Dünya Bilim insanları bir kuyrukluyıldızın bıraktığı tuhaf izi keşfetti

Bilim insanları bir kuyrukluyıldızın bıraktığı tuhaf izi keşfetti

07.05.2022 - 14:51 | Son Güncellenme:

Bir kuyrukluyıldızın ardında tuhaf şekilli bir toz izi bıraktığı tespit edildi. Toz izi şimdiye kadar bir kuyrukluyıldızda kaydedilmiş en büyük patlamalardan biri sonucunda ortaya çıktı.

Bilim insanları bir kuyrukluyıldızın bıraktığı tuhaf izi keşfetti

Bu patlama 2007'de gözlenmişti. Kuyrukluyıldızdan fırlayan büyük miktarda parçacık o kadar çok güneş ışığı yansıtmıştı ki kuyrukluyıldızın parlaklığı 1 milyon kat artmış ve kısa süreliğine Güneş Sistemi'ndeki en parlak cisim haline gelmişti.

Haberin Devamı

Bu, ilk kez 1892'de bir patlama sırasında tespit edilen ve 17P/Holmes olarak bilinen kuyrukluyıldızın tarihindeki son gelişmeydi.

Şimdi bilim insanları bu tarihi takip etti ve parçacıkların tuhaf bir kum saati şeklinde dışarı atıldığını buldu.

Araştırmacıların modeli, fırlatma sonucu ortaya çıkan toz izlerinin nasıl değiştiğini açıklamasını ve bu izlerin ilk patlamaya kadar izini sürmesini sağlıyor.

Ayrıca diğer kuyrukluyıldız patlamalarını hesaplamayı veya meteor yağmurlarının ne zaman gerçekleştiğini ve ne kadar yoğun olabileceğini tahmin etmeyi sağlayacağı düşünülüyor.

Modelin oluşturulması için Güneş'ten gelen radyasyon, Dünya, Ay ve Güneş Sistemi'ndeki diğer cisimlerin neden olduğu yer çekimi bozulmaları ve toz parçacıklarının doğdukları kuyrukluyıldızla arasındaki etkileşim gibi kuyrukluyıldızları etkileyen çok çeşitli etkenin hesaba katılması gerekti.

Haberin Devamı

Model, kuyrukluyıldızın bu yılın ilerleyen aylarında geldiğinde amatör gökbilimciler tarafından bile görülebileceğine ve bu gözlemlerin söz konusu kuyrukluyıldızın ve benzerlerinin anlaşılmasına katkı sağlayabileceğine işaret ediyor.

Makalenin yazarlarından Helsinki Üniversitesi'nden Maria Gritsevich "Varış zamanı ve kuyrukluyıldızın toz izinin karşılık geleceği koordinatlar hakkında yayınladığımız verilerle 17P/Holmes kuyrukluyıldızının 2022'de amatör gökbilimcilerin teleskoplarında bile görüleceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Gözlemlerinin sonuçlarının parçacıkların sayısı ve büyüklüğüyle jeo-uzamsal dağılımları hakkında bize ek bilgi sağlamasını bekliyoruz. Bu veriler yeni modeller geliştirmek ve kuyrukluyıldıza ve kuyrukluyıldızın izine ne olduğunu anlamakta faydalı olacak.

Bulguların anlatıldığı "Evolution of the dust trail of comet 17P/Holmes" (17P/Holmes kuyrukluyıldızının toz izinin değişimi) başlıklı makale Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı akademik dergide yayımlandı.

Kaynak: Independent Türkçe