Dünya Biden duyurdu! ABD Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor

Biden duyurdu! ABD Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor

25.01.2023 - 20:05 | Son Güncellenme:

Almanya’dan Leopard tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesine onay gelmesinin ardından flaş bir adım da ABD'den geldi. Biden yaptığı açıklamada M1 Abrams tanklarının Ukrayna'ya gönderileceğini duyurdu. Biden bir gazetecinin kendisine yönelttiği 'Almanya'nın adımı sizi tetikledi mi?' sorusuna da flaş bir yanıt verdi.

Biden duyurdu ABD Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor

ABD Başkanı Biden yaptığı son dakika açıklamasında Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı gönderileceğini açıkladı. Biden bu tankların Bir ukrayna taburuna denk geldiğini duyurdu. Biden konuşmasının devamında, "Tüm bu yardımların amacı Ukrayna'nın toprak bütünlüğü sağlamak. Rusya'ya yönelik saldırgan bir tehdit teşkil etmiyor. Hepimiz bu savaşın bitmesini istiyoruz." ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın adil ve kalıcı bir şekilde sona ermesini istediklerini belirterek, “Putin, en başından bu yana yanıldı ve yanılmaya devam ediyor” dedi.

Biden, Abramsların "dünyanın en yetenekli tankları" olduğunu belirterek, 31 Abrams tankının Ukrayna'nın stratejik hedeflerine ulaşma kapasitesini artıracağını söyledi. Biden bir gazetecinin kendisine yönelttiği 'Almanya'nın adımı sizi tetikledi mi?' sorusuna 'Hiçbir şey beni tetiklemedi. Ukrayna için birlik içinde hareket ediyoruz' diyerek cevap verdi.

Biden duyurdu ABD Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor

"ABRAMS TANKLARI DÜNYANIN EN KABİLİYETLİ TANKLARIDIR"

Biden yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna’ya ve halkına destek olmak için dünyanın dört bir yanındaki müttefikleri ve ortakları ile uyum içinde çalıştığını belirterek, “ABD ve Avrupa tamamen birleşmiştir. Bu sabah NATO müttefiklerimiz Almanya Başbakanı Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Başbakanı Sunak ve İtalya Başbakanı Meloni ile yakın koordinasyonumuzu ve Ukrayna'ya desteğimizi sürdürmek için uzun bir görüşme yaptım” dedi.

Haberin Devamı

Biden duyurdu ABD Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor

Rusya'nın beklentisinin ABD ve Avrupa’nın Ukrayna’ya destek konusunda birlik sağlamayacağı olduğunu aktaran Biden, “Ama tamamen birleştik” dedi. Ukrayna’nın elinde tuttuğu bölgeleri savunduğunu ve işgal altındaki topraklarını kurtarmak için karşı saldırılara hazırlandığını belirten Biden, “Yakın zamanda Rusya'nın savaş alanında gelişen taktik ve stratejisine karşı koyabilmeleri gerekiyor. Manevra yapma ve alan açma yeteneklerini geliştirmeleri gerekiyor. Uzun vadede Rus saldırganlığına karşı caydırıcılığa ve kendilerini savunmak için kalıcı bir yeteneğe ihtiyaçları var” dedi. ABD’nin Ukrayna’ya bugüne kadar yüzlerce zırhlı araç gönderdiğini hatırlatan Biden şöyle konuştu: 

Ve bugün ABD’nin Ukrayna'ya 1 Ukrayna taburuna eşdeğer 31 Abram tankı göndereceğini duyuruyorum. Bakan Austin, bu adımı Ukrayna'nın topraklarını savunma ve stratejik hedeflerine ulaşma kapasitesini artıracağı için tavsiye etti. Abrams tankları dünyanın en kabiliyetli tanklarıdır. Ayrıca çalıştırmaları ve bakımları son derece karmaşıktır. Bu yüzden Ukrayna'ya etkili bir şekilde gerekli olan parçaları ve ekipmanı da veriyoruz”

