Dünya 'Barış gücü geri gidecek'

'Barış gücü geri gidecek'

12.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Batı'nın kuşkuyla yaklaştığı Rusya liderliğindeki barış gücünün 10 gün içinde ülkeden ayrılacağını duyurdu.

Barış gücü geri gidecek

 

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle başlayan protestoların şiddet olaylarına dönüştüğü ancak hafta sonu durumun kontrol altına alındığı Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev yeni bir açıklama yaptı. Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün barış gücü askerlerinin iki gün içinde ülkesinden ayrılmaya başlayacağını açıklayan Tokayev, çekilme işleminin 10 gün içinde tamamlanacağını söyledi. Telekonferans yöntemiyle bakanlara ve milletvekillerine hitap eden Tokayev, "Barış gücü, temel görevini başarıyla tamamlamıştır" dedi. Tokayev, "Almatı’yı kaybetseydik başkenti, sonra da bütün ülkeyi kaybederdik. Başkente barış güçlerinin gelmesiyle buraya ek özel kuvvet birlikleri sevk edebilip kenti kurtarabildik" dedi.

Haberin Devamı

'Saldırganlar yabancı'

Tokayev, protestoları bir terör saldırısı olarak değerlendirerek, "Bu, Kazakistan'a karşı iyi organize edilmiş, iyi hazırlanmış bir saldırı eylemidir. Saldırganların çoğu Afganistan dahil Orta Asya ülkelerinden gelen yabancı militanlardı. Ortadoğu'dan da militanlar var. Amaçları, bölgemizi bir kaos alanına dönüştürmek ve ardından iktidarı ele geçirmekti. Bu nedenle Kazakistan'da terörle mücadele operasyonu başlatıldı" dedi.

Tokayev, ülkedeki sosyal sorunların çözümü için toplumsal sosyal fon kurulması talimatı verdi ve ilk devlet başkanı Nazarbayev döneminde zenginleşen iş insanlarından fona önemli miktarda ve düzenli kaynak aktarmalarını da istedi. Tokayev, hükümete, madencilik sektöründen daha fazla vergi alınması talimatı verdi. Öte yandan Tokayev, Kazakistan Meclisi genel toplantısında, başbakanlık görevine Alihan İsmailov’un adaylığını sundu. İsmailov, tüm siyasi parti milletvekilleri tarafından "evet" oyu alarak ülkenin 12. Hükümet Başkanı oldu.

Haberin Devamı

Barış gücü geri gidecek

‘Tüm imkânlarımızla Kazakistan’ın yanındayız’

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Dışişleri Bakanları, dönem başkanı Türkiye’nin çağrısı doğrultusunda, Kazakistan’daki gelişmeleri ele almak üzere dün olağanüstü toplandı. Toplantıya başkanlık eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Tüm imkanlarımızla Kazakistan’ın yanındayız” dedi.

Çavuşoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, Kazakistan’daki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini dile getirdi, “Türk dünyası, büyük bir aile ve bu vücudun organları gibi birbirimize bağlıyız. Bir yeri ağrıdığında tüm vücudun bundan muzdarip olması gibi biz de millet olarak Kazakistan’daki gelişmelerden büyük üzüntü duyduk” ifadesini kullandı. TDT olarak Kazakistan ile dayanışma halinde olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, durumun kontrol altına alınmış olmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Başbakan seçilen Alihan İsmailov’u da kutlayan Çavuşoğlu, “Kazakistan’da barış ve istikrar, bölgemiz ve teşkilatımız için olduğu gibi küresel barış için de önemli. Kazakistan, bu krizi aşacak kabiliyet, tecrübe ve devlet geleneğine sahiptir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kazakistan’ın bağımsızlığından bu yana hep dengeli ve başarılı dış politika izlediğini belirten Çavuşoğlu “İçinden geçilmekte olan bu krizin de Kazakistan’ın egemenliğine, bütünlüğüne, istikrarına ve dengeli dış politikasına zarar vermeyeceğine inanıyoruz çünkü biz kardeş Kazakistan’ın gücüne, basiretine ve sağduyusuna güveniyoruz” dedi. l ANKARA Milliyet

'Operasyona katılmadılar'

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, ülkesindeki gelişmelerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Saparbekuly, Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün 'barış gücü' askerlerinin terörle mücadele operasyonlarında görev almadıklarını, sadece stratejik noktaları koruduklarını söyledi. Kazakistan'a komşu ülkelere uyarıda bulunan Saparbekuly, "Dünyanın 41. ekonomisi olan Kazakistan buna maruz kalmışsa komşularımızın gelişmeleri iyi değerlendirmesi gerekiyor" diye konuştu.