Dünya Bakan Fidan Mısır'da seslendi: İsrail, Gazze'de 2 milyon kişiyi hapiste tutuyor

Bakan Fidan Mısır'da seslendi: İsrail, Gazze'de 2 milyon kişiyi hapiste tutuyor

21.10.2023 - 14:06 | Son Güncellenme:

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi’nin ev sahipliğinde Kahire Barış Zirvesi başladı.İsrail'in Gazze'de 2 milyon kişiyi hapiste tuttuğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan zirvede önemli mesajlar verdi.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Filistin'deki durum bir trajedi, hep öyleydi. Ancak artık daha da kötüleşiyor. Ortada bununla ilgili bir mantık, böyle bir meşrulaştırma olamaz. İnsanlar üzerinde korkunç şeyler gerçekleştiriliyor Gazze'de. Bunu kınamada koşulsuz olmalıyız. Sivillerin hayatını kaybetmesini kınamalıyız.

Haberin Devamı

Uluslararası toplum eylemlerini ve mesajlarını yeniden gözden geçirmeli.

Bakan Fidan Mısırda seslendi: İsrail, Gazzede 2 milyon kişiyi hapiste tutuyor

İSRAİL'E YAPILAN YARDIMLAR İŞGALİ DERİNLEŞTİRİYOR

İsrail'in sözde zaferlerinin uzun dönemde güvenlik sağlamaycağı onlara anlatılmalı. Bu sefer de sağlamayacak.

İsrail bazı ülkelerin güvenliğini açık çek olarak kullanıyor. Filistin'in üzerine bir öfe salınıyor ve bu öfke çoğu zaman, bazen de hastaneler üzerine salınıyor. İsrail'e yapılan askeri yardımlar işgali derinleştirmekten başka hiçbir işe yaramıyor.

Bunun gibi eylemler denklemin bir kısmını görmezden geliyor. Filistinlileri görmezden geliyor. Şu anki uluslararası düzen temel problemlere çözüm üretemiyor. Uluslararası değerlerin erozyonu ve gerçekliğin aşınması gerçekleşiyor şu an.

Haberin Devamı

Bakan Fidan Mısırda seslendi: İsrail, Gazzede 2 milyon kişiyi hapiste tutuyor

GAZZE'DE 2 MİLYON KİŞİ HAPİSTE

İsrail bu sistemik başarısızlığın sorunlarını kullanıyor ve Kudüs'te Mescid-i Aksa'ya kabul edilemeyecek şeyler yapıyor. İsrail, Filistinlilerin evlerini ele geçiriyor. Doğu Kudüs'te ve Batı Şeria'da ve yerleşimciler yerleştiriyor.

İsrail, Gazze'de 2 milyon kişiyi hapiste tutuyor. Ancak bunu teröre karşı bir korunma olduğunu söylüyor.

TÜRKİYE'DEN İNSANİ YARDIM TALEBİ

Filistinlileri insan değilmiş gibi göstererek Filistinlilerin çektiği acıyı normalleştiriyorlar. Biz buna 'asla' diyoruz. Eğer izin verilirse bu kriz küresel boyutta savaşlar çıkarabilir jeopolitik gerilim yükselimiyle. Ancak adil ve sürecek bir barış bulunmalı. Doğru şeyleri görmeliyiz. Türkiye, saldırıların sonlanması ve Gazze'ye koşulsuz insani yardımın gönderilmesini talep ediyor. Aynı zamanda da iki devletli çözüm barış sürecine de geri dönülmesi gerekiyor. Böyleyece bağımsız ve egemen bir Filistin devleti, 1967 sınırlarında kurulmalı. Doğu Kudüs de başkent olmalı.

Bu sadece barış için değil aynı zamanda uluslararası güvenlik için istikrar için stratejik bir gereklilikle. Bunlar yeterli değil. Anlaşmanın üzerinde bu vizyonu uygulamaya başlamalıyız. Dahası bir garantör mekanizması olmalı. Böylece tarafların sorumluluklarının adil barışı yerine getirmesi için garantörlük gerekli.

Haberin Devamı

Türkiye, onurlu, adil ve güvenli bir gelecek için herkesin geleceği için çalışıyor. Bu zamanında düzenlenmiş zirve için Mısır'a teşekkür ediyorum.