Dünya Blucinin ‘hızlı’sı havayı bozuyor

Blucinin ‘hızlı’sı havayı bozuyor

14.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Hızlı moda” ürünü bir blucin pantolonu bir kez bile giymenin, 2.5 kilo karbondioksit salınımına neden olarak havayı kirlettiği bildirildi.

Blucinin ‘hızlı’sı havayı bozuyor

Giydiğimiz her ürünün de tabiatta bir bedeli var. Giysileri üretmek de karbondioksit salınımına neden oluyor. Karbondioksit, havayı kirleten gazlar arasında yer alıyor. “Hızlı moda” denilen giysiler, kısa süre giyilip atıldığı için aldığımız nefese büyük zarar veriyor. Guangdong Teknoloji Üniversitesi’nden akademisyenler, geçmişte kısa bir dönem popüler olan ve “501” diye bilinen blucin pantolonu bu açıdan analiz etti. Hızlı moda ürünü bu pantolonu bir kez bile giymenin havaya 2.5 kilo karbondioksit salınmasına neden olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Benzinli araç gibi

Bunun da benzinli bir arabayı 16 km kullanmaya eş değer olduğu bildirildi. Akademisyenler durumu, hızlı moda ürünü bir blucin pantolonun pamuğunun yetiştirilmesinden nihai imhasına kadar olan yaşam döngüsünde inceledi. Ortalama yedi kez giyilen hızlı moda bir blucinin, ortalama 120 kez giyilen klasik blucin pantolonlardan yüzde 95 - 99 oranında daha fazla “karbon izi”ne sahip olduğu ifade edildi. Karbon ayak izi, karbondioksit cinsinden ölçülen ve üretilen sera gazı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın miktarıdır.

Sorunun temeli: Az kullanmak

Hızlı modayla klasik moda arasındaki farkın, hızlı moda giysilerin çok az giyilip çöpe atılması olduğu hatırlatıldı. Araştırmanın başyazarı Dr. Ya Zhou, “Moda dünyası, insanları sık sık kıyafet satın almaya ve en son trendleri takip etmek için bunları kısa ömürlü kullanmaya teşvik ediyor. Aşırı tüketim, üretim, lojistik ve imha süreçleri de dahil tüm giyim tedarik zincirini hızlandırıyor. Bu da kaynak ve enerji tüketimini artırarak iklim değişikliğini hızlandırıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘İkinci el giysi kullanılabilir’

Araştırmacılar, giyimde karbon ayak izini azaltmanın birkaç yolu olduğunu söyledi.
■ İkinci el mağazalardan blucin pantolon satın almak karbon emisyonunu yüzde 90 azaltıyor.
■ Verilere göre, insanlar ikinci el mağazalardan aldıkları blucin pantolonları ortalama 127 kez giyiyor.
■ Blucinler geri dönüştürülürse veya kiralama hizmetinde kullanılırsa, giysi başına karbon ayak izi yüzde 89 azalıyor.