Dünya Avrupa’nın Rusya yanlısı yeni lideri

Avrupa’nın Rusya yanlısı yeni lideri

02.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Slovakya’da seçim yarışını Rusya yanlısı Robert Fico önde tamamladı. Fico, kampanyası boyunca Ukrayna’ya askeri yardımı sona erdirmeyi vaat etmişti.

Avrupa’nın Rusya yanlısı yeni lideri

Slovakya’da düzenlenen genel seçimlerin resmi olmayan sonuçları belli olurken, ipi, “Rusya yanlısı” eski başbakan Robert Fico’nun önde tamamladığı bildirildi. Batı’da da “Rusya yanlısı” olarak ilan edilen eski Fico’nun, seçimleri “son anda” kazandığı haber veriliyor.

Haberin Devamı

Robert Fico’nun merkez sol partisi “Yön - Sosyal Demokrasi” (SMER-SSD), oyların yüzde 24’üne yakınını alarak kazanırken, seçim öncesi anketlerde daha şanslı görünen Batı yanlısı liberal eğilimli “Yenilikçi Slovakya Partisi” (Progressive Slovakia) yüzde 16.86 ile ikinci sırada yer aldı. HLAS Partisi’nin oy oranıysa yüzde 15. İlk sandık çıkış anketleri, Progressive Slovakya’nın zaferini, Fico’nun partisinin ise ikinci sırayı aldığını göstermişti. Bununla birlikte Fico’nun, mecliste çoğunluğu sağlayıp, hükümeti kurabilmesi için başka bir partiyle koalisyona gitmesi gerekiyor.

İki kez başbakandı

Fico, 2006–2010 ve 2012–2018 dönemlerinde ülkede başbakanlık yapmıştı. Başbakan olduğu süre boyunca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile üç kez görüşen Robert Fico, her zaman Rusya ile dostane ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiler kurmanın gerekliliğini vurgulamıştı.

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunun başlamasının ardından Batı’yı eleştiren ve çatışmaların patlak vermesinden “Ukraynalı faşistleri ve Nazileri” sorumlu tutan Fico, ayrıca Kiev yönetimine silah tedarikinin durdurulması çağrısında bulunmuş, kampanyasında da bunu kesmeyi vaat etmişti.

Seçimlerde Rusya yanlısı partinin birinci çıkmasının, AB üyelerini ciddi bir şekilde rahatsız etmesi bekleniyor. Batı basını, Fico’nun kazanması durumunda Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteğin zayıflayabileceğini savunmuştu. Fico’nun partisi, sol eğilimli olduğunu iddia ederken, AB, bu parti için “daha milliyetçi ve sosyal açıdan muhafazakar” bir tablo çiziyordu.

Liberal eğilimli Yenilikçi Slovakya Partisi ise, çevre ve insan hakları alanında Brüksel’e daha yakın dururken, Rus işgaline karşı Ukrayna’ya daha fazla destek veriyor.