Dünya Anlaşma sonlandı, gıda krizi kapıda

Anlaşma sonlandı, gıda krizi kapıda

21.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesi ve bölgedeki gemileri ‘olası askeri hedef’ olarak görmesi dünyada buğday ve mısır fiyatlarını yükseltti.

Anlaşma sonlandı, gıda krizi kapıda

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın 17 Temmuz’da Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından, bu durumun olumsuz etkileri piyasalarda görülmeye başlandı. Rusya, anlaşmayı terk etmesinin ardından, Karadeniz’de Ukrayna yönüne gitmekte olan yük gemilerini potansiyel askeri hedef olarak göreceğini bildirmişti. Bu durum küresel buğday fiyatlarının yükselmesine yol açtı. ABD ve Avrupa borsalarında buğday ve mısır fiyatlarında ciddi yükselişler gözlemlendi.

Haberin Devamı

Öte yandan hem Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul’da bulunan Müşterek Koordinasyon Merkezi’nden Rus personelin ayrıldığını duyurdu. MSB’nin açıklamasında, “Küresel gıda fiyatlarının istikrara kavuşmasına büyük katkı sağlamakla birlikte tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla çözülebileceğini kanıtlayan bu girişimin devam etmesini temenni ediyoruz” ifadeleri kullanılırken, “Girişimler devam ettiği sürece de İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin yeterli personel ile operasyonel olarak kalmasını sağlayacağız” denildi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise, İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin işlevinin kalmadığını ve çalışmalarını sonlandığını ifade etti.

‘Rusya sorumlu olur’

Haberin Devamı

Bununla birlikte Rusya’nın Ukrayna limanlarına girecek gemilere yönelik uyarı mesajı yayınlamaması sonrası Kiev’den konuya ilişkin açıklama geldi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, tahıl anlaşmasının yürürlükten kalkmasının ardından gemilerin Ukrayna limanlarına girmeyeceğini belirtti.

Sorunun çözümü için çalışmalar devam ederken, Avrupa Komisyonu, Ukrayna’yla sınırı bulunan AB ülkelerinin yanı sıra Moldova ve Kiev’le görüşerek AB’ye üye ülkelere karayoluyla yapılan Ukrayna tahılı sevkiyatını artırmaya çalıştıklarını belirtti. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Tahıl Koridoru Anlaşması’nı askıya alan Rusya’ya tepki göstererek Moskova yönetiminin büyük bir küresel gıda arzı krizinden sorumlu olduğunu söyledi. Borrell, Rusya’nın tahıl depolama tesislerini vurmasını kınarken, “Sadece tahıl anlaşmasından çekilmekle kalmıyorlar, aynı zamanda tahılı da yakıyorlar” dedi. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise, ABD’nin Karadeniz üzerinden Ukrayna limanlarına seyreden gemilerin güvenliğini sağlamaya hazır olmadığını söyledi.

Rakamlarla Tahıl Anlaşması

Dünyadaki buğday ticaretinin yüzde 27’sine Rusya ve Ukrayna hakim.
Tahıl Anlaşması yoluyla 30 milyon tondan fazla tahıl ve diğer gıda maddesi ihraç edildi.
Ukrayna limanlarından üç kıtadaki 45 ülkeye tahıl sevk edildi.
Buğdayın yüzde 64’ü gelişmekte olan ülkelere, mısır sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelere birbirine yakın oranda ihraç edildi.
Son aylarda artan riskler nedeniyle ihracat geriledi.

Haberin Devamı

Rusya tahıl depolarını vurdu!

Rusya’nın Ukrayna’nın güneyine yönelik saldırıları, Moskova’nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından bu hafta yoğunlaştı. Odessa ve Mikolayiv’e yönelik saldırılarda en az 21 kişi yaralandı. Rusya Odessa’daki tahıl ve petrol terminalleri de dahil olmak üzere kritik liman altyapısını hedef aldı. Saldırıda 60 bin ton tahıl yandı.