Dünya Batı Şeria'ya 24 bin silah! Skandala ABD'liler bile karşı çıktı

Batı Şeria'ya 24 bin silah! Skandala ABD'liler bile karşı çıktı

06.11.2023 - 15:30 | Son Güncellenme:

ABD basını, İsrail'in Washington yönetiminden istediği 24 bin taarruz tüfeğinin açacağı sonuçları yazdı. Konuyla ilgili yorum yapan ABD'liler ise resmen Orta Doğu'da sınırların değişeceğini iddia etti.

Batı Şeriaya 24 bin silah Skandala ABDliler bile karşı çıktı

İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmaların ardından İsrail hükümetinin silahlanma kurallarını gevşetmesiyle İsrailli siviller de silahlanma yarışına girdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “sivilleri silah kullanmaya teşvik ediyoruz” açıklamasının ardından silahlanan İsrailli siviller, sokaklarda uzun namlulu silahlarla dolaşmaya başladı. Özellikle başkent Tel Aviv’de her cadde ve sokakta uzun namlulu silah taşıyan sivilleri görmek mümkün. Sivillerin günlük yaşantılarında, kafelerde otururken veya spor yaparken taşıdığı silahlar; savaş manzaralarının ve huzursuzluğunun Tel Aviv sokaklarına da yansıdığını gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

SKANDAL BATI ŞERİA HAMLESİ

New York Times gazetesinde yer alan haberde ise İsrail hükümetinin ABD'den 24 bin adet saldırı tüfeği talep ettiği belirtildi. ABD'li yetkililerin ise bu silahların Batı Şeria'daki Yahudilerin eline geçmesi durumunda Filistinlileri bölgeden zorla çıkarmaya çalışacaklarını kaydetti. Gazeteye göre 24 bin silahın toplam değeri yaklaşık 34 milyon dolar ediyor. Siparişler ise doğrudan Amerikalı silah üreticilerinden alınacak. İsrail, tüfeklerin ulusal polis gücü tarafından kullanılacağını söylüyor ancak yetkililer İsrail'in bu iddiasına güvenmiyor.

BİR AYLIK ÖLÜ SAYISI BİR YILLIĞA EŞİT

İsrail polisi Batı Şeria'daki Yahudiler de olmak üzere 7 Ekim'den beri silah stoğunu artırmaya çalışıyor. Biden ve üst düzey yardımcıları 24 bin silahın bölgeye gitmesiyle birlikte on bine yaklaşan ölü sayısının artacağından korkuyor. 7 Ekim saldırısından önce dahi İsrail Filistinlileri stratejik bölgelerden uzaklaştırmak için şiddet seviyesini maksimuma çıkarmıştı. New York Times'a konuşan yetkililer bu durumun aşırı sağcı Netanyahu hükümetinin politikalarının bir parçası olduğunu söylüyor. Kayıtlara geçen verilerde ABD'li yetkililerin düşüncelerini destekler nitelikte. 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 150'den fazla Filistinli yaşamını yitirdi, bu sayı 2022'deki sayıya eşit. Ölümlerin çoğu İsrail ordusu ile çıkan çatışmalarda meydana geldi.

Haberin Devamı

Batı Şeriaya 24 bin silah Skandala ABDliler bile karşı çıktı

Silah satışlarını denetleyen ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri İsrailli mevkidaşlarıyla olası endişeleri tartıştı. Siyasi-askeri İşler Bürosu Sekreter yardımcısı Jessica Lewis, The Times'a 'İsraillilerden bu satışlarla ilgili güvence aldık' dedi.

M4 VE MK18

Ancak bu açıklamaya rağmen birçok ABD'li yetkili bu silahların sivillere dağıtılacağına neredeyse kesin gözüyle bakıyor. Bu silahların modelleri ise M4 ve MK18 olarak değişiyor. İsrail Kamu Güvenliği Bakanı bu silahlarla ilgili 'Doğru ellerde silahlar hayat kurtarır. Bu savaşın ilk günlerinde gördük' dedi. Gvir ayrıca bu hamleyle birlikte 400 bin sivilin silaha erişiminin sağlanacağını kaydetti.

Batı Şeriaya 24 bin silah Skandala ABDliler bile karşı çıktı

KATLİAMIN FOTOĞRAFINI YILLARCA DUVARINA ASTI

Öte yandan Ben-Gvir'in 2020 yılına kadar oturma odasında, 1994 yılında Batı Şeria'daki bir camide 29 Filistinliyi öldüren katilin fotoğrafını sergilediği biliniyor. 2023 yılının hemen başında da provokasyon niteliğinde bir ziyarette bulunan Gvir, Müslümanların en kutsal üçüncü yeri Harem-üş Şerif'e gitti. Etrafında onlarca gizli servis ajanı ve polisiyle Harem-üş Şerif'e baskın düzenleyen aşırı-sağcı politikacı, kutsal mekana beş yıl aradan sonra giren ilk İsrailli bakan oldu.

Haberin Devamı

Bir önceki İsrail başbakanı ve halihazırdaki muhalefet lideri Yair Lapid, Pazartesi günü Ben-Gvir'e "Bu ziyaret ölümcül bir şiddete yol açacak ve insanların hayatına mal olacak" dedi. Müslümanların Harem-üş Şerif dediği bölgeyi, Yahudiler Tapınak Tepesi olarak adlandırıyor.