Almanya'ya teşekkür etti

Söz konusu tankların Ukrayna’ya teslimatının zaman alacağını ifade eden Biden, “Bu duyuruyu müttefiklerimizle de yakından koordine ediyoruz. ABD katkısına, diğer ülkelerden önümüzdeki haftalarda ve aylarda hazır, kullanılabilir ve savaş alanında kullanım için daha kolay entegre edilecek olan ek bir duyuru eşlik edecek” dedi. Almanya Başbakanı Olaf Szcholz’a Ukrayna’ya Leopard tanklarının gönderilmesine onay verdiği için minnettar olduğunu belirten Biden, “Başbakan’a liderliği ve Ukrayna'yı desteklemek için ortak çabalarımıza olan kararlı bağlılığı için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

“Ukrayna’yı desteklemek dünya çapında bir taahhüt”

Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmak için Rus saldırganlığına karşı Ukrayna’nın savaşma yeteneğini desteklemek dünya çapında bir taahhüt olduğunu belirten Biden, “Birleşik Krallık geçtiğimiz günlerde Ukrayna'ya Challenger 2 tankları göndereceğini duyurdu.

Biden duyurdu ABD Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor

Fransa, AMX-10 RC zırhlı savaş araçları ile katkıda bulunuyor. ABD gibi Almanya Leopard tanklarına ek olarak bir Patriot füze bataryası gönderiyor. Hollanda, Patriot füzesi gönderecek. Fransa, Kanada, Slovakya, Norveç ve diğerleri, Ukrayna semalarının güvenliğini sağlamak ve kelimenin tam anlamıyla Rusya'nın saldırganlığının hedefi olan masum sivillerin hayatlarını kurtarmak için kritik hava savunma sistemleri gönderdi. Polonya zırhlı araçlar gönderiyor, İsveç savaş araçları bağışlıyor, İtalya topçu veriyor. Danimarka ve Estonya obüs gönderiyor. Letonya daha fazla Stinger füzesi sağlıyor, Litvanya uçaksavar sağlıyor ve Finlandiya kısa süre önce bugüne kadarki en büyük askeri yardım paketini duyurdu” dedi.

Haberin Devamı

“Rusya'ya yönelik herhangi bir saldırı tehdidimiz yok”

ABD’nin müttefikleri ve ortakları ile birlikte bugüne kadar Ukrayna’ya 3 binden fazla zırhlı araç, 8 binden fazla topçu sistemi, 2 milyondan fazla topçu mühimmatı, 50'den fazla gelişmiş çoklu roket fırlatma sistemi gönderdiklerini aktaran Biden, “Bunların hepsi Ukrayna'nın Rusya’nın acımasız saldırganlığına karşı koymak için” dedi.

Bütün bu yardımların Ukrayna'nın topraklarını savunmasına ve korumasına yardım etmek için olduğunu belirten Biden, “Bu, Rusya için bir saldırı tehdidi değil. Rus birlikleri Rusya'ya ait oldukları yere dönerse, bu savaş bugün bitecek. Rusya'ya yönelik herhangi bir saldırı tehdidimiz yok. Hepimizin istediği bu, bu savaşın bitmesi” dediç

ZELENSKİY: ZAFERE GİDEN YOLDA ÖNEMLİ BİR ADIM

Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden’a teşekkür etti. Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “ABD Başkanı Joe Biden’a Ukrayna’ya Abrams tanklarını sağlama yönündeki güçlü iradesi için teşekkür ederim. Desteği için ABD halkına minnettarız! Zafere giden yolda önemli bir adım. Bugün özgür dünya, Ukrayna’yı özgürleştirmek için daha önce hiç olmadığı kadar ortak bir amaç için birleşmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Biden duyurdu ABD Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor

BİR DESTEK DE NORVEÇ'TEN

Almanya ve ABD’nin ardından bir ülke daha Ukrayna’ya tank göndereceğini duyurdu. Norveç Savunma Bakanı Bjorn Arild Gram yaptığı açıklamada, Norveç’in Batı yardımlarının bir parçası olarak Ukrayna'ya Leopard 2 muharebe tankları göndereceğini duyurdu. Ukrayna’ya kaç tank gönderileceğini açıklamayan Gram, Norveç’in Ukrayna'ya muharebe tankı gönderilmesini desteklediğini belirterek, söz konusu tank yardımlarına Norveç’inde katılacağını açıkladı.

