Dünya Antarktika’da 10 bine yakın penguen yavrusu eriyen buzlar nedeniyle öldü

Antarktika’da 10 bine yakın penguen yavrusu eriyen buzlar nedeniyle öldü

25.08.2023 - 15:46 | Son Güncellenme:

Antarktika’da 10 bin civarı penguen yavrusunun, altlarındaki buzun erimesi nedeniyle öldüğü ortaya çıktı.

Antarktika’da 10 bine yakın penguen yavrusu eriyen buzlar nedeniyle öldü

Buz tabakası, yavru penguenlerin okyanusta yüzebilmek için gerekli su geçirmez tüyleri oluşmadan önce kırıldı ve denize karıştı. Binlerce penguenin boğulduğu veya donarak öldüğü tahmin ediliyor. Kasım 2022’de gerçekleşen olay, uydu görüntülerinin analiziyle fark edildi.  Bellingshausen Denizi’nde gerçekleşen olay hakkında konuşan British Antarctic Survey’den (BAS) Dr. Peter Fretwell, bu yok oluşun gelecekte yaşanacak şeylerin habercisi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bilim insanları yüzyıl sonuna kadar imparator pengueni kolonilerinin yüzde 90’ından fazlasının yok olacağını tahmin ediyor. Bunun nedeniyse, küresel ısınmanın her geçen yıl artması sonucu Antarktika’nın mevsimsel buz tabakalarının erimesi. Dr. Fretwell “Ama hâlâ çok geç değil. Küresel ısınmaya yol açan karbon salımımızı azaltabiliriz” diyor ve ekliyor: “Azaltmazsak bu güzel kuşların soyu tükenebilir.”

Dr. Fretwell ve iş arkadaşları, penguenlerin ölümünü Communications Earth & Environment adlı bilimsel dergide duyurdu. Araştırmada Avrupa Birliği’nin Sentinel-2 uydularından gelen verileri inceleyen bilim insanları, uzaydan bile görülebilen penguen dışkıları sayesinde kolonilerin nerede ve yaklaşık ne sayıda olduklarını da tespit etti. Yetişkin penguenler Güney Yarımküre’nin kış aylarına yaklaştığı Mart’ta tekrar avlanmak için denize çıkıyor. Ardından buz tabakasına dönerek kur yapıyor, çiftleşiyor, yumurtluyor ve kuluçkaya yatıyor. Yavruların yumurtadan çıktıktan sonra denize girebilecek kadar olgunlaşması da zaman alıyor.

Haberin Devamı

Yavruların hayatta kalmak için 8-9 aylık deniz buzuna ihtiyaçları var Bu normalde Aralık/Ocak’ta gerçekleşiyor ve yavrular okyanusa doğru yürüyüşe geçiyor. Fakat araştırma ekibi, geçen yıl penguen yavruları gelişemeden bu buz tabakasının yok olduğunu tespit etti. Bunun sonucunda dört ayrı koloninin o yıl doğan tüm yavruları öldü.

Sadece en kuzeydeki Rothschild Adası’ndaki kolonilerin yavrularının bir kısmı hayatta kalabildi. Antarktika’daki yaz deniz buzu seviyesi 2016’dan beri keskin bir şekilde azalıyor. En kötü iki yıl ise son iki yıldı, bu süreçte Bellingshausen’deki buzlar tamamen eridi. Dahası, bu yıl buz oluşumun yavaş ilerlemesi yüzünden bu kış da kolonilerin tüm yavrularının öleceği tahmin ediliyor.