Dünya Biden, BM’yi, Güvenlik Konseyi’ni genişletmeye çağıracak

Biden, BM’yi, Güvenlik Konseyi’ni genişletmeye çağıracak

19.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) genişletmek için çağrıda bulunacağı bildirildi.

Biden, BM’yi, Güvenlik Konseyi’ni genişletmeye çağıracak

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, The Telegraph’a yaptığı açıklamada, Biden’ın BM 78’inci Genel Kurulu’nda bugün yapacağı konuşmada 193 üye ülkeden “Güvenlik Konseyi’nin yapısını gözden geçirmesini” isteyeceğini söyledi. Güvenlik Konseyi’nin yapısının “daha kapsayıcı” olması gerektiğini belirten Kirby, “Organizasyonun yapısı hakkında tartışmanın zamanının geldiğini düşünüyoruz. ABD Başkanı Biden’ın daha fazla üyeyi destekleyeceğini düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Biden’ın bu hamlesinin, BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’in nüfuzunu azaltmak için olduğu belirtiliyor. Ancak Güvenlik Konseyi’nde bir reform gerçekleştirilebilmesi için BM Şartı’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Güvenlik Konseyi şu an daimi üyeler Çin, Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa ile iki yıllık dönemler için seçilen 10 daimi olmayan üye ülkeden oluşuyor. Biden’ın, Hindistan, Brezilya, Almanya ve Japonya’nın da aralarında olduğu 5 ya da 6 yeni daimi üye konusunda ısrarcı olduğu ifade ediliyor.

Güvenlik Konseyi’ne katılmaları halinde yeni daimi üyelerin veto yetkilerinin olup olmayacağı ise henüz belli değil.