Dünya Romanya'da buğday tarlası alev alev yandı!

Romanya'da buğday tarlası alev alev yandı!

06.07.2022 - 13:06 | Son Güncellenme:

Romanya'nın Timis kentinde bir buğday tarlasında 5 Temmuz Salı günü öğleden sonra büyük bir yangın çıktı. Tarlanın üstünden duvar gibi yükselen siyah dumanlar, kilometrelerce uzaktan görülebiliyordu. Akıllara, kısa süre önce The Economist dergisinin yayınladığı "Yaklaşan gıda felaketi" konulu kapak geldi.

Romanya'nın Timis kentinde bulunduğu iddia edilen bir buğday tarlasında çıkan büyük yangının videoları sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Bir Twitter kullanıcısı, "Timis, Getaia'da bulunan bir buğday tarlasında büyük yangın" mesajını düşerek görüntüleri paylaştı.

Haberin Devamı

KARA DUMANLAR KİLOMETRELERCE UZAKTAN GÖRÜLDÜ

Rumen medyasında yer alan haberlere göre, Timis'teki buğday tarlasında çıkan yangında alevler Gătaia, Butin ve Semlac arasındaki tüm tarlayı sardı. Siyah dumanların oluşturduğu devasa duvar, kilometrelerce uzaktan görülebiliyordu.

YANGININ SEBEBİ AŞIRI SICAKLAR MI?

Romanya'da sıcaklıklar son dönemde 40 dereceye kadar ulaştı. Özellikle Timis'teki hem hasat edilmemiş hem de harmanlanmış tahılın yanmasına sebep olarak, 40 dereceye yaklaşan aşırı sıcaklıklar gösteriliyor. Sıcak hava, tarlalar için büyük bir tehlike oluşturuyor.

YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA GÖNÜLLÜLER DE KATILDI

5 Temmuz'da Timis'te çıkan yangında onlarca hektar, alevler nedeniyle kül oldu. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını söndürmek için büyük uğraş verdi. Pressalert.ro adlı haber sitesine göre, itfaiye, etkilenen alanın 100 hektara kadar ulaştığını tahmin etti. Yangın söndürme çalışmalarına, Gătaia SVSU'dan gönüllüler ve buğday tarlasına sahip şirketin çalışanları da destek verdi.

Romanyada buğday tarlası alev alev yandı

Haberin Devamı

Romanya'nın Macaristan ve Sırbistan sınırında yer alan Timis, tüm Romen ilçeleri arasında en fazla tarım arazisine sahip kent olarak biliniyor.

Öte yandan yangın haberi, 4 Temmuz Pazartesi günü Rusya'nın Taganrog kentinde bir insansız hava aracının düşmesinden sonra bir evin alev aldığına dair raporların ardından geldi.

DÜNYADA BUĞRAY KRİZİ

Buğday, dünyanın en büyük ihracatçıları Ukrayna ve Rusya'nın savaşı; en çok üretim yapan ülkelerden Hindistan'ın iç piyasayı dengelemek için uyguladığı ihracat yasağı; tüm dünyada enerji ile gübre fiyatlarının artması ve iklim krizi nedeniyle yaşanan sorunlarla birlikte son günlerde küresel gıda krizinin en ciddi ayağını oluşturuyor.

KITLIK KORKUSU BAŞLADI

Londra merkezli The Economist dergisi, Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber gündeme gelen gıda krizine ilişkin "Yaklaşan gıda felaketi" şeklinde bir kapak yayınlamıştı. Derginin kapağında, "Savaş, kırılgan dünyayı kitlesel açlığa doğru itiyor. Bunu düzeltmek herkesin işi." ifadelerine yer verildi.The Economist dergisi kapağında Ukrayna-Rusya savaşı sonrası beklenen gıda krizine gönderme yaparak üzerinde kuru kafa simgeleri olan buğday başaklarına yer vermişti.

Romanyada buğday tarlası alev alev yandı

Haberin Devamı

Farm Futures Analisti Jacqueline, piyasada birçok bilinmezin olduğuna dikkat çekerken Karadeniz piyasasının gelecek 18 aylık dönemde erişilebilir olup olmayacağının önemli olduğuna vurgu yapmıştı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının bitkisel yağlar ve süt ürünleri öncülüğünde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını bildirmişti.