Dünya Ağzından çıkanlar 150 milyon yıllık! Böyle duyurdu: 'Tarihe ışık tutacak'

Ağzından çıkanlar 150 milyon yıllık! Böyle duyurdu: 'Tarihe ışık tutacak'

22.09.2022 - 07:14 | Son Güncellenme:

ABD'nin Utah eyaletinde çalışmalarını sürdüren paleontologlar eşine az rastlanır bir keşif yaptı. 150 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen bu ilginç fosil, tarih öncesi döneme ışık tutacak.

Ağzından çıkanlar 150 milyon yıllık Böyle duyurdu: Tarihe ışık tutacak

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - ABD’nin Utah eyaletinde yapılan çalışmalarda bulunan fosil heyecan yarattı. İlk etapta yeni bir canlı türü keşfettiğini düşünen paleontologlar, kısa süre içinde durumun öyle olmadığını anladı. Milyonlarca yıl önceye ait olduğu tahmin edilen kalıntıların bulunduğu çalışmalar sayesinde, tarih öncesi dönemde yaşayan canlılara ait önemli bilgiler elde edileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Paleontoloji dünyasını heyecanlandıran keşif geçmişte daha önce birçok dinozor fosilinin de bulunduğu Morrison bölgesinde ortaya çıktı. 1.5 milyon metrekarelik bir alanı kaplayan bu bölgenin, Kuzey Amerika'daki en zengin fosil sahası olduğu tahmin ediliyor.

Utah State Field House Doğa Tarihi Müzesi’nin küratörü ve çalışmanın ortak yazarlarından biri olan John Foster "Bu fosil, antik ekosistemlerdeki hayvanların etkileşimlerine ender bir bakış atmamızı sağlıyor" dedi.

MİLİMETRİK KEMİKLER

Yapılan kimyasal analizler sonucunda bulunan kalıntının bir kusmuk olduğu doğrulandı. Kusmuğun bulunduğu bölgedeki ufak kemikleri de inceleyen araştırmacılar, kalıntının kurbağa ve semender yiyen bir balığa ait olduğunu düşünüyor. Araştırmacılar, kusmukta bulunan bazı kemiklerin sadece 3 milimetre uzunluğunda olduğunu da ekledi.

Ağzından çıkanlar 150 milyon yıllık Böyle duyurdu: Tarihe ışık tutacak


Ulusal Park Servisi’nden yapılan açıklamada, “Bu bölgede dinozor bulunma ihtimali en yüksek olan alanlar nehir yataklarıdır. Semender, kurbağa ve kertenkele gibi canlılara ait kalıntıların korunması için sulak alanlar ve göller eşsiz bölgelerdir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

HANGİ CANLI OLDUĞU BİLİNMİYOR

Araştırmacılar kusmuğun arkasında hangi etçil balık türünün olduğu konusunda net değilken, en olası şüphelinin Kuzey Amerika'ya özgü kemikli bir balık türü olan ve durgun sularda yaşayan tatlı su balığı 'bowfin' olduğu düşünülüyor. Foster, "Bölgede daha önce bowfin’lere ait fosiller bulundu. Bu canlıların buradaki geçmişi 200 milyon yıl önceye dayanıyor. Yani en makul şüphelimiz bu balıklar" dedi.

Ağzından çıkanlar 150 milyon yıllık Böyle duyurdu: Tarihe ışık tutacak

BAHÇEDE YÜRÜRKEN AYAĞINA ÇARPTI

Dinozorların çağına yönelik fosiller sadece geniş çaplı çalışmalar sonucunda değil kimi zaman da tamamen tesadüfü şekilde ortaya çıkabiliyor. Bunun en yakın örneklerinden birisi de ABD’den oldukça uzakta Avrupa’da yaşandı. 2017 yılında Portekiz'in Pombal bölgesindeki evinin inşaatı sırasında arka bahçesini kazan adam, karşılaştığı manzara karşısında şoke oldu. Yalnızca birkaç kemik parçasına ulaşacağını düşünen Portekizli adam dev bir iskeletle karşı karşıya olduğunu fark etti. Yaşadığı şaşkınlıkla ne yapacağını bilemeyen Portekizli adam, çevredekilerin yönlendirmesiyle durumu yetkililere bildirdi. Evin bahçesini ziyaret eden görevliler de şaşkındı. Portekiz'in Atlas Okyanusu yakınlarındaki bu bölgede daha önce böyle bir şeyle karşılaşılmamıştı.

Haberin Devamı

Yetkililer durumu paleontologlarla paylaştı. Bölgeye gelen ekipler de büyük bir şaşkınlık yaşadı. Karşılaştıkları bir Sauropoda iskeletiydi. Sauropodalar uzun boyunları ve kuyruklarıyla biliniyordu. Bazı türleri baştan kuyruğa kadar tam 37 metre uzunluğundaydı. Paleontologlar, Portekizli adamın bahçesindeki dinozor iskeletinin büyük oranda korunmuş olması karşısında büyük bir heyecan duydular.

2017'den beri devam eden ve bilim dünyasını heyecanlandıran çalışmalara yalnızca Portekizli değil, İspanyol paleontologlar da katıldı. Evin içindeki inşaat sona erse de bahçedeki dinozor iskeleti yüzünden Pomballı adam tam 5 yıldır bilim insanlarını bahçesinde ağırlamaya devam ediyor. Bahçede bulunan kemik kalıntılarından yola çıkılarak dinozorun tam 12 metre yüksekliğinde ve 25 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Dört ayaklı canlının bitkiyle beslendiği ancak fosilin geri kalanının topraktan çıkarılması için daha fazla çalışma yapılması gerektiği duyuruldu.