Dünya Alican Sınır Kapısı yardım için açıldı

Alican Sınır Kapısı yardım için açıldı

12.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Ermenistan arasında 30 yıldır kapalı olan sınır kapısı, Ermenistan’dan gelen yardım TIR’ları için açıldı.

Alican Sınır Kapısı yardım için açıldı

Türkiye ile Ermenistan arasında 30 yıldır kapalı olan Alican Sınır Kapısı, Ermenistan’dan gönderilen yardım TIR’ları için ilk kez açıldı. Kahramanmaraş merkezli iki deprem, Yunanistan’ın ardından diplomatik ilişkilerin henüz tam olarak normalleşmediği Ermenistan’la da yardım diplomasisi oluşturdu.

Haberin Devamı

Deprem nedeniyle Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la telefonla görüşmüş, Ermenistan Adıyaman’da kurtarma çalışmalarına halen devam eden bir ekip göndermişti. Dün de Erivan yönetimi, Türkiye’ye, Alican Sınır Kapısı üzerinden 5 TIR’la 100 ton insani yardım gönderdi.

Karşılıklı mesajlaşma

Yardım TIR’ları, Ermenistan’dan gelen heyetle birlikte sınır kapısından Iğdır’a geçerek, deprem bölgelerine doğru yola çıktı.

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan, sosyal medyada sınırdaki köprüyü geçen TIR’ların görüntüsünü paylaşarak, “Ermenistan’dan insani yardımlar, Ermenistan-Türkiye sınırındaki Margara köprüsünden geçerek depremden etkilenen bölgeye doğru gidiyor” ifadelerini kullandı. Ermenistan’ın yardım duyurusunu yanıtsız bırakmayan Türkiye’nin Ermenistan Özel Temsilcisi Büyükelçi Serdar Kılıç Kostanyan’a yine sosyal medyadan yanıt verdi. Kılıç yanıtında, Kostanyan ve Ermenistan Özel Temsilcisi Ruben Rubinyan’a teşekkür ederek, “Depremin hemen akabindeki 28 kişilik arama kurtarma ekibi ve teknik ekipmana ilaveten, Ermenistan halkının 5 TIR dolusu 100 tonluk gıda, ilaç, su içeren acil yardım paketi de bu sabah Alican Sınır Kapısından geçerek Adıyaman’a doğru yola çıktı” ifadelerini kullandı. Rubinyan da Kılıç’a “Yardımcı olabildiğim için mutluyum” yanıtını verdi. Dün de Ermeni kurtarma ekibi, Adıyaman’da AFAD ekibiyle birlikte deprem enkazının altından 8 yaşındaki bir kız çocuğunu çıkarmayı başarmıştı.

Haberin Devamı

Asılsız iddia

Ermenistan Parlamentosu’ndan bazı vekillerin, Türkiye’ye yardım gönderilmesine karşı çıktığı yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğu açıklandı. İki ülke arasında karayolu ulaşımının mümkün olduğu tek sınır kapısı olan Alican Sınır Kapısı, Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında yıkılmasının ardından açılmış, 1993 yılında Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Birinci Karabağ savaşı nedeniyle tekrar kapanmıştı. Sınır kapısı, sadece 1988 yılında, Ermenistan’da yaşanan depremde kullanılmış, Türk Kızılay’ı yardımları ülkeye gönderilmişti. Geçtiğimiz sene de Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci dahilinde, yetkililer Alican Sınır Kapısı’nın öncelikle üçüncü ülke vatandaşlarına en kısa sürede açma konusunda çalıştıklarını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Çatışma arası!

Depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ederken güvenlik sorunu ortaya çıkmaya başladı. Avusturya ve Alman kurtarma ekiplerinin güvenlik gerekçesiyle arama kurtarma çalışmalarını askıya alarak ana kamplarına döndüğü açıklandı. Avusturya ekibi bölgede çatışmalar olduğunu duyurmuştu. TSK’nın güvenlik önlemlerini sağlamasıyla ekiplerin yeniden çalışmaya başladığı ifade ediliyor.