Dünya ATM'lere 100 euro sınırı

ATM'lere 100 euro sınırı

24.03.2013 - 19:13 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Rum Kesimi Merkez Bankası, ülkedeki bankalarda günlük para çekim limitini 100 euroya indirdi.

ATMlere 100 euro sınırı

Bir hükümet yetkilisi limit uygulamasının tüm yerel bankalarca uygulanacağını ifade etti. Ülkenin ikinci büyük bankası Kıbrıs Halk Bankası’ndan bir sözcü yeni uygulamanın yarın yerel saatle 13.00’te başlayacağını ve banka salı günü yeniden açılana ya da Avrupa Merkez Bankası'ndan acil durum fonu alındığına dair teyit gelene kadar süreceğini belirtti.

Haberin Devamı

Kıbrıs Halk Bankası daha önce çekim limitini 260 euro olarak belirlemişti. Kıbrıs Rum Yönetimi’yle Avrupa Birliği Troykası dün ülkenin en büyük bankası Bank of Cyprus’a yatırılan 100 bin euronun üzerindeki meblağlardan yüzde 20, diğer bankalara yatırılan meblağlardan ise yüzde 4 vergi alınması üzerinde anlaşmıştı.

Avrupa Komisyonu’nun Ekonomi ve Parasal İlişkilerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, “Maalesef son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle başka seçeneğimiz kalmadı” demişti. Kıbrıs Rum Kesimi’nin 10 milyar euroluk kurtarma paketini alabilmesi için yarın 5.8 milyar euroluk teminatı hazırlaması gerekiyor. Aksi takdirde Rumlar Euro Bölgesi’nden atılma ihtimaliyle karşı karşıya.