Dünya Barbie artık tek tip değil

Barbie artık tek tip değil

18.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sarışın, ince belli ve beyaz tenli olarak üretilen Barbie bebekler tepki çekmiş, firma yıllar içinde minyon, balık etli, engelli ve cinsiyetsiz bebekler de piyasa sunmuştu. Seriye geçtiğimiz günlerde işitme cihazı kullanan Barbie de eklendi...

Barbie artık tek tip değil

Mattel firmasının ilk kez 1959 yılında Amerika’da bir oyuncak fuarında tanıtılan Barbie bebek, en son piyasaya sürülen yeni modelleriyle şaşırttı. Geleneksel olarak sarışın, ince belli ve beyaz tenli Barbie bebekleri, son yıllarda toplumsal kapsayıcılık konusunda artan duyarlılığa tepkisiz kalamadı. Kapsayıcılık ilkesini benimseyen marka, mayıs ayında ilk defa transseksüel Barbie’yi piyasaya sunmasının ardından, geçtiğimiz günlerde işitme cihazı kullanan Barbie’yi tanıttı.

Haberin Devamı

Geçmişten bugüne kadarki yolculuğunda dünyadaki kültürel, sosyal ve ekonomik gelişmelerle de büyük değişime uğradı. Bir zamanlar üzerinde “Yeme” yazan bir diyet listesiyle satılan ve gerçek dışı bir vücut tipi ile tek ırklı olması nedeniyle eleştirilen Barbie bebekleri en büyük çeşitlilik dönüşümünü 2016 yılında yaşadı. İlk defa minyon, balık etli ve uzun Barbie’ler piyasaya sunan şirket, 2018 yılındaki satışlarının yarısını bu çeşitli Barbie’lerden elde ediyordu. 2019 yılında ise tekerlekli sandalyeli Barbielerin yanı sıra, saç ve kıyafetleri değiştirilebilen cinsiyetsiz Barbieler de oyuncak dünyasında büyük ses getirdi.