Dünya ‘Böyle bir şeye hangi lider hazır olabilirdi?’

‘Böyle bir şeye hangi lider hazır olabilirdi?’

21.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ırkçı, aşırı sağcı ideolojiyle mücadelenin ancak küresel dayanışma içerisinde yürütülebileceğini söyledi.

‘Böyle bir şeye hangi  lider hazır olabilirdi’

BBC’ye konuşan Ardern, göçün ırkçılığı körüklediği iddialarını ise reddetti. Dünyadaki hiçbir liderin, kendisini böyle bir ana gerçekten de hazırlayabileceğini sanmadığını belirten Ardern, “Üstelik ben, özellikle huzurlu ve kapsayıcı bir ulusun, 200’den fazla etnik grubun yaşadığı, 160 dilin konuşulduğu bir ülkenin başbakanıyım. Biz gelenleri hoş karşılayan bir ülke olmakla övünürüz. Aslında bu teröriste tam olarak böyle olduğumuz için bu terör eylemi için bizi seçti” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Christchurch kentindeki terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin cenazeleri de kaldırılmaya başlandı. Burada hayatını kaybeden Suriyeli Khalid Mustafa ve 15 yaşındaki oğlu Hamza Mustafa son yolculuklarına uğurlanırken, yerel medyada toprağa verilenlerin sayısının 5’i bulduğu kaydedildi. Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, 50 kişinin hayatını kaybettiği katliamın yaşandığı Christchurch’ü de ziyaret ederken, kurbanları anmak için Cuma günü iki dakikalık saygı duruşu yapılacağını, radyo ve TV’den ezan okunacağını duyurdu.

Çanakkale’ye bile gitmiş

Yeni Zelanda’daki 50 kişinin ölümüne neden olan 28 yaşındaki terörist Brenton Tarrant’ın, 2016’da Türkiye’ye yaptığı ziyaretin rotasında Çanakkale’nin de olduğu ortaya çıktı. Güvenlik güçleri, Tarant’ın eylem için gelip gelmediğini araştırıyor. Türkiye’ye ilk kez 17 Mart 2016’da gelen Tarrant’ın Sultanahmet’te, Ayasofya’ya yakın bir otelde 3 gün konakladığı belirlenirken, ardından Türkiye’den ayrılıp ve 13 Eylül 2016’da Malezya üzerinden tekrar gelmiş. Bu kez İstanbul Aksaray’da bir otelde konaklayan Tarrant’ın, Türkiye’de çok sayıda kenti gezdiği ve 45 gün kaldığı ifade edildi. Güvenlik güçlerine göre Tarrant, İzmir, Ağrı, Erzurum, Erzincan, Kayseri Sivas, Tokat, Konya, Mersin, Edirne, Çanakkale, Ayvalık, Muğla, Antalya, Adana, Amasya ve Kastamonu’yu ziyaret etti.

Uçakla seyahat etti

Bu illere uçakla gittiği anlaşılan Tarrant’ın, karayolunu kullanıp kullanmadığı da araştırılıyor. Tarrant’ın ziyaret ettiği yerler arasında Çanakkale’nin de bulunması dikkati çekti. 18 Mart’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve devlet erkanı Çanakkale’de Deniz Zaferi’nin 104. yıl dönümü kutlamalarına katılmıştı. Tarrant’ın, buralara eylem amacıyla gidip gitmediği araştırılıyor. Bu arada güvenlik güçlerinin, Tarrant’ın ziyaretleri ve temas kurduğu kişileri tespitine yönelik çalışmalarının da devam ettiği öğrenildi. Yapılan araştırmada, otel kayıtlarının belli bir dönemi kapsaması güvenlik güçlerinin çalışmalarını zorlaştırıyor. Bazı kayıtların 6 ay, bazı kayıtların ise 1 yıl gibi saklanmasının, Tarrant’ın konakladığı yerler ve temas kurduğu kişilerin tespitini güçleştirdiği belirtildi. Güvenlik güçleri, Tarrant’ın karayolu ve otostop ile başka il ziyareti yapıp yapmadığını da araştırıyor. Tarrant’ın gittiği rotalardaki güvenlik ve MOBESE kameralarının tarama, inceleme işlemlerinin de sürdüğü kaydedildi.

RIDVAN TEZEL, AYKUT YILMAZ / Ankara

Yazarlar