Dünya Balkanlarda yeni güç: Türkiye! Yunanistan'da 'Türk devriyesi' paniği

Balkanlarda yeni güç: Türkiye! Yunanistan'da 'Türk devriyesi' paniği

21.06.2023 - 11:25 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin Kosova'ya asker göndermesinin perde arkasını inceleyen Yunan basını, yeni dönemde Balkanlardaki politikalara ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı.

Balkanlarda yeni güç: Türkiye Yunanistanda Türk devriyesi paniği

Sırbistan ile Kosova arasındaki gerilim Mayıs ayının ortalarında patlak verdi. Kosova'nın kuzeyinde, Sırp yoğunluklu belediyelere seçilen Arnavut asıllı başkanların içeriye girmesine Sırplar izin vermedi. Polis göstericilere göz yaşartıcı bomba ile müdahale ederken olaylar kısa sürede büyüdü. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova’da tansiyonun yükselmesi üzerine orduya teyakkuz emri verdi.

Haberin Devamı

Ordunun da sorunlara çare bulamaması sonrası bölgede gerginlik iyice arttı. NATO askerlerinin bile devreye girdiği olayda göstericiler 25 profesyonel askeri yaraladı. Konuyla ilgili 5 kişi tutuklandı. NATO'dan Türkiye'ye gelen talep üzerine ise Lüleburgaz’daki 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı komando taburu ihtiyat birliği bölgeye gönderildi.

YUNAN BASINI YAZDI

Yunan basını ise Türkiye'nin Balkanlardaki varlığını mercek altına aldı. InGR 'Erdoğan Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan Balkanlar'da Türkiye'nin nüfuzunu artırmanın peşinde' ifadesini kullandı.

'TÜRKİYE FIRSAT KOLLUYOR'

Gazete Balkanların Avrupa ve ABD'ye sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirterek Türkiye'nin burada bir ara buluculuk rolü üstlenmeye çalıştığını öne sürdü. Batının tüm desteğine rağmen Türkiye'den gelen komando tugayı konusuna da değinen InGR 'Türkiye yeni bir alternatif olabilir mi? sorusunu sordu.

Haberin Devamı

Türk komandolarının ülkenin kuzeyinde devriye gezmeye başladığını hatırlatan gazete, Türkiye'nin yakında ABD gözetimindeki Kosova'nın 'NATO komutasını' devralmasının beklendiğini bildirdi.

Balkanlarda yeni güç: Türkiye Yunanistanda Türk devriyesi paniği

DENGE POLİTİKASI

Türkiye, Kosova'nın 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı bağımsızlık ilanını güçlü bir şekilde desteklese de, Erdoğan bölgedeki Sırp çıkarlarına saygıyı da ima eden yapıcı ve dengeli bir yaklaşımı tercih ediyor.

SİLAH SATIŞI

Erdoğan'ın yeni dönemiyle birlikte Sırbistan ile askeri ilişkilerin artacağını belirten InGR önümüzdeki günlerde Belgrad'a Bayraktar İHA'ları satışlarının gerçekleşmesinin olası olduğunu yazdı.

Bununla birlikte, Kosova Güvenlik Gücü hâlihazırda beş adet Türk yapımı insansız hava aracı teslim aldı, bu da Türkiye'nin her iki tarafa da silah satarak bundan fayda sağlamayı amaçladığı anlamına geliyor.

Kosova'da artan bir Türk askeri varlığı, özellikle Batı'nın Ukrayna'daki savaşla meşgul olduğu bir dönemde, şüphesiz Ankara'nın bölgedeki konumunu güçlendirecektir.

Balkanlarda yeni güç: Türkiye Yunanistanda Türk devriyesi paniği

ABD FAKTÖRÜ

Öte yandan gazete Türkiye'nin bu adımlarına karşı bölgede olan ABD varlığına dikkat çekti. Vietnam savaşından sonra ABD sınırları dışında inşa edilen en büyük üs Camp Bondsteel'in Kosova'da olduğunu hatırlatan gazete, Türkiye'nin, Washington ile koordineli bir şekilde ilerlemesinin daha olası olduğunu aktardı.