Dünya Astronot Barbie'de Ay tozu temizliği!

Astronot Barbie'de Ay tozu temizliği!

23.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’li bilim insanlarının, Ay tozunu temizleme yöntemini test etmek için astronot kıyafeti giydirilen Barbie bebek kullandıkları ortaya çıktı.

Astronot Barbiede Ay tozu temizliği

Uzay deneyi: ABD merkezli oyuncak firması Mattel tarafından 1959 yılından beri üretilen Barbie bebekler, bugüne dek birçok kimlikle çocukların karşısına çıktı. Bunlardan biri de “astronot Barbie”ydi. Oyuncak Barbie bebeğin, astronot kimliğinin yanı sıra uzay deneyinde de kullanıldığı ortaya çıktı. BBC’nin haberine göre, Washington Eyalet Üniversitesi’nde Ay tozunu temizleme yöntemini test etmek için astronot kıyafeti giydirilen oyuncak Barbie’nin üstü volkanik külle kaplandı.

Haberin Devamı

Rosie adı verildi: Ardından Barbie’nin üstüne sıvı nitrojen püskürtüldü. Bu tekniğin astronot giysilerinin üstündeki Ay tozunu temizlemede, diğer yöntemlerden daha etkili olduğu bulundu. Araştırmacı Ian Wells, “Barbie’yi bir astronotun hava kilidinde yaptığı gibi 360 derece döndürerek üzerine sıvı nitrojen püskürttük. Olumlu sonuç aldığımız deneyin sonunda uzay giysisinde minimum hasar gördük. Bu Barbie’ye 2. Dünya Savaşı’nda fabrika işçisi kadınları temsil eden Rosie’nin adı verildi” dedi.

AKCİĞERLERE ZARAR VERİYOR

ABD’li araştırmacı Ian Wells, BBC’ye yaptığı açıklamada, Ay tozu hakkında şunları söyledi: “Ay tozu elektrik yüklüdür ve son derece yapışkandır. Mikroskobik parçacıklar, astronotların uzay giysilerine yapışır ve temizlenmesi zordur. Ay tozunu solumak akciğerlerde ciddi hasara neden olabilir. Bunu ‘öğütülmüş cam elyafı solumak’ ile karşılaştırabiliriz.”