Dünya Bu kalp bunu unutmaz

Bu kalp bunu unutmaz

13.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kalp, insan yaşamındaki duygusal deneyimlerin anahtar oyuncusu. Başkalarına olan sevgimizi besler, acıyı hisseder, umutlanır ve kırılır.

Bu kalp bunu unutmaz

Kalp, hatırladığı acı, sevgi ve mutluluklarla, duygusal deneyimlerin üzerimizdeki etkisini sürdürür. Bu hissediş sayısız bilimsel çalışmayla saptandı. Yeni bir araştırma da kırık kalbin kalp krizi kadar ölümcül olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İskoçya’da Aberdeen Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 2010 ile 2017 yılları arasında, 620’si kırık kalp sendromuna sahip olan 3720 İskoçyalının sağlık verilerini analiz etti. Beş yıllık takipte bu hastalık nedeniyle 153 kişinin öldüğü belirlendi. Uzmanlar, aşırı duygusal sıkıntıyla tetiklenebilen bu durumun, kalbin sol ventrikülünün büyümesine neden olarak kan pompalama yeteneğini etkilediğini belirtti.

Haberin Devamı

Ölüm riski yüksek

Aberdeen Üniversitesi Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Araştırma biriminden Profesör Dana Dawson, kırık kalp sendromunun yaşanan acı, tatlı olaylarda, üzüntü sinyallerinin beyinden kalbe yayılmasıyla ortaya çıktığını söyledi. Sendromun kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Dawson, “Bu sendroma sahip hastaların ölüm oranı genel nüfusla karşılaştırıldığında daha yüksek, bundan ölme riski de kalp krizi geçiren insanlar kadar yüksek” dedi.