Dünya ‘Bu şartlarda olmaz’

‘Bu şartlarda olmaz’

03.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Biden’ın ‘Putin ile savaşa son vermeye niyeti olduğunu gösterirse görüşebileceği’ açıklamasına olumsuz yanıt geldi. Kremlin, ABD’nin Rusya’nın ilhak ettiği toprakları tanımadığı için müzakere olamayacağını duyurdu.

‘Bu şartlarda olmaz’

ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘Ukrayna’daki savaşı bitirmeye niyeti olduğunu gösterirse Vladimir Putin ile görüşmeye hazırım!” şeklindeki açıklamasına Rusya’dan olumsuz yanıt geldi.

Haberin Devamı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Biden ile görüşmeye hazır olduğunu ancak Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmeye hazır olmadığını belirtti. Peskov, “Başkan Biden fiilen ne söyledi? Müzakerelerin, ancak Putin, Ukrayna’dan çıktıktan sonra mümkün olduğunu belirtti. Tabii ki Kremlin buna hazır değil. Özel askeri harekat devam ediyor” dedi.

‘Bu şartlarda olmaz’

ABD’nin, Rusya’nın ilhak ettiği toprakları hala tanımadığını ve bunun durumu karmaşıklaştırdığına işaret eden Peskov, “ABD, Rusya’nın yeni bölgelerini hala tanımıyor ve bu da durumu oldukça karmaşık hale getirerek ortak bir zemin arayışını önemli ölçüde zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

‘Bu şartlarda olmaz’

13 bin kayıp var

Öte yandan Ukrayna yönetimi savaşta verilen kayıplarla ilgili açıklama yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya’nın 24 Şubat’ta ülkelerini işgali sonrası çıkan savaşta 13 bin Ukrayna askerinin ölmüş olabileceğini söyledi. Podolyak, Ukrayna ordusunun personel kayıplarına ilişkin tahmini verilerin olduğunu belirterek, “Verilere göre 10 ile 13 bin arasında asker kaybı var” dedi. Ukrayna ordusu ise bu sayıyı doğrulamadı. Ukrayna yetkilileri, savaşta verilen kayıplarla ilgili olarak çok nadir açıklama yapıyor.

Haberin Devamı

‘Bu şartlarda olmaz’

Boş füze atıyorlar

Sahadaki durumla ilgili açıklama yapan Ukrayna ordusu, Rusya’nın ülkenin hava savunma sistemini etkisiz hale getirmek için nükleer başlık da takılabilen füzeler kullanmaya başladığını duyurdu. Rusya’nın füzelerden nükleer başlıkları çıkardığı sanılıyor. Ukrayna askeri yetkilisi Mykola Danyliuk, Rusya’nın fırlattığı füzeleri basın mensuplarına gösterirken, boş olarak fırlatılan füzelerin Ukrayna hava savunma sistemlerinin ‘dikkatini dağıtma ve yorma çabası’ olarak değerlendirdi.

Öte yandan Zaporijya’dan Rus askerlerin çekilmeye başladığı yönünde haberler çoğalıyor. Ukrayna ordusu, Rus askerlerin bazı pozisyonları terk ettiğini belirtiyor.