Dünya Almanya Türkiye’ye arabuluculuk çağrısı yaptı

Almanya Türkiye’ye arabuluculuk çağrısı yaptı

17.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, özellikle Alman vatandaşı rehinelerle hâlâ bir temas kuramadıklarını belirterek, rehinelerin serbest bırakılması için Türkiye ve Mısır’ın muhtemel arabuluculuk girişimlerine işaret etti.

Almanya Türkiye’ye arabuluculuk çağrısı yaptı

DW Türkçe’nin derlediği habere göre önceki akşam ARD televizyon kanalına konuşan Baerbock, özellikle Türkiye ve Katar’ın “Hamas’la konuşacak kanalları olduğunu” ifade etti, Alman hükümetinin bu ülkelere acil olarak bu kanallarını harekete geçirmesi konusunda çağrıda bulunduğunu kaydetti. Bu arada Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Hamas’ın saldırıları karşısında destek amacıyla bu hafta İsrail’i ziyaret edececeğini açıkladı.

Haberin Devamı

Öte yandan ABD’nin önde gelen gazetelerinden “The Wall Street Journal” (WSJ), “Türkiye’deki diplomatlara ve istihbarat görevlilerine, Latin Amerika’dakiler dahil birçok hükümetten talep yağıyor” diye yazdı.

Adının paylaşılmasını istemediği belirtilen bir Türk görevliye dayandırılan haberde, esirlerin kimliğinin tespit edilebilmesi için Ankara’ya çok sayıda talep geldiği öne sürülürken, söz konusu görevlinin “Başta Batılı ülkeler olmak üzere birçok devlet Ankara’yla temas halinde. Mesajları gizlice iletmemizi istiyorlar” sözlerine yer verildi. Haberde, Türkiye’nin arabuluculuk rolüne de değinilirken, “NATO üyesi ülke, kendisini dünyanın kilit barış arabulucularından biri olarak konumlandırmaya çalışıyordu. Yakın zamanda Ukrayna, Rusya ve ABD arasında esir takası ve tahıl anlaşması görüşmelerine ev sahipliği yaptı” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

AB’den insani hava koridoru

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin (AB) Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne insani hava koridoru açacağını duyurdu. Von der Leyen, “Gazze’deki Filistinlilerin insani yardıma ihtiyacı var. Hamas’ın barbarlığının bedelini onlar ödeyemez. Bu nedenle de Mısır üzerinden Gazze’ye bir AB insani yardım koridoru oluşturuyoruz. İlk iki uçuş bu hafta yapılacak” dedi. Von der Leyen, AB’nin Gazze’deki sivillere destek olmak için insani yardım miktarını üç kat artırarak 75 milyon euro seviyesinin üzerine çıkarma kararı aldığını söyledi.