Dünya Canlı yayında Kraliçe için şok sözler: 'O insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri'

Canlı yayında Kraliçe için şok sözler: 'O insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri'

13.09.2022 - 17:13 | Son Güncellenme:

96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi için dünyanın dört bir yanında yas devam ediyor. Ancak İkinci Elizabeth'in ölümünden bu yana sessizliğini koruyan İran'ın devlet televizyonunda sarf edilen sözler, bu kederin uzağından bile geçmiyor. Öyle ki Kraliçe, canlı yayunda 'insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri' olarak ilan edildi.

Canlı yayında Kraliçe için şok sözler: O insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri

Kraliçe 2. Elizabeth’in 8 Eylül’deki ölümünün ardından, dünya Birleşik Krallık'ta olanları pür dikkat takp ediyor. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarının ölümünden sonra, dünyanın dört bir yanından taziye mesajları geldi. Pek çok dünya lideri başsağlığı dileklerini kraliyet ailesine iletse de, İran'da sessizlik hakimdi. Ta ki bugüne dek...

Canlı yayında Kraliçe için şok sözler: O insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri

Haberin Devamı

"MİRASI SUÇ, İĞRENÇLİK VE PİSLİK DOLU"

Tahran, 96 yaşındaki Kraliçe'nin geçen haftaki ölümünden bu yana kamuoyu önünde yorum yapmamayı tercih etti. Ancak İran'da devlet televizyonunun yaptığı yorum, bu sessizliğin ardından bıçak gibi kesti. Devlet televizyonu, Kraliçe'nin ölümünün 'dünyanın mazlum insanları için iyi haber' olduğunu ifade etti.

Pek çokları için modern tarihin en sevilen isimlerinden biri olan Kraliçe'nin yası dünyanın dört bir yanında tutulurken İran, mirasının 'suç, iğrençlik ve pislik dolu' olduğunu söyledi.

"HİTLER'LE AYNI LİSTEYE DAHİL EDİLMEDİ"

İran devlet televizyonu, Kraliçe'yi 'insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri' olarak nitelendirdi ve hatta onu Adolf Hitler ile karşılaştırdı.

Haberin Devamı

Rusya ve Çin liderleri Vladimir Putin ve Xi Jinping ce geçen hafta kraliyet ailesine başsağlığı diledi. Ancak İran Dışişleri Bakanlığı, Kraliçe'nin ölümü veya Kral III. Charles'ın tahta geçmesiyle ilgili bir açıklama yapmadı.

Canlı yayında Kraliçe için şok sözler: O insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri

İran'ın Kanal 1 ağında, Tahran Üniversitesi'nden akademisyen Foad Izadi, Orta Doğu Araştırma Enstitüsü tarafından tercüme edilen yorumlarda şunları söyledi: 'Belki, tahtta geçirdiği 70 yılın ışığında, Hitler'le aynı listeye dahil edilmelidir.

İran'ın Kanal 1 televizyonunda, Tahran Üniversitesi'nden akademisyen Foad Izadi, Orta Doğu Araştırma Enstitüsü tarafından tercüme edilen yorumlarda şu ifadeleri kullandu:

Canlı yayında Kraliçe için şok sözler: O insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri

Belki, tahtta geçirdiği 70 yılın ışığında, Hitler'le aynı listeye dahil edilmelidir. Belirli bir bakış açısıyla, bu kişinin yargılanmadan, cezalandırılmadan ve suçlarının bedelini ödemeden öldüğü için ölmesine üzülmeliyiz.

"ÖLDÜRÜLEN MİLYONLARDAN KRALİÇE SORUMLU"

Hükümet kontrolündeki PressTV'de İngilizce yayınlanan yayında da şu ifadeleri kullandı:

Kraliçe ünlü bir emperyalist, sömürgeci, savaş suçlusu, İngiliz ordusunun dünya çapında saldırganlığı onun adı altında yapılıyor. İngiliz silahlı kuvvetleri, Kraliçe'nin silahlı kuvvetleridir. Yani, geçen yüzyılda pek çok vahşete karışmış bir avuç insanımız var: Örneğin, Hitler, bazı Amerikan başkanları bu listede yer alıyor ve İngiliz İmparatorluğu'ndan Kraliçe Elizabeth. Öldürülen insan sayısı milyonları buluyor ve bundan Kraliçe sorumlu. Geçen yüzyılın en gaddarlarından biri, adalet yerine getirilmeden öldü.

PressTV'nin web sitesi ayrıca, Kraliçe'yi "dünya çapında milyonlarca kişiye dayanılmaz acılar yaşatan" bir "sömürge saltanatı"na başkanlık ettiği için eleştiren bir yorum yayınladı.

Web sitesi, göstericilere Kraliçe ve BBC tarafından özgür ve adil seçimler talep etmeleri ve teokratik rejimin sona ermesi çağrısında bulunmaları için telkin verildiğini iddia etti.

Birçok İranlı hem iç hem de uluslararası siyasetle ilgileniyor. Ancak çoğu, 1979 İslam devriminden beri, dünyanın kraliyet ailelerine kayıtsız kalıyor. 26 yaşındaki hemşire Faezeh AFP'ye şunları söyledi: "Onun hakkında hiçbir şey bilmiyordum ve ölümü benim için hiçbir şey ifade etmiyor."

Haberin Devamı

Kraliçe Elizabeth, 1961'de Tahran'daki muhteşem Gülistan Sarayı'nda konaklayarak İran'ı ziyaret etmişti. Ayrıca o zamanki imparatoriçe Farah Pehlevi ile birlikte İsfahan, Şiraz ve Persepolis'i ziyaret etti. Kral Charles III, güneydoğudaki Bam'da on binlerce cana mal olan yıkıcı 2003 depreminin ardından insani bir görev için İran'ı ziyaret etmişti.