Dünya Atıştırmayı bırak filmlerini seyret!

Atıştırmayı bırak filmlerini seyret!

05.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mersin Üniversitesi’nin araştırmasında, ekran karşısında yemek yemenin ve bir şeyler atıştırmanın, sofraya oturmaya göre daha fazla kilo aldırdığı ortaya çıktı. Uzmanlar, “Seyrederken yemeyin” diyor.

Atıştırmayı bırak filmlerini seyret

Birçok kişi için en büyük keyiflerden biri, televizyon izlerken veya bilgisayarda, telefonda gezinirken bir şeyler yemektir. Ancak bu keyfin sağlık açısından riskli olduğu bildirildi. Yeni bir araştırma, çok sağlıklı bir kişi bile olsanız, ekran karşısında bir şeyler atıştırmanın masada, sofrada yemek yemekten daha çok kilo aldırdığını ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Bunun nedeni, TV izlerken veya telefonda, bilgisayarda gezinirken dikkatin dağılmasıyla, beynin yiyecek ve içeceklerin yüksek yağ içeriğine sahip olduğunu algılama olasılığının azalması.

Obezite tehlikesi

Mersin Üniversitesi’nin bu konudaki araştırması, İngiltere merkezli “Appetite” dergisinde yayımlandı ve İngiliz basınında da yer aldı. Araştırma metninde şöyle denildi: “Çalışmamızın sonuçları, yemek zamanlarında beynin dikkatini dağıtmanın (TV izlemek veya sosyal medyada gezinmek gibi) kalori alımını düzenleme yeteneğini etkilediğini gösterdi.

Modern, hızlı tempolu yaşam çoğu zaman yemek sırasında çoklu görevleri içerir; böylece gıdalar da televizyon, bilgisayar ekranı veya bir mobil cihaz karşısında tüketilir. Fakat bu dikkat dağıtıcı durum, obezitenin gelişmesine katkıda bulunabilir.”

Haberin Devamı

‘Beyin de bizim gibi dalıp gidiyor’

*Araştırmaya göre, beynimizin ekran karşısındayken yediğimiz gıdalardaki yağı tam algılayamamasının nedeni, o sırada ekranda gördüğümüze odaklanması.

*Biz ekranda gördüklerimize konsantre olduğumuzda beynimiz ne yediğimizin farkında olmayabiliyor. Bu da aşırı yemeyi tetikliyor.

Birçok araştırma, ekran karşısında yemek yemeyi, kiloyla ilişkilendirdi.

*Çocukların abur cubur reklamlarına maruz kalması da kilo almakla bağlantılı.