Dünya Baraja saldırı felaketi getirdi! Tonlarca motor yağı nehre aktı

Baraja saldırı felaketi getirdi! Tonlarca motor yağı nehre aktı

07.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dinyeper Nehri üzerindeki Kakhovka Barajı saldırıya uğradı. Sel tehlikesi nedeniyle Herson dahil olmak üzere birçok bölge boşaltılırken, Ukrayna, saldırı nedeniyle Rusya’yı ‘ekolojik terör’le suçladı.

Baraja saldırı felaketi getirdi Tonlarca motor yağı nehre aktı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ukrayna’nın Herson bölgesindeki Nova Kakhovka hidroelektrik santrali kısmen yıkıldı. Ukrayna, Rusya’nın kasten baraj duvarını deldiğini duyururken, Rusya ise yıkımın Ukrayna saldırısı yüzünden olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın saldırısı sonrası barajın çöktüğünü duyurdu. Nitekim bölgeden gelen görüntülerde, barajın çöken noktasından hızlı bir akıntı oluştuğu görülüyor. Zelenskiy, “Teröristler Ukrayna’yı su, füze ya da başka bir şeyle durduramayacak. Tüm servisler çalışıyor. Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni topladım. Lütfen sadece resmi ve doğrulanmış bilgileri yayınlayın” dedi. 80 yerleşim yerinin sel bölgesinde bulunduğu, herhangi bir sivil ya da askeri kaybın bildirilmediği ifade ediliyor.

Ukrayna Ulusal Polisi, su seviyesinin hızla yükseldiğini, baraj yakınlarındaki Herson kenti ve çevresinde tehlike altında olan bölgelerden tahliyelerin başladığını duyurdu. Dinyeper nehrinin sağ yakasındaki birçok bölgenin de sel riski altında olduğu kaydediliyor. 

Haberin Devamı

YAVAŞLATMAK İSTEDİLER

Ukrayna yönetimi, saldırının Ukrayna ordusunun bölgedeki ilerleyişinin yavaşlatılması amacıyla yapıldığını belirtiyor. Herson kent merkezi Ukrayna’nın kontrolünde ancak bölgenin güneyi Rusya’nın elinde. Buranın Kırım’a yönelik bir taarruz için Ukrayna tarafından kullanılması bekleniyordu. Moskova’nın, Ukrayna ordusunun Rus işgalindeki bölgeye asker nakli için baraj duvarı üzerindeki yolu kullanacağı için böyle bir saldırıya girişmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Ukrayna Dışişleri, Rusya’nın saldırıyı daha önceden planladığını öne sürerken, saldırı, ekolojik ve teknolojik terör eylemi olarak nitelendirildi.

 

Baraja saldırı felaketi getirdi Tonlarca motor yağı nehre aktı


RUSYA REDDETTİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Rusya kontrolündeki Nova Kakhovka hidroelektrik santraline yönelik saldırının Ukrayna’nın sabotajı olduğunu iddia etti. Peskov, “Rusya olarak saldırıların bizim yaptığımıza ilişkin iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Yapılan sabotaj 2 gün önce Ukrayna ordusunun taarruz girişiminin başarısızlığa ulaşmasıyla ilgili. Bu sabotaj bu bölgede yaşayan binlerce kişi için çok ağır sonuçlara neden olabilir” dedi.

Rusya tarafından atanan Nova Kakhovka Belediye Başkanı Vladimir Leontyev de barajın yıkılmadığını, santralde patlama meydana gelmediğini ancak suların kontrolsüz şekilde aktığını ifade etti. Leontyev, durumun Kırım’a su tedarikinde problemlere yol açacağını da belirtti.

Haberin Devamı

Baraja saldırı felaketi getirdi Tonlarca motor yağı nehre aktı

AB VE NATO’DAN SERT TEPKİ

Baraja yönelik saldırı tüm dünyada büyük tepkiyle karşılandı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, sivil altyapıya yönelik saldırıların “savaş suçu” olduğunu belirterek, Rusya’nın bu saldırılardan sorumlu tutulacağını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Kakhovka barajının yıkılması binlerce sivili risk altına sokmakta ve çevreye ciddi zarar vermektedir. Bu, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının acımasızlığını bir kez daha gösteren çirkin bir eylemdir” ifadelerini kullandı. Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits Rusya’nın terörizminin yeni bir boyuta ulaştığını kaydederken, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, “Özellikle ve kasten sivil altyapıya saldırmak savaş suçudur” dedi.

Baraja saldırı felaketi getirdi Tonlarca motor yağı nehre aktı

150 TON MOTOR YAĞI NEHİRE KARIŞTI

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu (Energoatom), barajın yıkılmasını, “çevreyi ve önümüzdeki yıllarda yüz binlerce insanın hayatını olumsuz yönde etkileyecek bir felaket” olarak nitelendirdi. En az 150 ton motor yağının Dinyeper Nehri’ne karıştığı ve 300 tondan fazla sızıntı riski bulunduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Politico, barajın yıkılmasının Ukrayna'da Çernobil'den bu yana en büyük çevre felaketine yol açtığını bildirdi.

Barajın yıkılması Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki durumla ilgili de endişe yarattı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, nükleer santraldeki uzmanların, barajdaki yıkıma ilişkin gelişmeleri yakından izlediği ancak acil bir nükleer güvenlik riski olmadığını kaydetti. Santrale soğutucu suyun buradan sağlanması ise, ileride bir risk oluşturabilir. Soğutma havuzlarının şimdilik dolu olduğu bildirildi.