşıtı ECOWAS üyeleri ile, darbeci yönetimlerin hüküm sürdüğü Burkina Faso ve Mali ve son olarak Nijer gibi ülkelerin askeri olarak karşı karşıya gelmesinden endişe ediliyor. ECOWAS üyelikleri askıya alınan Burkina Faso ve Mali, Nijer’e yapılan herhangi bir askeri müdahaleyi kendilerine karşı yapılan bir savaş ilanı olarak kabul edeceklerini duyurmuştu. ECOWAS, daha önce yayımladıkları mesajda, Nijer Devlet Başkanı Mohamed Bazoum’un göreve iade edilmemesi durumunda güç kullanabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Haberin Devamı

Sürenin Pazar gecesi dolmasının ardından ülkede hareketli saatler yaşanıyor. Cunta yönetimi, ECOWAS’ın askeri müdahale tehdidini gerekçe göstererek Nijer hava sahasının bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığını açıkladı. Cunta temsilcisinin yaptığı açıklamada, ‘yabancı güçlerin’ Nijer’e saldırmaya hazırlandığı bilgisi aldıklarını belirterek, ordunun ülkeyi savunmaya hazır olduğunu ifade etti. Hava sahasının kapatılması üzerine Türk Hava Yolları da yeni bir rota belirleyerek Pointe Noire ve Lagos uçuşlarında kullandığı Nijer Hava sahasını kullanmadı.

Darbecilerin geri adım atmaması sonrası ECOWAS’ın bir askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı belirsizliğini koruyor. Bununla birlikte cuntaya tanınan sürenin uzatılması konusunda Avrupalı ülkelerden ağrılar geldi.