Dünya Can damarları kesiliyor

Can damarları kesiliyor

29.04.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Can damarları kesiliyor

Can damarları kesiliyor


Yugoslav hedeflerine yönelik olarak aralıksız bir biçimde ve yoğunlaştırılarak sürdürülen Müttefik Güç Operasyonu her geçen gün Belgrad'ı sona doğru yaklaştırıyor. Yugoslav Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç şu ana kadar hiçbir boyun eğme sinyali vermese de operasyonun ülke halkı üzerindeki olumsuz etkileri kendini göstermeye başladı.
Kısa zamanda tam kapasiteyle uygulamaya sokulması beklenen petrol ambargosunun bu olumsuzlukları artıracağına kesin gözüyle bakılıyor. Yardım kuruluşları petrol üretim ve dağıtım merkezlerinin hedef alınmasının ülkenin petrol rezervlerini tükettiğine, bunun sonuçlarının ise, öncelikle askeri değil insani nitelikte olacağına dikkat çekiyorlar. Ambargonun güç kullanma tehdidiyle destekleneceği belirtilirken, Rusya'nın tavrı NATO'yu rahatsız ediyor.
Operasyonun Yugoslav ekonomisine zararının 10 milyar doları aştığı belirtilirken, petrol üretim merkezlerinin tamamen çökertildiğini askeri rezervlerin ise yüzde 33 oranında imha edildiği kaydedildi.

NATO yine ıskaladı

Müttefik Güç Operasyonu'nun başlangıcından bu yana sivil kayıpların önüne bir türlü geçemeyen NATO, "özür listesi"ne bir kaza daha ekledi. Sırbistan'ın güneyinde yer alan Surdulica kasabasına hava saldırısı düzenleyen NATO'nun hedefe fırlattığı füze teknik nedenlerle hedefin yaklaşık 200 metre önüne düşerek sivil yerleşim merkezini vurdu.
Sırp yetkililer gece boyunca kasabaya 11 füze atıldığını, bunlardan birinin hedefi şaşması üzerine çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 17 kişinin öldüğünü 50 evin kullanılamaz hale geldiğini 600 evin ise çeşitli düzeylerde hasara uğradığını belirttiler.
NATO ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Surdulica'ya düzenlenen hava akınlarının başarıyla sonuçlandığını belirtirlerken sivil yerleşim bölgesini "yanlışlıkla" vurduğunu kabul etti. NATO Sözcüsü Jamie Shea, "NATO sivil yerleşim birimlerini hedef almıyor, ancak bazen Yugoslavya'ya yönelik operasyonlarımız sırasında sivillerin ya da sivillere ait malların zarar görmesinin önüne geçilemiyor" dedi. NATO'nun bu tür gelişmelerin tek sorumlusu olarak yine Miloşeviç'i göstermesi ise dikkat çekti.
NATO füzesinin hedefi şaşırmasında vurulan hedeflerden yayılan duman nedeniyle füzenin lazer güdümünü yitirmiş olmasının olasılığının etkin rol oynamış olabileceği belirtiliyor.

Mehmetçik kara için hazır

Kosova'da NATO sorumluluğunda icra edilecek ''Barışı Destekleme Harekatı''na iştirak etmek üzere Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bir tabur görev kuvveti teşkil edildi.''Kosova Türk Barış Gücü Görev Kuvveti (KTBGGK)'', 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanlığı'nda basına tanıtıldı.
28. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Erdoğan, Kosova Türk Barış Gücü Görev Kuvveti'nin vazifesinin, yapılacak barış anlaşmasını müteakip diğer NATO ülkeleriyle birlikte evinden ve yurdundan edilen Kosovalı insanların güvenli bir şekilde geri dönüşlerine ve kendi yurtlarında barış içinde yaşamalarına olanak sağlamak olduğunu anlattı.
Erdoğan, ''Kosova Türk Barış Gücü Görev Kuvveti, atış ve bakım dahil her türlü hazırlığını tamamlamış olup kendisine verilecek tüm görevlere hazırdır'' dedi.
Tuğgeneral Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, yeterli miktarda karargah personeli, muharebe, muharebe destek ve muharebe hizmet destek unsurlarıyla takviyeli ''özel bir kuruluşa sahip'' Kosova Türk Barış Gücü Görev Kuvveti, 55'i subay, 115'i astsubay, 30'u uzman erbaş ve er ile 14'u memur olmak üzere 987 personelden oluşturuldu. Talep halinde özellikle istihkamcılık ve sıhhiye konularında, bulunduğu yerdeki bölge halkına da imkanları ölçüsünde destek sağlayabilecek istihkam iş makineleri, sıhhiye teçhizatı ve uzman personele sahip birlikte, 52 adet paletli ve 153 adet tekerlekli olmak üzere toplam 205 araç bulunuyor.
Birliğin asli görevinin bir barış anlaşmasının imzalanmasından sonra başlayabileceğini ifade eden Korgeneral Tutal, ''Ama gerektiği takdirde muharebe görevini de yerine getirecektir tabii'' dedi.