Dünya Ateşkes pazarlığı çıkmaza girdi

Ateşkes pazarlığı çıkmaza girdi

06.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail ile Hamas arasında Mısır’ın başkenti Kahire’de yürütülen ateşkes görüşmeleri devam ederken, tarafların açıklamaları anlaşma olacağına ilişkin iyimser havayı dağıttı. BM ise “kıtlık” uyarısı yapıyor.

Ateşkes pazarlığı çıkmaza girdi

İsrail ile Hamas arasında Gazze’de yürütülen savaşta yeni ve uzun süreli bir ateşkes sağlanması için yapılan dolaylı görüşmeler, Mısır’ın başkenti Kahire’de devam ederken, her iki tarafın kesin talepleri nedeniyle sürecin yeniden “kilitlendiği” gözleniyor. Taraflar, birbirlerini süreci sabote etmekle suçlarken, gelen açıklamalar, görüşmelerin olumlu sonuçlanması ümidini azaltıyor.

Haberin Devamı

İsmi açıklanmayan bir Hamas yetkilisi, Fransız AFP ajansına yaptığı açıklamada, Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulmasını açıkça içermeyen bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini vurguladı. Kalıcı ateşkes isteyen ve Gazze’deki operasyonun sonlanmasını isteyen Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de, Netanyahu’nun görüşmeleri sabote ettiğini belirtti.

Yine reddetti

İsrail Başbakanı Netanyahu ise, Gazze Şeridi’nde savaşın sona ermesi talebini bir kez daha reddetti. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Hamas taburlarının sığınaklarından çıkacakları ve Gazze Şeridi’nde kontrolü yeniden sağlayacakları bir durumu kabul etmeye hazır değiliz” denildi.  Netanyahu, İsrail’in Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması karşılığında çatışmalara “ara verilmesini” kabul edeceğini kaydetti. İsrail, görüşmelerde Hamas’ın kalıcı ateşkes talebinin engel oluşturduğu görüşünde.

Haberin Devamı

Mısır, Katar ve ABD, Gazze’de 7 aydır devam eden savaşın 40 gün süreyle durdurulması ve İsrailli rehinelerin Filistinli esirlerle takası önerisine Hamas’ın yanıt vermesini bekliyor. Hamas heyetinin, istişare için Kahire’den Doha’ya geçtiği belirtiliyor.

Sınır kapısı kapandı

Görüşmelerden olumsuz haberler gelirken İsrail, Hamas’ın Gazze Şeridi’nden gerçekleştirdiği roket saldırısını gerekçe göstererek Kerem Şalom sınır kapısını kapattı. İsrail medyasına göre saldırıda bazıları ağır olmak üzere en az 10 kişi yaralandı. Kerem Şalom geçidi insani yardım için kullanılan az sayıdaki güzergahtan biri.

Ateşkes pazarlığı çıkmaza girdi

El Cezire’nin ofisi kapatıldı

İsrail hükümeti, savaş sonlanana kadar, Doha merkezli El Cezire kanalının ülkedeki yayınlarını sonlandırma, ofislerini kapatma, ekipmanlarına el koyma kararı aldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Başında olduğum hükümet, El Cezire’nin İsrail’de sonlandırılması kararını aldı” dedi. Kararın, yabancı yayın kuruluşlarının ulusal güvenliğe tehdit oluşturması halinde geçici olarak kapatılmasına ilişkin yasa çerçevesinde uygulandığı belirtiliyor.

BM’den Gazze’de açlık uyarısı

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze Şeridi’nin kuzeyinde açlık tehlikesi olduğu uyarısında bulundu. WFP Direktörü Cindy McCain, Amerikan NBC’ye, “Gazze’de güneye doğru yayılan bir kıtlık” olduğunu söyledi. McCain, bölgeye yardım ulaştırmanın son derece zor olması nedeniyle, ihtiyaç duyulan şeyin insani yardım sağlamak için Gazze Şeridi’ne “ateşkes ve engelsiz erişim” sağlanması olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Gazze’nin kuzeyinde, hızla yayılan “tam bir kıtlık” yaşandığını belirter Cindy McCain, “Açıklayabileceğim şey şu; kuzeyde bir kıtlık var... Tam anlamıyla bir kıtlık ve güneye doğru ilerliyor” ifadelerini kullandı. Bunu, WFP personelinin sahadaki gözlemlerine dayandıran McCain, bölgedeki durumu “Dehşet verici. Bakmak ve duymak çok zor” diye niteledi.