Dünya Arnavutluk meclisinde depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşu

Arnavutluk meclisinde depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşu

13.02.2023 - 20:42 | Son Güncellenme:

Arnavutluk’ta Türkiye ve Suriye’de deprem felaketinde hayatını kaybedenler için 1 dakika saygı duruşunda bulunuldu.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Arnavutluk’ta ilan edilen ulusal yas uygulamaya girerken, bayraklar yarıya indirildi. Arnavutluk meclisinde ise olağan genel oturumun açılışında Türkiye ve Suriye’de deprem felaketinden hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Arnavutluk Meclis Başkanı Lindita Nikolla yaptığı konuşmada, “Hepimiz acı bir şekilde bildiğimiz üzere Türkiye ve Suriye’deki deprem felaketinden hayatını kaybeden on binlerce kişi hayatlarını kaybetti ve on binlerce kişi de yaralandı. Son yıllarda böyle bir felaket depremi hiç duymadık” dedi.

Haberin Devamı

Arnavut halkının, Türkiye’nin Arnavutluk’ta 29 Kasım 2019 tarihinde yaşanan depremde yaptığı yardımlarını asla unutmayacağını ifade eden Nikolla, “Bu acı ve ağır günlerde Arnavutluk, Türkiye ve Suriye halkının yanınadır. Arnavutluk’tan gönderilen arama-kurtarma ekibi bu zor günlerde orada kendi katkısını vermeye devam ediyor” dedi.

Arnavutluk meclisinde depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşu

Başbakan Rama'dan mumlu anma

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise, Başbakanlık Ofisi'nin balkonunda depremde hayatını kaybedenleri mum yakarak andı.

Türkiye’deki deprem felaketinin ardından Arnavutluk, Türkiye’ye 53 kişilik arama-kurtarma ekibi göndermiş, Arnavutluk genelinde Türkiye’deki depremzedeler için yardım kampanyaları başlatılmıştı.

Öte yandan Türkiye, Arnavutluk’ta 29 Kasım 2019 tarihinde meydana gelen depremin ardından insani yardımların yanı sıra Laç kentinde 523 konut inşa etmişti.

Haberin Devamı

DÜNYADAN DEPREM BÖLGESİNE YARDIM SEFERBERLİĞİ DEVAM EDİYOR

Büyük felaketin ardından deprem bölgesine dünyanın dört bir yanından yardımlar devam ediyor. Son olarak Almanya'nın Münih, Leipzig ve Düselldorf şehirleriyle Vietnam, Japonya, Nepal, Türkistan ve Kuveyt'ten teslim alınan onlarca tonluk yardım malzemesi Türk Hava Yolları'na ait uçaklarla deprem bölgesine taşındı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerle büyük bir felaketi yaşayan Türkiye'ye dünyadan yardım seferberliği aralıksız devam ediyor. Tarihinin en büyük deprem felaketiyle mücadele eden Türkiye'ye dünyanın dört bir ülkesinden gelen yardım desteği çığ gibi büyüyor. Son olarak bugün Kuveyt, Almanya, Vietnam, Japonya, Nepal gibi ülkelerden onlarca tonluk yardım malzemesi deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yola çıktı. THY'nin hem kargo hem de yolcu uçakları yardımları ücretsiz taşıyor. Bu kapsamda bugün Kuveyt'ten 50 ton, Almanya'nın Münih şehrinden 19 ton, Katar'dan 45.6 ton, Vietnam'dan 53.5 ton, Nepal 1.5 ton yardım malzemesi geldi. Yardımların; çadır, teknik ekipman, kıyafet, hijyen malzemeleri, ilaç, jeneratör gibi malzemelerin olduğu öğrenildi.

AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN SAYGI DURUŞU

Haberin Devamı

Fransa'nın Strazburg şehrinde bulunan Avrupa Parlamentosu’nda merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde hayatını kaybedenler unutulmadı. Bir hafta sürecek Genel Kurul oturumları için toplanan AP milletvekilleri, AP Başkanı Roberta Metsola’nın başkanlığında Türkiye ve Suriye’de depremlerde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Genel Kurul çalışmalarının açılışını bizzat yapan Metsola, yaptığı konuşmada depremden etkilenenlerin ailelerine destek mesajı verdi.

"Kıyametvari bir yıkım"

Depremlerdeki yıkımı "kıyametvari" olarak nitelendiren Metsola, depremler nedeniyle on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini, yaralandığını ve enkaz altında kaldığını belirterek, “Şunun altını çizmek istiyoruz ki Avrupa, Türk ve Suriye halkının yanındadır. AB Sivil Koruma Mekanizması hemen harekete geçirildi. Ekipler yardım için gitmeye devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin ve yaralıların, hala enkaz altında olanların ailelerini düşünüyoruz. Sizden hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunu benimle birlikte yapmanızı istiyorum’’ ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Saygı duruşunun ardından yapılan oturumlarda Türkiye ve Suriye’yi vuran yıkıcı depremler ele alındı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Acil Yardımlardan Sorumlu Komiseri Janes Lenarcic, “Samimi ve derin üzüntülerimi dile getirmek isterim” ifadelerini kullanarak, AB tarafından depremden kısa süre sonra AB Sivil Koruma Mekanizması'nı harekete geçirdiklerini belirtti. İlk günden itibaren Türkiye’ye yardımlar kapsamında arama kurtarma ekipleri gönderildiğini ve Copernicus uydu sisteminden elde edilen görüntülerle kurtarma çalışmalarına destek verildiğini söyleyen Lenarcic, depremden 15 milyondan fazla insanın etkilendiğini, ağır kış şartları altındaki halkın barınma dahil çok acil desteklere ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Lenarcic, 500 geçici barınak, 2 bin çadırın acilen gönderildiğini, 3 milyon ek bütçeyi de acil ihtiyaçlar için harekete geçirdiklerini aktardı.