Dünya BMGK’da ‘Gazze’ tasarısına onay

BMGK’da ‘Gazze’ tasarısına onay

23.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’de insani yardımların kesintisiz ve güvenli bir şekilde erimişi için ‘acil adım atılmasını’ içeren karar tasarısı, BM Güvenlik Konyesi’nde kabul edildi. Yardımların hızlı erişimi için bir koordinatörün atanması konusunda da mutabık kalındı.

BMGK’da ‘Gazze’  tasarısına onay

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Gazze’de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için “acil adım atılması” talep edilen karar tasarısı kabul edildi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin sunduğu karar tasarısı, dört kez yapılan erteleme ve üye ülkeler arasındaki yoğun müzakerelerin ardından dün BMGK’da düzenlenen oturumda oylandı. Tasarı, 15 üyeli BMGK’de 13 “evet” oyu alırken, ABD ve Rusya “çekimser” kaldı. 

Haberin Devamı

Rusya-ABD çatışması 

Oylamadan önce Rusya’nın Gazze’de insani yardımlara kesintisiz ve güvenli erişim sağlanması için “çatışmalara acilen ara verilmesini” talep ettiği değişiklik önerisi ABD tarafından veto edildi. 

Kabul edilen kararda, bunun yerine Gazze’de genişletilmiş insanı yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için “acil adım atılması” ve “çatışmalara sürdürülebilir bir şekilde ara verilmesi” için gerekli koşulların oluşturulması çağrılarına yer verildi. 

Koordinatör atanacak 

Bir başka konu ise karar tasarısındaki “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması” talebi olarak ortaya çıkmıştı. 

Yoğun müzakerelerin sonunda taraflar, mekanizma yerine “Gazze’deki sivil topluma yardımların ulaşımını hızlandırmak için Genel Sekreter’in Kıdemli İnsani ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü” ataması üzerinde mutabık kaldı. Genel Sekreter tarafından atanacak koordinatörün Gazze’ye yardımların sevkiyatını hızlandırmak ve kolaylaştırmak için bir mekanizma kurması istendi. 

Haberin Devamı

Koordinatöre, insani yardım sevkiyatını “kolaylaştırma, koordine etme, denetleme ve teyit etme” görevleri verildi. 

Gıda ve su 

Gazze’deki sivil topluma yardımlarının “yeterli miktarlarda aktarılması” gerektiğinin altı çizilen kararda, buna gıda, su, temizlik malzemesi, elektrik, telekomünikasyon ve tıbbi servislerin dahil olduğu ifade edildi. 

Kararda, Genel Sekreter’in karar kabul edildikten sonra uygulamalarla ilgili BMGK’ye 5 gün içinde bilgi vermesi talep edildi.

İsrail harekâtı genişletiyor

İsrail ordusu (IDF) dün Gazze’de yürüttüğü harekatı genişletme sinyali verdi. IDF, dün Bureyc Mülteci Kampı’nın derhal boşaltılmasını, bölgede yaşayan Filistinlilerin ise daha güneydeki Deyr el-Belah şehrine doğru gitmelerini talep etti. IDF sözcülerinden Avichay Adraee, X hesabı üzerinden Arapça bir paylaşım yaparak, “Bureyc Mülteci Kampı ve Gazze Vadisi’nin güneyindeki Bedir, Kuzey Sahili, En-Nuzhe, Ez-Zehra, El-Burak, Er-Ravda ve Es-Safa mahallelerinin sakinlerine sesleniyorum: Güvenliğiniz için derhal Deyr el-Belah’taki sığınağa hareket ediniz” ifadelerini kullandı. Gazze’nin mevcut durumda yaklaşık yüzde 30’u İsrail tarafından boşaltılması istenen bölgelerden oluşuyor. BM’ye göre yaklaşık nüfusun yüzde 85’ine denk gelen 1.9 milyon Gazzeli yerinden edilmiş durumda.

Haberin Devamı

Gazze’yi boşaltma planı reddedildi

Washington Post gazetesi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ABD Başkanı Joe Biden arasındaki gerilimin giderek yükseldiğini yazdı. Biden’ın bağımsız bir Filistin devletini desteklediğini ve bu konuda ısrarcı olduğunu belirten gazete, Netanyahu’nunun bunu reddettiğini ve bu anlaşmazlığın nasıl çözüleceğinin belirsiz olduğunu yazdı. Öte yandan Netanyahu’nun Gazze’nin boşaltılması konusunda ABD’nin dışında İngiltere ve Fransa’dan yardım istediği, ancak olumsuz cevap aldığı öne sürülüyor. Habere göre, Netanyahu’nun Gazze nüfusunu başka bir yere yerleştirme planı kesin bir diller reddedildi.

Amerikan medyası İsrail’i sorguluyor

ABD medyasının önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) ve Washington Post, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını inceledi. NYT’de yer alan haberde, İsrail’in savaşta kullandığı mühimmata dikkat çekilirken, yapay zeka yardımıyla incelenen uydu görüntülerinde, Gazze’nin güneyinde bir bölgede 900 kiloluk bombaların kullanıldığı ortaya koyuldu. Bu tür bombaların nüfusun bu denli yoğun olan bir bölgede kullanılmasına dikkat çekildi. Washington Post gazetesinde yer alan haberde ise, İsrail’in Şifa Hastanesi’yle ilgili açıklamaları irdelendi. Haberde, İsrail’in hastanenin Hamas tarafından kullanıldığına yönelik sunduğu kanıtların yetersiz olduğu sonucuna varıldı.