Dünya Gazze'de ateşkes kararı uygulanacak mı?

Gazze'de ateşkes kararı uygulanacak mı?

27.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Uzmanlar, İsrail-Filistin krizinde ilk sınavını insani yardımları ulaştırma konusunda veren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Ramazan’da ateşkes konusunda yapabileceklerini ve sonunda çekimser oyla ateşkesin önünü açan ABD’nin BMGK kararlarının “bağlayıcılığını” sorgulaması ile ABD-İsrail ilişkilerinin geleceğini Milliyet’e değerlendirdi. ABD’nin veto etmeme kararı, Biden ve Netanyahu arasındaki çatlağın daha da derinleştiğini göstermesi bakımında önemli görülüyor.

Gazzede ateşkes kararı uygulanacak mı

HANDE ATILGAN / Ankara - Türkiye Avrupa Vakfı Yönetim Kurulu Başkanvekili Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, kabul edilen ateşkes tasarısından önce ABD’nin önerdiği ve Rusya ile Çin’in veto ettiği ateşkes öngörüsünü anımsatarak ABD ve İsrail’in ihtiyaç duyduğu koşulların, önümüzdeki geçiş sürecinde karşılanmaya çalışılacağını söyledi. Özülker, “ABD kısmi bir ateşkesi, mecbur kalarak, kabul etti. Ateşkesten istifade, ‘müzakereleri başka bir yere taşımak mümkün mü’ düşüncesi var. Bu geçiş süreci, İsrail’e toparlanma fırsatı verecek; Hamas ile pozisyonlarında değişiklik yapılmasını sağlayacak bir adım değil. Bu karar zaman kazandırma, (rehineleri) kurtarma hamlesi. Biden, ABD başatlığının yeniden tesis edilmesinin arayışı içinde” dedi, Ramazan’da saldırı olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Gökhan Çınkara, BMGK kararına rağmen Ramazan’da silahların susmayabileceğini belirterek, “ABD’nin bu pozisyonu alması, Arap ülkeleriyle ilişkilerin ve yaklaşan seçimleri çerçevesinde iç siyasetin sonucu. ABD ile ilişkiler Körfez ülkeleri açısından kritik ama onlar da kamuoyu önünde zor durumda, Ürdün örneği var. Toplumsal psikoloji yönetme olarak görüyorum. Sahaya pratik olarak yansıyacağını düşünmüyorum. Katar’ın yaptığı açıklamalar var ama kısa vadede sonuç alınması mümkün gözükmüyor. İsrail’in yine bildiğini okuyacağını düşünüyorum. İsrail’in lojistiği ABD olmadan mümkün değil, bu sebeple İsrail, ABD’nin temel parametrelerine uymak zorunda” dedi.