Dünya Bu adaya giden dönemiyor! 'Katil kabile' için Facebook'ta grup kurdular

Bu adaya giden dönemiyor! 'Katil kabile' için Facebook'ta grup kurdular

24.10.2022 - 06:46 | Son Güncellenme:

Herhangi biri adalarına yaklaştığında o kişiyi öldüren Kuzey Sentinel Adası’nda yaşayan kabile, 'katil topluluk' olarak tanınıyor. Kabilenin saldırgan tavrı ve üç kişiyi öldürmelerine rağmen cinayetten yargılanmayacak olmaları birçok kişinin öfkelenmesine sebep oldu. Öyle ki bu adadakileri yok etmek için bir Facebook grubu bile kuruldu.

Bu adaya giden dönemiyor Katil kabile için Facebookta grup kurdular

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Tayland'ın güneydoğu kıyısındaki Kuzey Sentinel Adası, yabancılarla herhangi bir teması reddeden ve oraya inmeye çalışan herkese şiddetle saldıran bir 'taş devri' kabilesine ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 70 yıldır kendilerini dış dünyadan soyutlayan bu kabile oldukça ilginç bir geçmişe sahip. Sayılarının 200'den az olduğu düşünülen adanın sakinleri, herhangi bir geminin karaya çıkmasına izin vermeyi reddediyor ve onları ok yağmuruna tutuyor. Sentinellerin dünyada kalan son Neolitik öncesi kabile olduğuna inanılıyor. Adanın çevresindeki yaklaşık 9 km'lik yasak bölge ise Hint donanması tarafından korunuyor ve dışarıdan hiç kimsenin adaya inmesine izin verilmiyor.

Haberin Devamı

Bu adaya giden dönemiyor Katil kabile için Facebookta grup kurdular

CESETLERİ SAHİLE KAZIĞA BAĞLAYIP ÇAKTILAR

Ada sakinlerinin bu kötü şöhreti, iki balıkçı botlarında uyurken adaya sürüklenip kabile tarafından öldürüldüğünde iyice büyüdü. Bu talihsiz kişilerden ikisi balıkçılık yapan 48 yaşındaki Sunder Raj ve 52 yaşındaki Pandit Tiwari'ydi. 2006 yılında botlarında uyuyakalıp adaya sürüklendikleri için yerli kabile halkı tarafından saldırıya uğradılar ve öldürüldüler.

Balıkçıların kabile tarafından öldürüldüğü gün yüzüne çıktığında, cesetlerinin kavrulup adalılar tarafından yenildiği düşünüldü. Ancak çok kısa bir süre sonra balıkçıların cesetleri, denize bakan bambu kazıklara oturtulmuş olarak bulundu. Okçuların helikoptere saldırmasından dolayı ise cesetleri kurtarma çabalarından vazgeçildi.

Kendisini bir 'maceracı' olarak tanımlayan misyoner John Allen Chau, Kuzey Sentinel Adası’na izinsiz girerek kabileyi Hristiyan yapmayı amaçladı. Chau dergisinde, "Onları bu derece savunmacı ve düşman kılan nedir?” diye yazmıştı ve adaya gitmeye karar verdi. Hristiyan misyoner John Allen Chau, 2018'de adaya yasa dışı yollardan gitti ve kabile tarafından öldürüldü. Raporlara göre, ona atılan ilk ok cebindeki bir İncil'e çarptı ancak adaya yaklaşmaya devam ettiğinde adalılar tarafından vahşice öldürüldü. 17 Kasım 2018'de balıkçılar sahile yanaştığında kabilenin bir vücudu sürüklediğini ve onu sahile gömdüğünü gördüler. Giysilerden ve vücudun siluetinden bu kişinin Chau olduğu sonucuna varıldı. Chau'nun ölümü resmi olarak bir cinayet davası olsa da polis, misyonerin cesedini almanın imkânsız olabileceğini ve korunan kabileye karşı hiçbir suçlama yapılmayacağını söylemişti.

Haberin Devamı

Bu adaya giden dönemiyor Katil kabile için Facebookta grup kurdular

HAVADAN İNİP ADAYI ATEŞE VERMEYİ DÜŞÜNDÜLER

Bütün bu yaşananların bir sonucu olarak Nisan 2021'de bir grup Facebook kullanıcısı, 'intikam alma zamanı'nın geldiğine karar verdi. Ada sakinlerinin saldırgan tutumları bu grubu harekete geçirdi. 'Kuzey Sentinel Adası'nı Yok Et' adı verilen Facebook grubu, onları nasıl yok edeceklerine dair ayrıntılı planlar hazırladı. Adaya inmeden önce hangi aşılara ihtiyaç duyabileceklerini tartıştılar ve “Başlangıçtaki planım adaya havadan inmek ve çevredeki her şeyi yakmak için alev makinesi kullanmak” gibi paylaşımlarda bulundular. New Jersey'li bir öğrenci olan Ulysses Rodriguez, Facebook'taki grupta şunları yazdı:

"Planlarımızın devamına gelince, paraya ihtiyacımız var. Bu açık bir gerçek. Tüm iyi üyelerimizi oraya götürecek paramız yoksa Andaman Adası'ndaki Port Blair'de üs kurmamızın hiçbir yolu yok demektir. İster hava yoluyla ister deniz yoluyla olsun alabileceğimiz kadar çok insana ihtiyacımız var. "

Bazı üyeler ise bu tuhaf proje hakkında bilgi almak için gruba katılmıştı. Bazıları, Sentinelese'ye yönelik şiddetli tehditleri içeren bu grubu Facebook yöneticilerine şikâyet etti. Şikâyetlerinde “Görünüşe göre Facebook, dünyayla temassız yerli halka karşı soykırımı savunmanın nefret dolu veya şiddet içeren bir konuşma olarak sayılmadığını düşünüyor” diye yazdılar. Facebook grubu, eleştiri dalgasının ardından kendisini  'Love Sentinel Island' (Sentinel Adası'na Aşk) sayfası olarak yeniden adlandırdı. Grup yöneticileri ise Sentineller'i yok etmekle ilgili şaka yaptıkları konusunda hâlâ ısrar ediyorlar.