NATO KARARDAN MEMNUN

NATO, Ukrayna’ya yapılacak olan tank sevkiyatlarından memnun olduğunu ifade etti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna’ya Abrams tanklarını göndermesini memnuniyetle karşıladığını belirterek, “NATO müttefikleri, Ukrayna'nın öz savunmasına verdiğimiz destek konusunda birleşmiştir. İngiltere'den Challenger ve Almanya'dan Leopard 2 tanklarıyla birlikte bu Rusya'ya karşı mücadelede önemli bir fark oluşturabilir” dedi.

RUSYA ABD YAPIMI TANKLARI HEDEF ALDI: TIPKI DİĞERLERİ GİBİ YANACAK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Ukrayna'ya göndermesi beklenen ABD yapımı Abrams tanklarını hedef almıştı. Peskov, "Birçok uzmanın bu fikrin saçma olduğunu düşündüğünden eminim. Bu, teknolojik nedenlerden dolayı başarısız olacak bir plan. Asıl mesele şu ki bunun Ukrayna ordusuna katabileceği potansiyel abartılıyor" ifadelerini kullandı. Söz konusu tankların Ukrayna'ya tedarik edilmesi durumunda Rus ordusunun hedefi olacağını vurgulayan Peskov, "Bu tanklar tıpkı diğerleri gibi yanacak. Ancak çok pahalılar ve bu Avrupalı vergi mükelleflerinin omuzlarına yeni bir yük getirecek” demişti.

Biden duyurdu ABD Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor
ABD'nin Ukrayna'ya göndereceği  M1 Abrams tankı

ALMANYA’DAN LEOPARD TANKLARI

Almanya hükümeti, Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesine karar verdi. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit yaptığı açıklamada, Berlin yönetiminin Ukrayna'ya Leopard 2 tankları göndereceğini ve diğer ülkelere de envanterlerindeki Alman yapımı Leopard tanklarını Ukrayna’ya tedarik edebilmeleri için izin vereceğini duyurdu. Hebestreit, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un kararı bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında açıkladığını belirterek, “Federal hükümet, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine Leopard 2 ana muharebe tankları sağlamaya karar verdi. Bu, Almanya'nın Avrupalı ve uluslararası ortaklarıyla gerçekleştirdiği yoğun istişarelerin sonucudur. Bu karar, Ukrayna'yı elimizden gelen en iyi şekilde destekleme yönündeki bilinen çizgimizi takip etmektedir. Uluslararası alanda yakın koordinasyon içerisinde hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı. Karardaki amacın Ukrayna için Leopard 2 tanklarıyla iki tank taburunu hızlı bir şekilde bir araya getirmek olduğunu vurgulayan Hebestreit, Almanya’nın ilk olarak ordu envanterinden 14 adet Leopard 2 A6 tankından oluşan bir bölük sağlayacağını aktardı.

Biden duyurdu ABD Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor
Leopard 2 tankları

“Leopard 2 tanklarını Ukrayna'ya hızlı bir şekilde teslim etmek isteyen ülkelere izin verilecek”

Hebestreit, “Diğer Avrupalı ortaklar da Leopard 2 tanklarını (Ukrayna’ya) teslim edecek. Ukraynalı askerlerin eğitimi Almanya'da hızla başlayacak. Destek paketi, eğitimin yanı sıra lojistik, mühimmat ve sistemlerin bakımını da içerecek. Almanya, Leopard 2 tanklarını Ukrayna'ya hızlı bir şekilde teslim etmek isteyen ülkelere de sevkiyat izni verecek” ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın beklediği Leopard 2 tankları

Alman Krauss-Maffei Wegmann firması yapımı olan ana muharebe tankı Leopard, ilk olarak 1979 yılında Alman ordusu tarafından kullanılmaya başlanmıştı. Söz konusu tankın son versiyonu olan Leopard 2 tankları bugün Türkiye, Polonya, İspanya, Yunanistan, Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya, İsviçre ve Avusturya tarafından kullanılıyor. Almanya'da üretilen tankların başka ülkelerde kullanılması için Almanya'nın onayı alınması gerekiyor.

