Dünya Biri cepheden, biri havadan

Biri cepheden, biri havadan

14.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna, Rus işgali altındaki topraklarını geri almak amacıyla başlattığı taarruzda cephede ilerliyor. Rus ordusu ise Ukrayna kentlerini hedef alarak karşılık veriyor.

Biri cepheden, biri havadan

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Ukrayna’nın Rus işgali altındaki topraklarını geri almak amacıyla başlattığı karşı taarruz devam ederken, Rus ordusu ise Ukrayna kentlerine yönelik hava saldırıları gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Cepheden, Ukrayna ordusunun ilerleyişinin devam ettiği yönünde haberler geliyor. Ukrayna, başlattıkları karşı saldırıda pazartesi günü kurtarılan köy sayısının yediye yükseldiğini ve ufak ilerlemeler kaydettiklerini bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, “İşgalden yeni kurtarılan köylerde Ukrayna bayrağını ait olduğu yere döndüren askerlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu. Pazartesi itibarıyla Rus güçlerinden kurtarılan toplam toprağın 90 kilometre kareye ulaştığı belirtiliyor.

Rusya ise, Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’ya gönderilen tanklar dahil bazı ağır zırhı araçları ele geçirdiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, gece saatlerinde Zaporijya yönünde yaşanan çatışmalar sonucunda Alman Leopard tankları ile ABD’li Bradley zırhlı araçlarının ganimet olarak ele geçirildiğini duyurdu. Paylaşılan videolarda da bu araçlar görülebiliyor.

Haberin Devamı

RUSYA VURDU: 11 ÖLÜ

Öte yandan Rus ordusu ise bu duruma kentlere yönelik hava saldırılarıyla karşılık veriyor. Rusya son olarak Zelenskiy’in memleketi olarak bilinen Kryvyi Rih kentini hedef aldı. Rusya’nın gece saatlerinde Ukrayna’nın Dnipropetrovsk bölgesindeki Kryvyi Rih kentinde sivil yerleşim yerine düzenlediği füzeli saldırıda 11 kişi hayatını kaybetti, 28 kişiyse yaralı kurtuldu. Zelenskiy, memleketine yönelik saldırı sonrası, “Rus katiller konutlara, şehirlere ve insanlara karşı savaşlarına devam ediyor... Teröristler asla affedilmeyecek ve fırlattıkları her füzeden sorumlu tutulacak” ifadelerini kullandı.

BM: RUSYA GÜVENLİ GEÇİŞ SAĞLAMADI

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Denise Brown, Kakhovka barajında meydana gelen patlama sonrasında sel yaşanan bölgelere insani yardım ulaştırmak için hazır olduklarını, ancak Rusya’dan güvenli geçiş için garanti beklediklerini açıkladı. Brown “Bu garantiler ekibimizin güvenliği için gereklidir ve hizmet vermeyi düşündüğümüz kişiler için ek risk oluşturmaz” dedi.

LUKAŞENKO: TEREDDÜT ETMEYİZ

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, nükleer silah konusunda Rusya lideri Vladimir Putin’den baskı görmediğini ifade etti. Lukaşenko, Rusya’nın Belarus’a konuşlandıracağı taktik nükleer silahları kendisinin talep ettiğini belirterek, “Bu tür silahlara sahip bir ülkeyle hemen hemen hiç kimse savaşmak istemez. Bunlar caydırıcılık silahlarıdır” dedi. Lukaşenko, ülkesine yönelik bir saldırı düzenlenmesi halinde nükleer silah kullanma konusunda hiç tereddüt etmeyeceklerini vurguladı.