SCHOLZ KARARI DOĞRU OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanya’nın Ukrayna’ya Leopard 2 muharebe tanklarını göndereceğinin açıklanmasının ardından Federal Meclis’te milletvekillerine hitap ederek sorularını cevapladı. Scholz yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Alman ekonomisinin zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Ülke sınırlarının zorla değiştirilemeyeceğini vurgulayan Scholz, “Bu nedenle ortaklarımızla işbirliği içinde Ukrayna'ya destek vermemiz doğru” ifadelerini kullanarak, hükümetinin temel aldığı ilkenin bu olduğunu açıkladı.

Almanya'nın Ukrayna'ya Leopard 2 muharebe tankları göndereceğini aktaran Scholz, "Bu kararların matematiksel bir dayanağı yok, adım adım ilerledik. Bu son kararımız için de geçerli. Ukrayna'ya Leopard muharebe tankları sağlayacağız" dedi. Ukrayna’ya Leopard 2 ve diğer ülkelerin de kendi tanklarını göndermesinin doğru bir karar olduğunu aktaran Scholz, "Ülkemizde endişelenen vatandaşlar var. Bu vatandaşlara şunu söylemek istiyorum: Bana güvenin! Federal hükümete güvenin!" dedi.

Biden duyurdu ABD Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor

“Provokasyon, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı savaşıdır"

Bir milletvekilinin Almanya'nın tutumunu neyin değiştirdiğini ve Ukrayna’ya tank göndermenin neden artık bir “provokasyon” olarak görülmediği sorusuna Scholz, "Tek başımıza ilerlemek ciddi bir hata olur, ortaklarımız ve müttefiklerimizle koordinasyon halinde olmalıyız. 'Provokasyon' kelimesini hiçbir zaman kullanmadım. Provokasyon, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı savaşıdır" cevabını verdi. Ukrayna’ya askeri desteği yanı sıra insani yardım sağlanmasının da önemli olduğunun altını çizen Scholz, Ukrayna'nın altyapısını güvence altına alınması gerektiğini ve Ukrayna’nın yeniden inşasına odaklanılması gerektiğini açıkladı.

Biden duyurdu ABD Ukraynaya 31 adet M1 Abrams tankı gönderiyor

"Çatışma bölgelerine silah verilmemesi, Almanya'nın savaş sonrası dönem siyasetinin temeliydi”

Bir milletvekili ise Scholz’u Ukrayna’ya tank gönderme kararı nedeniyle Almanya’nın savaş sonrası dönemde benimsediği ilkeleri ayaklar altına almakla suçlayarak, bugünü "tarihi bir gün" olarak nitelendirdi. Milletvekili Scholz’a hitaben, "Çatışma bölgelerine silah verilmemesi, Almanya'nın savaş sonrası dönem siyasetinin temeliydi. Tarihe bu temel ilkeleri ayaklar altına alan şansölye olarak geçeceksiniz" dedi. Scholz ise milletvekilene, "Rusya'nın saldırganlık savaşı emperyalist bir savaştır. Rusya, sınırlarını genişletmek için korkunç bir bombalama kampanyası başlattı" ifadelerini kullandı.

Milletvekili ise Scholz’a, "Evet, haklısın, bu emperyalizm, tıpkı NATO genişlemesinin emperyalizm olması gibi. Bütün bunlar ne zaman duracak?" cevabını verdi. Scholz ise, "Bu emperyalist fikri reddediyoruz ve bu yüzden Ukrayna'yı destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Almanya, Scholz’un hitabından önce Ukrayna’ya ilk olarak ordu envanterinden 14 adet Leopard 2 A6 tankından oluşan bir bölük sağlayacağını duyurmuştu.